(LIFE, RELATARE, 7.00) FUMAT – CONFERINTA / Fara fumuri printre tineri.

(CUZANET, Iasi, 20 noiembrie)  – Aseara, de la ora 18.00, in Amfiteatrul "Mihail Kogalniceanu" al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", fumatul s-a mai interzis o data.Conferinta "Tinerete fara tutun" – manifestare inclusa in campania Zilei Nationale fara Tutun, 20 noiembrie – a fost organizata de Asociatia Studentilor si Absolventilor de Asistenta Sociala Iasi (ASALT) in colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi (ANA).

 

Mesaje anti-tutun

"Tabacco smokes you!", "Every cigarette it’s making you damage!", "Industria tutunului recruteaza tineri!" sint doar trei dintre mesajele celor zece spoturi pe baza carora au avut loc dezbateri. Celor 60 de studenti prezenti la conferinta li s-au explicat efectele pe termen scurt si mediu ale fumatului pasiv si activ – orbire, cancer pulmonar, cancer bucal, depozitarea grasimilor pe artere si impotenta si care sunt statisticile la nivel national si international in privinta consumului de tutun de catre invitatii speciali ai dezbaterilor, Tudor Ciuhodaru, doctor la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan" si Dana Cozma, de la Directia de Asistenta Comunitara. Campania are ca scop interzicerea totala a publicitatii si promovarea produselor din tutun, prin masuri legislative care ar putea conduce la scaderea consumului de tigari in populatia generala si in randul adolescentilor si tinerilor, in special.

 

"Mai macho, mai puternic"

"Intotdeauna a fost mai usor sa previi decat sa combati. Am initiat acest proiect deoarece consumul de tutun reprezinta principala cauza de deces din lume si pentru ca tot mai multi tineri, scapati de sub supravegherea parintilor experimenteaza tot felul de droguri, bauturi alcoolice si tigari. Tanarul care-si aprinde tigara se crede mai macho, mai puternic. Din naivitate, cred ca asa se pot apropia mult mai usor de ceilalti colegi si ca vor scapa de stres. Fumul de tigara iti creeaza acea stare de bine, la fel ca si marihuana sau alte droguri «usoare». Urmatorul pas ar fi sa ajungi la urgente cu hainele murdare, rupte, in stare de sevraj", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Lucian Merisca, jurnalistul cu diploma de medic si licenta in Psihologie, aflat la dezbateri, a adus in discutie si raul facut, prin fumat, celor din jur: "Fumatorul este o sursa de poluare pentru cei din jur, dar toti privesc fenomenul ca pe ceva normal. Fumatorii activi sint compatimiti ca le este foarte greu sa renunte la tigari, iar cei care sint nevoiti sa inspire fumul nu sint indreptatiti. Ni se ia dreptul nostru de a alege, iar eu nu sunt un fumator pasiv, care sa intoarca capul si sa priveasca in directia opusa”

 

250 de internati, 25 in stare de sevraj

Studentii au fost receptivi si au incercat sa gaseasca solutii care sa avantajeze toate partile pentru ca nu au considerat ca majoritatea campaniilor de pana acum nu au avut  prea mare impact, iar legile nu sunt atat de aspre pentru cei care fumeaza in spatiile publice. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca fotografiile de pe pachetele de tigarete, destul de sugestive de altfel, nu au avut rezultate vizibile. Singurul lucru semnalat ar fi cresterea numarului de tabachere cumparate. "Anul trecut au fost internate 250 de persoane la Spitalele de Psihiatrie Socola sau la Urgenta, din care 40 si-au recunoscut dependenta de alcool, iar 25 erau deja in stare de sevraj. Numarul nu poate fi decat ingrijorator. Primul pas spre vindecare este sa recunosti ca ai o problema. Avalansa se produce de la bulgarele mic de zapada", a afirmat Cobzaru Isabelle, medic al ANA.

Campania va continua cu proiectul "Prin Cultura si Credinta impotriva drogurilor" in cadrul careia Orchestra de Tineret a Initiativei Central-Europene (CEI-Yo), dirijata de Igor Coretti-Kuret, va sustine un concert de muzica clasica astazi, 20 noiembrie a.c., incepand cu ora 17.00 la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi. / Emilia Alexandra Radu