(LIFE, 8.00) CCF – CASA DE CULTURA „MIHAIL URSACHI” / Festivalul de film francofon de la Iasi s-a incheiat cu noi dezbateri si noi proiectii.
(CUZANET, Iasi, 16 martie) – Pentru patru zile, Iasul a gazduit cea de-a saptea editie a Festivalului de Film Francofon. Editia din acest an a cuprins doua sectiuni, una de proiectie si una OFF. La sectiunea de proiectie au fost prezentate zece filme care au acoperit tot spectrul, de la comedie si film documetar la pelicule psihologice si drame, productiile fiind realizate de regizori din Franta, Belgie, Canada, Germania, Norvegia, Liban, Maroc, Mali. Sectiunea OFF Festival a cuprins inalniri, conferinte, dezbateri cu profesionisti ai cinematografiei, avand ca tema “Cinematografia in Africa”. Centrul Cultural Francez a adus in fata publicului trei invitati speciali, producatorul Philippe Quinsac, realizatoarea senegaleza Angele Brener si  tanarul actor Rufin Mbou Mikim.
Simbata, in a treia zi de festival, spectatorii au avut ocazia sa stea fata-n fata si sa vorbeasca cu producatorul filmului „Faro, regina apelor”, Philippe Quinsac. Intrebat de dificultatile pe care le-a intampinat in timpul filmarilor, producatorul a dezvaluit intreg procesul de realizare a filmului.”In 2001 am fost pentru prima oara cu un realizator si un scenarist sa reperam locatia. Am inceput sa lucrez la film in ianuarie 2002, dar l-am turnat in ianuarie 2006. Mi-au trebuit 4 ani pentru a strange fonduri, apoi ne-au trebuit cam 5 saptamani pentru filmari, ceea ce nu e prea mult avand in vedere ca s-a filmat intr-un singur loc. Dupa aceea, ne-a trebuit circa un an jumate pentru finisaje si-apoi l-am scos pe piata. Ne-au trebuit 6 ani pentru realizarea acestui film”.

Ultima zi a festivalului a inceput cu o conferinta sustinuta de regizoarea senegaleza Angele Brener care a vorbit despre cinematograful afican, la Libraria Avant-Garde. Alaturi de ea au fost prezenti producatorul Philippe Quinsac, dar si tanarul actor Rufin Mbou Mikima. Cu aceasta ocazie, Angele a marturist ca „Rubin Mbou este foarte cunoscut in Mali ca un actor comic.In Senegal, in Mali, in Africa, este perceput ca un actor cu umor, este destul sa-l vezi, nu e nevoie sa vorbeasca ca sa te binedispuna. In Mali este un personaj atat de popular, incat, desi isi bate joc de presedinte prin replicile lui, are acces la presedinte oricand. Acesta chiar i-a spus ca, daca intampina vreo problema, oricand poate sa vina sa-i spuna, iar el, ca presedinte, o rezolva direct „.

„Tanara generatie e mai incapatanata si mai tenace

Patru dintre documentarele realizate de Angele Brener, „Mon beau sourire”, „Yande, Cadeau, la griote de Senghor”, „A propos de senegalaises et Islam” si „Electro for ever” au fost prezentate publicului in ultima zi a festivalului. Regizoarea senegaleza a fost prezenta in sala, iar la sfarsitul vizionarii fimelor, festivalul a continuat cu dezbaterea despre tinerele talente din cinematografia africana si realizarea filmelor in Africa. Intrebarile din partea publicului nu s-au lasat asteptate, iar regizoarea a raspuns cu entuziasm tuturor. S-au atins subiecte despre temele abordate in filmele prezentate, despre viata femeii africane, despre puterea barbatului african si, nu in ultimul rand, s-a vorbit despre reticenta pe care o au aficanii asupra modernitatii si de traditionalismul care inca ii stapaneste. „Se va dezvolta si acest sector – cinematografia – in Africa. In orice caz, in Senegal, tanara generatie numara destule femei printre realizatori si producatori. Dar sunt curioasa, daca peste 5 ani, aceste femei care incep, acum, alaturi de mine vor mai fi in peisaj. Societatea africana e un stres, o povara suplimentara pentru ca traditia vrea ca, la o anumita varsta, femeia sa fie maritata. Lucrurile nu se petrec ca in Occident, dar cred ca tanara generatie e mai incapatanata si mai tenace”, a marturisit regizoarea. Angele Brener a marturisit ca se va intoarce cu drag la Iasi. „Voi reveni cu mare placere, cu conditia sa-mi lasati o zi libera sa vizitez acest oras superb – Iasi”, a afirmat Angele Brener inainte de a pleca.
Pentru cele patru zile ale Festivalului de Film Francofon sala de spectacole a Casei de Cultura „Mihai Ursachi” s-a dovedit neincapatoare, fapt care a dovedit inca o data interesul tanarului public pentru proiectiile cinematografice, dar si pentru o lume prea putin cunoscuta, cum este cea a Africii. Filmele prezentate au fost subtitrate in romana sau in engleza, iar intrarea in sala a fost libera. / Raluca Codru, Mirela Amariei