Ieri, 28 martie a.c., incepand cu ora 19.00 a avut loc lansarea volumului ,,Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste” de Andrei Plesu. Evenimentul a avut loc la Teatrul National ,,V. Alecsandri” din Iasi, iar autorul a venit la invitatia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Cartea a fost publicata in 2012 de Editura Humanitas si a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

„Adevarul ca poveste”

„Este o carte care poate sa trezeasca in mintea citittorului intrebari cu adevarat vii, intrebari care sunt reale sau care au un continut. Tocmai aceste intrebari te pot pregati ca sa poti avea acces la text si la mesajul textului. Este, cred, o carte realmente foarte importanta pentru timpul in care traim: un tip in care criteriile si reperele par sa se estompeze tot mai mult”, a spus psihologul si filosoful Stefan Afloroaei.
Inainte sa ia cuvantul, autorul a spus ca s-a simtit intimidat cand a vazut numarul mare de oameni participanti la lansare. De asemenea, deoarece nu era prima data cand vorbea despre carte, Andrei Plesu a anuntat faptul ca ii este frica sa nu se repete. ,,Nevoia dumneavoastra de clarificari e mult mai mare decat capacitatea mea de a le oferi. Provocarea pentru aceasta carte, in mod indirect, a venit de la Constantin Noica. Lumea crede ca citind parabole devii mai bun, iar eu daca am scris despre parabole, pot da sfaturi. Nu, nu sunt nici duhovnic, nici psiholog. Citind parabole, ai ocazia sa dai peste intrebari inainte de a gasi raspunsuri”, spune autorul despre cartea sa.

Evanghelia ca inspiratie

„M-am gandit ca Evanghelia e facuta sa fie citita de toata lumea si sa fie asumata de fiecare. Consider ca Evanghelia isi propune cateva tipuri de transformare: incurajeaza un tip de incurajare, cunoastere, intelepciune, cainta, apoi schimbarea comportamentului cu ceilalti. E important sa stii cui se adreseaza Mantuitorul atunci cand spune parabole. Indiferent cui ni se spune ca vorbeste Iisus, cel care citeste sau aude parabola trebuie sa stie ca e direct vizat, ca e despre el. Parabolele sunt niste povesti sau povestiri care ni se adreseaza intr-un anumit context”, a declarat autorul, Andrei Plesu.

Autorul a mentionat ca pentru a intelege parabolele trebuie citita cu atentie Evanghelia si a ne stimula imaginatia. De asemenea, a tinut sa aminteasca si cateva pilde din Biblie si invataturile din acestea. ,,Toate aceste texte vor sa spuna ca Iisus a venit pentru cei din urma, pentru cei necopti, pierduti si ca ei vor mosteni imparatia. Profesorii universitari n-au sansa, doar cei precum copiii au sansa. La nivelul smereniei infantile nu exista tipul acesta de ierarhie”, a adaugat autorul.

Evenimentul a fost primul dintr-o serie de manifestari cultural-duhovnicesti care se desfasoara sub genericul Serile Doxologia.

Lorena Lungu