(LIFE, 8.00) CASA DE CULTURA – FESTIVAL – SCURTMETRAJE / Festival de filme de scurtmetraj la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” Iasi.
(CUZANET, Iasi, 28 noiembrie) – Sala Casei de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi gazduieste pe 27 si 28 noiembrie a.c. festivalul de scurtmetraje „1 Minut de Adolescenta”. Festivalul a fost organizat de Centrul Diecezan Caritas Iasi in parteneriat cu Asociatia Signis Romania, Stranger Festival si Primaria Municipiului Iasi. Moderatorul intalnirilor este Felix Roca care i-a avut ca invitati pe maicuta Marcela Marut, organizator al programului si coordonator al Centrului de Plasament „Sf. Iosif” din cadrul Asociatiei Caritas Iasi si pe parintele Marius Stalos, de la Congregatia „Societatea lui Isus”, director la Centrul de Cultura „Severianul”.
Toti spectatorii au primit la intrare un fluturas cu ajutorul caruia, dupa vizionare, au putut vota filmul care le-a placut cel mai mult.

Festivalul a inceput cu un scurt discurs al lui Felix Roca, care a trinut sa precizeze etapele realizarii acestui eveniment. „Este, de fapt, al doilea moment dintr-un proiect mai larg, primul moment fiind marcat de o tabara de creatie, care s-a desfasurat in luna aprilie. Adolescentii au avut ocazia sa se familiarizeze, sa aprofundeze tehnica ce poate sa duca catre o arta cinematografica. Adolescentii au creat filmue de 1 minut, cu tematici interesante”.
„Scopul acestui festival este sa sensibilizeze tinerii. Ne-am doit sa le oferim sansa de a vorbi, de a se descoperi pe ei insisi si de a-si descoperi valoarea lor. Acest festival isi propune sa lase tinerii sa se exprime prin creatiile lor”, a afirmat in deschidere maica Marcela Marut.
Scurtmetrajele au avut denumiri sugestive. „My dream”, primul scurtmetraj a povestit in imagini ca fiecare dintre noi are un vis, pe care lupta sa il realizeze. „Polenta” a facut referire atat la saracie, cat si la bucuria copiilor saraci care traiesc mancand mamaliga. „No war” s-a drorit un mesaj de pace adresat umanitatii, dar vazut prin ochii adolescentilor. „Alarm” si-a dorit sa fie un semnal de alarma atragind atentia asupra oamenilor care grabesc distrugerea pamantului. Toate cele 19 scurmetraje au avut un mesaj clar definit, o idee forte si toate au urmarit sa sensibilizeze spectatorii.

„Ryna”, un film care a impresionat

Festivalul a continuat cu vizionarea a doua filme de lung metraj, avand ca protagositi doi tineri de 16 ani. Primul film urmarit a fost „Ryna”, drama regizata de Ruxandra Zenide. „Ryna este o drama al carei scenariu apartine cehului Marek Epstein, iar dialogurile au fost adaptate de scenarista Andreea Balean”, a precizat Felix Roca. In rolurile principale au jucat Dorotheea Petre si Valentin Popescu. Coproductia romano-elvetiana realizata in 2005 prezinta drama unei fete de 15 ani, pasionata de fotografie, care face parte dintr-o familie traditionala din Delta. Prinsa intre greutatile vietii si visul de a lucra intr-un studio foto, Ryna lucreaza ca mecanic-auto, in atelierul tatalui ei. Mama sa o pareseste, dupa o cearta aprinsa cu tatal ei, care era alcoolic. Afectata de plecarea mamei ei, Ryna hotaraste sa plece la Bucuresti, la o matusa, unde statea si mama ei. Visul Rynei de a pleca la Bucuresti, la mama ei, si de a incepe o noua viata intr-un studio foto a costat-o scump. A fost violata de primarul satului in care locuia. Ryna a refuzat sa dezvaluie numele adevaratul agresorului. Scaparea si singura ei alinare a fost plecarea la Bucuresti, unde avea sa o reintalneasca pe mama ei. Filmul a fost distins cu zeci de premii.
Dupa vizionarea filmului, consilierul psiho-pedagogic Catalina Rotariu i-a invitat pe tinerii spectatori sa interactioneze, sa-si spuna impresia despre emotiile traite in timpul filmului, despre personaje si, nu in ultimul rand, despre tema abordata.
Al doilea film de lung metrej urmarit a fost „Finding Forrester”, in regia lui Gus van Sant. Drama ii are ca protagonisti pe Sean Connery si Anna Paguin, cu participarea extraordinara a lui Busta Rhymes. Rob Brown il interpreteaza pe Jamal Wallace, un tanar baschetbalist de 16 ani, pasionat de scris. Jamall Wallace se intalneste cu William Forrester in momentul in care intra in casa lui pentru a fura un suvenir. De-atunci Forrester devine mentorul lui Jamal. Fimul prezinta etapele de dezvoltare a tanarului baschetbalist sub indrumarea lui Forester si obstacolele pe care le intalneste in drumul sau. Filmul prezinta relatia dintre mentor-discipol, in care amandoi au de invatat cate ceva: Jamal descopera tainele scrisului, in timp ce Forrester redescopera dorinta de a scrie. Interesant este ca incercand sa-l cunoasca pe Forrester, Jamal s-a descoperit pe el insusi.
Sfarsitul primei zile de festival a adus si concluziile aferente. „Doua metafore cred ca ne-au insotit pe parcursul acestor doua filme de lung metraj: prima este despre cum tratezi o ratare, a doua este metafora drumului, care a incheiat primul film si l-a introdus pe ce-l de-al doilea. Un drum nou pentru Ryna din primul film, un drum nou pentru Jamal si un drum nou pentru William Forrester”, a spus Felix Roca.

„Sunt doua feluri de a gasi, de a regasi si de a descoperi ceva nou”

Cuvantul de sfarsit l-a avut parintele Marius Stalos.Parintele Marius Stalos i-a rugat pe spectatorii sa mediteze asupra verbului a gasi. „Sa stiti ca n-am sa va intreb daca v-a placut sau nu filmul. Este un lucru prea personal si intim, in schimb vreau sa va intreb ceva, aparent, mult mai simplu: Ce inseamna sa gasesti?… Sa gasesc ceva ce am pierdut, sa descopar ceva ce nu am trait pana atunci. Sunt doua feluri de a gasi, de a regasi si de a descoperi ceva nou. Exact asta surprinde Finding Forrester. Jamal descopera arta scrisului, iar Wiliam o redescopera, insa niciunul dintre ei nu ar fi reusit asta daca nu s-ar fi intalnit”.
Prima zi a festivalului a inceput la ora 14.00 si s-a incheiat la ora 19.00. Maine va fi a doua zi a festivalului, zi in care va avea loc si gala de premiere, cu incepere de la ora 16.00. La incheiere, spectatorii au fost invitati sa servesca cate o gustare si un pahar cu suc. / Raluca Codru, Ioana Vieriu