Vineri, 12 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI) se va juca cea de-a 60-a reprezentație a piesei de teatru „Chirița în provinție”. Tema piesei în două acte este critica instituțiilor și a moravurilor societății, iar subiectul este unul comic și satirizează arivismul micilor boieri rurali care pretind a fi nobili.

„Mîine este o mare sărbătoare pentru noi, pentru că acum patru ani a fost premiera «Chiriței în provinție». Mîine se va juca cel de-al 60-lea spectacol, lucru care ne bucură foarte mult. Chirița este una dintre cele mai importante piese din dramaturgia românească, este o probă de foc pentru actori, dar și o provocare pentru regizori”, a declarat Ion Sapdaru, regizor și actor la TNI.

Primul actor care a interpretat personajul Chiriței a fost Matei Millo, în rol travesti, la 5 august 1850, în „Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă”, continuînd, din 8 aprilie 1852, cu „Chirița în provinție”. Tradiția interpretării în rol travesti a fost continuată de actorii Miluță Gheorghiu de la 1 septembrie 1930, Petru Ciubotaru din 1990 și Teodor Corban din 1997. În prezent, Coana Chirița este interpretată de actorul Horia Veriveș, cel mai tînăr interpret al personajului de pînă acum.

Piesa de teatru „Chirița în provinție” a fost cea care a deschis Săptămîna comediei la TNI, care a început luni, 8 noiembrie, și se va încheia pe 13 noiembrie. În această săptămînă au avut loc spectacole precum „Jocul dragostei și al întîmplării”, „Acum rîde printre lacrimi veselul Alecsandri”, iar pe 13 noiembrie se va juca piesa „Gaițele”.

Clădirea Teatrului Național din Iași a fost inaugurată la 1 decembrie 1896, iar în anul 1956 teatrul ieșean a primit numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri.

Sursă foto: www.semnebune.ro