Adrian Mironescu este brand designer Optimism Works și ambasador Fab Lab Iași. Și-a făcut o misiune din a aduce schimbări în comunitate și business, folosind brandingul și designul ca unelte de impact. Are parte de multe recunoașteri prestigioase, precum aurul la Transform Awards pentru brandingul de oraș al Buzăului, oraş care i-a acordat și titlul de Cetățean de Onoare, precum și bronz pentru Inundatii.ro, realizat pentru Banca Mondială. Are un background în informatică, dar crede în învățarea continuă, făcîndu-și din pasiunea pentru branding și design o meserie. Caută mereu să aibă o viziune de ansamblu, punînd accent pe interdisciplinaritate, conectînd strategia cu identitatea verbală și cea vizuală, oferind astfel concepte închegate de branding. Din 2024, ține și rubrica OPTIMISM, la Radio Hit Iași, unde aduce invitați care contribuie la o schimbare pozitivă în jur.
În 2021 ați obținut premiul de aur pentru proiectul de brand de oraş al Buzăului în cadrul competiției „Transform Awards Europe”, iar în anul 2022 ați reușit să obțineți trofeul de bronz în cadrul aceleiași competiții, cu proiectul de branding pentru „inundații.ro”. Cum s-a ajuns să lucrați la aceste proiecte, să participați la competiție și cum vi s-a părut întreaga experiență?
Pentru proiectul de branding al orașului Buzău, am cîștigat inițial o competiție organizată de Primăria Buzău, iar această oportunitate a fost una extrem de motivantă. Fiind deja pasionat de domeniul „place branding”, a fost un privilegiu să pot contribui la transformarea unui oraș într-un brand puternic, cu impact pe termen lung. Din fericire am avut și cu cine lucra și mă refer aici la domnul primar Toma care a fost și este în continuare foarte implicat. După dezvoltarea conceptului, am participat la competiția Transform Awards Europe, la Londra, unde proiectul a fost premiat cu aur, depășind, în opinia juriului, inclusiv brandingul realizat pentru municipalitatea Paris. Pentru mine, premiul nu a fost doar o validare a muncii depuse, a fost confirmare a faptului că brandingul de oraș poate deveni o platformă pentru schimbare și dezvoltare.
Un brand de oraș este mult mai mult decît un simplu slogan sau o campanie publicitară, este o reflecție a valorilor și a spiritului comunității. În cazul Buzăului, conceptul de „oraș deschis” este despre crearea unui brand care să reflecte deschiderea orașului către locuitorii săi, către cultură, tradiții, business, educație și inovație. Logo-ul și sloganul reprezintă o „poartă deschisă” care invită buzoienii să participe activ la transformarea orașului, implicîndu-se pentru un viitor mai bun. Este o platformă flexibilă, adaptabilă contextului, care poate evolua și integra noi elemente definitorii pentru oraș.
În ceea ce privește proiectul inundații.ro, am lucrat ca parte a echipei din cadrul Băncii Mondiale, unde am fost recrutat pentru a contribui la dezvoltarea strategiei și identității de brand. Proiectul a fost premiat cu bronz, de data aceasta la Transform Awards Europe. Este un proiect cu o responsabilitate enormă, avînd în vedere că ne-am adresat unei teme de siguranță publică, care implică vieți și protecția mediului. Am creat o identitate vizuală de impact, care reflectă dualitatea dintre apă și infrastructura verde, pentru a cîștiga încrederea publicului și a sublinia angajamentul autorităților de a proteja oamenii și natura.

Un alt proiect recent, care a ajuns pe podium la Transform Awards, în categoria medicală, alături de giganți precum Sanofi sau GSK, a fost ACOLAD – gentle dentistry, un proiect de familie realizat împreună cu soția mea, dr. Andreea Mironescu. Aceasta este o clinică aflată în centrul Iașului, pe Lăpușneanu, lîngă tramvaiul de epocă și a fost apreciată abordarea deosebită din domeniul stomatologiei, care îmbină delicatețea cu precizia medicală.
Aceste premii nu reprezintă doar o recunoaștere internațională, ci și un reminder al impactului pe care îl pot avea astfel de proiecte asupra comunității. Brandingul joacă un rol esențial în sectorul public și privat, contribuie la dezvoltarea unor soluții strategice, care pot răspunde unor nevoi și provocări reale. Implicarea în astfel de proiecte mă onorează și mă motivează să continui să contribui la o lume mai bună, în care designul joacă un rol activ în schimbarea socială.
La începutul carierei dumneavoastră ați întîmpinat scepticism din partea familiei, care era reticientă față de schimbarea traseului profesional de la informatică la branding. Cum gestionaţi astfel de situaţii?
În primii ani am avut, într-adevăr, parte de un anume scepticism din partea familiei. Am realizat că pot avea un impact real prin munca mea și am considerat că rezultatele vor fi cel mai bun argument, ceea ce, din fericire, s-a întîmplat. Pasiunea și munca și-au spus cuvîntul. Pe parcurs, au fost și alte provocări similare, precum convingerea unor clienți că designul strategic nu este doar un lux, ci o necesitate. Totuși, fiecare obstacol a fost o lecție care m-a făcut mai perseverent și mai conștient de importanța creării unor soluții relevante.
Ce v-a determinat să treceți de la informatică la design și branding?
A fost un proces natural, dictat de curiozitatea mea pentru vizual, poveste și impact social. Deși informatica m-a ajutat să gîndesc logic și structurat, simțeam nevoia să explorez o zonă mai creativă, care să îmbine strategia cu inovația vizuală. Am realizat că brandingul aduce ambele lumi împreună, tehnologia și arta, permițîndu-mi să creez soluții care influențează pozitiv comunități și afaceri. Practic, am găsit în branding o modalitate de a contribui la schimbare, transformînd idei în proiecte cu impact real. Am rămas însă aproape și de domeniul de IT și sînt implicat în diverse proiecte cu companii tech, cît și prin Fab Lab și PIN awards & magazine, de comunitatea tehnică.
Ce elemente sau aspecte analizați prima dată atunci cînd începeți să lucrați la o identitate vizuală?
Primul pas este să analizez contextul strategic al brandului. Mă concentrez pe înțelegerea profundă a valorilor, misiunii și viziunii brandului, a publicului țintă și a pieței concurențiale. De asemenea, explorez cum poate brandul să se diferențieze și să creeze relevanță emoțională. Baza aceasta strategică este esențială pentru a dezvolta o identitate care să fie relevantă, memorabilă, adaptabilă și să susțină obiectivele brandului pe termen lung.
„Dacă aș avea o oră să salvez lumea, aș petrece 55 de minute definind problema și cinci minute găsind soluția”
Ce rol joacă cercetarea în procesul dumneavoastră creativ?
Este fundamentul procesului meu creativ, inclusiv al Optimism Works. Îmi oferă context, claritate și inspirație, ajutîndu-mă să identific cele mai potrivite soluții și să evit clișeele. Înțelegerea profundă a contextului, a audienței și a culturii brandului asigură relevanța și unicitatea fiecărei creații. Așa cum spunea Albert Einstein, „dacă aș avea o oră să salvez lumea, aș petrece 55 de minute definind problema și 5 minute găsind soluția.” Așadar, pornesc de la cercetare, trec la strategie și apoi o traduc în expresia brandului, unde ne ocupăm de identitatea verbală, de cea vizuală, de designul tuturor punctelor de interacțiune ale brandului cu publicurile sale, cît și de comunicarea lui, dacă e cazul. Cercetarea bine făcută permite soluții creative, care rezolvă probleme reale și aduc valoare.
Ce greșeli frecvente pot apărea în crearea unei identități de brand?
Pe lîngă lipsa de cercetare, lucrul pe presupuneri sau urmarea unor tendințe, greșelile frecvente în crearea unei identități de brand includ lipsa unei strategii clare, ignorarea audienței, copierea altor branduri sau concentrarea excesivă pe estetică în detrimentul funcționalității. Mai este și inconsistența în aplicarea identității vizuale, care poate submina încrederea și recunoașterea brandului.
Un exemplu este rebrandingul Pepsi din 2008. Compania a cheltuit milioane de dolari pentru a crea un logo cu o justificare strategică complexă, însă rezultatul final a fost perceput ca ambiguu și lipsit de relevanță pentru consumatori. Deși intenția era de a simboliza dinamism și modernitate, logo-ul a fost criticat pentru confuzie și lipsă de claritate în comunicarea valorilor brandului. Acest caz demonstrează că execuția vizuală trebuie să fie susținută de o strategie bine fundamentată și să rezoneze cu publicul. Anul acesta chiar au trecut printr-un nou rebranding, prin care au revenit la o formă populară. Însă anul trecut Pepsi a trecut printr-un proces de rebranding, înlocuind logo-ul din 2008, noua identitate vizuală fiind inspirată din designurile din anii ’80 și ’90, mult mai bine primit. Vedem aici importanța unei identități bine făcute, subliniind cît de costisitoare poate fi nevoia de actualizare frecventă a unui brand, în acest caz global.
Cum vă asigurați că proiectele dumneavoastră sunt relevante cultural și contextual?
Cred cu tărie în ideea lui Marshall McLuhan: „Mediul este mesajul.” Contextul în care un brand comunică este la fel de important ca mesajul său. Personal, integrez fiecare proiect într-un cadru cultural și contextual adecvat pentru a crea conexiuni autentice. Analizez contextul, colaborez cu specialiști sau reprezentanți ai comunităților relevante pentru a înțelege nuanțele specifice și testez conceptele în etape timpurii cu segmente reprezentative din audiență pentru a valida relevanța lor.


Cum arată procesul dumneavoastră creativ de la prima întîlnire cu un client pînă la livrarea finală?
Procesul nostru creativ începe cu o înțelegere profundă a brandului, cu două etape fundamentale, care formează pilonii esențiali ai abordării. Primul pilon este cel de strategie, în care analizăm în detaliu brandul: misiunea, viziunea, valorile, publicul țintă, competiția și factorii de diferențiere. Acesta este momentul în care stabilesc direcția strategică a brandului, identific punctele forte și oportunitățile de creștere. Al doilea pilon este expresia brandului, care presupune traducerea strategiei în elemente concrete. În această etapă, ne concentrăm pe esența brandului, povestea sa și ancorele de comunicare. Este momentul în care dezvoltăm identitatea verbală și vizuală, designul punctelor de interacțiune și platforma de comunicare. Elementele acestea sunt puse în aplicare pentru a construi o experiență coerentă și unică pentru consumatori.
Întregul proces se bazează pe o colaborare continuă cu clientul, pentru a ne asigura că fiecare decizie este în linie cu obiectivele brandului. Livrarea finală include nu doar identitatea vizuală, dar și o platformă de comunicare, gata să susțină și să dezvolte brandul pe termen lung.
Cum echilibrați cerințele clienților cu propria dumneavoastră viziune creativă?
Caut să îmi las egoul la o parte și să mă concentrez pe găsirea celei mai bune soluții pentru client. Înțeleg că, deși viziunea mea creativă este esențială, scopul principal este să răspund nevoilor și obiectivelor brandului, nu să urmăresc tendințele sau să impun un stil personal. Colaborez îndeaproape cu clientul, mă imersez în proiect pentru a înțelege cît mai bine cerințele, valorile și așteptările, iar acest lucru mă ajută să găsesc soluții adecvate care sunt atît relevante pentru brand, cît și autentice. Astfel putem lucra la proiecte care au „valabilitate mare” de viață, și susțin obiectivele brandului pe termen lung.
„Cred în învățarea continuă”
În trecut ați colaborat cu studenții prin diferite asociații studențești, vorbindu-le în cadrul unor conferințe sau workshop-uri. Ce v-a motivat să faceți acest lucru și cum considerați că este relația dvs. cu studenții?
În primul rînd, din dorința de a ajuta, avînd în vedere că și eu am fost la începuturi și am înțeles provocările cu care se confruntă tinerii. Consider că este important să contribui la dezvoltarea lor și la formarea unei lumi mai bune, pe cît pot, oferindu-le nu doar din cunoștințele acumulate, ci și o viziune despre cum pot să aplice aceste informații în practică. În același timp, aceste colaborări sînt o modalitate excelentă de autoeducare. Atunci cînd împărtășești cunoștințe și experiențe, te afli într-un proces continuu de învățare și cred în învățarea continuă. De asemenea, această interacțiune îmi permite să cunosc oameni noi și să îmi lărgesc orizonturile, ceea ce mă ajută să evoluez atît profesional, cît și personal. Așadar e o învățare mutuală, bazată pe dorința de a crește împreună.
În plus, această filosofie a colaborării se aliniază cu principiul din spatele numelui companiei mele – Optimism Works. Cred cu adevărat că designul este, în esență, un act de optimism, o modalitate de a privi viitorul cu încredere și de a crea soluții care inspiră schimbare pozitivă. „Design is Optimism” este mai mult decît o definiție pentru mine, este un mod de a aborda orice proiect și de a transmite această energie pozitivă celor cu care lucrez.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întîmpinat cînd ați fondat Optimism Works?
Una dintre cele mai mari provocări a fost să mă fac remarcat într-un domeniu competitiv și să clădesc încredere. Am căutat să fac asta într-un mod natural și organic, prin rezultate și contribuția la comunitate. Fiecare proiect e și o oportunitate de a clarifica clienților noțiuni de branding, de strategie și design bine gîndit, mai ales când unii asociau brandingul doar cu logo-uri. De asemenea, am adunat o echipă de colaboratori aleși după valori și pricepere, cu care împărtășesc aceeași viziune. Provocările le depășim împreună prin adaptare, creativitate și optimism.
Ce planuri aveți pentru viitorul Optimism Works și ce domenii doriți să explorați mai departe în branding?
Optimism Works este mai mult decît o agenție de branding, este un mod de a privi viitorul și de a contribui la schimbarea pozitivă a lumii din jur. Brandingul, în esență, este o unealtă prin care poți modela percepții, poți construi comunități și poți inspira acțiuni. Cred că optimismul joacă un rol crucial în acest proces și este forța care ne ajută să depășim obstacolele și să vedem oportunități acolo unde alții văd doar probleme. În branding, optimismul este motorul creativității și al inovației, permițîndu-ne să imaginăm și să construim soluții relevante care inspiră și creează conexiuni autentice.
Pentru viitor, îmi doresc să dezvolt Optimism Works astfel încît să devină o platformă de schimbare, să amplificăm impactul proiectelor noastre și să susținem branduri care au la rîndul lor misiuni pozitive, fie că vorbim de sectorul public sau privat. Prin Rubrica OPTIMISM de la Radio HIT Iași, consider că aduc speranță și povești inspiraționale, fiind o extensie naturală a acestei filosofii și vreau să o duc mai departe, ajutînd mai mulți oameni; să vadă că schimbarea începe cu noi. Ca ambasador Fab Lab Iași și co-fondator al comunităților People of Design & Tech, îmi propun să continui să sprijin inițiativele locale și colaborarea interdisciplinară și cred în puterea comunităților bine conectate și în potențialul creativității colective de a genera soluții de impact.
În același timp, simt că am ajuns la o etapă de maturizare profesională, în care este momentul să fac mai cunoscut lumii ceea ce fac, să extind influența proiectelor mele și să inspir mai mulți oameni să creadă în puterea optimismului și a designului de a modela un viitor mai bun. Totul pleacă de la ideea că viitorul este ceva ce construim împreună. Acesta este drumul pe care vreau să merg mai departe cu Optimism Works.
Niciun comentariu