Ne intrebam desigur cu totii de ce decoram bradul? Nu multi gasim raspunsul care sa ne satisfaca in schimb ajungem la concluzia ca in fiecare an nu poate exista Craciun si sarbatori in sine fara brad. Acesta simbolizeaza caldura caminului, linistea si totodata siguranta, somptuozitatea si nebunia zilelor in care, alaturi de cei dragi, te rasfeti cu cele mai placute bucate, cele mai caldeamintiri si sentimente si traiesti clipe minunate pe cadente de colinda.

Ideii si sfaturi

Pana la urma asta si inseamna Craciun. Bradul ornat in seara de Ajun, care vorbeste despre framantarile sufletului, despre importanta incomensurabila a sentimentelor pure si despre transparenta momentelor sincere petrecute intr-o atmosfera de vis, in linistea serilor fermecate de Craciun.

Egipteni au introdus aceasta traditie, care, in preajma solstitiului de iarna ornau casele cu frunze de palmier si alte decoratiuni naturale. Romanii au inlocuit palmierul cu bradul. De asemenea in vechime, in Europa, bradul simboliza Sfanta Treime si era atarnat de tavan cu varful in jos. Craciunul anului 2010 revolutioneaza arta impodobirii simbolului sufletelor calde invaluite intr-o aura magica de fragilitate poetica. Stilul impartasit de stilistii cu experienta radiaza in primul rand modernitate si luminozitate, dar si caldura, maiestuozitate si eleganta. Il putem numi un Craciun in aer, caci stilul Aerian guverneaza tendintele acestui sezon.

Si fiindca am ajuns la trenduri si tendinte spunem doar atat, ca acestea reprezinta doar indicatii, o varietate multicolora, o paleta de propuneri diverse, care se incadreaza in simtul estetic, pentru ca in final fiecare sa aleaga ceea ce se potriveste cu casa si personalitatea sa si desigur bugetul alocat. Astfel, sensibilitatea trebuie sa se oglindeasca in bradul care da tonul acestei ierni. E criza intr-adevar dar asta nu ne impiedica cu nimic sa creem simbioza perfecta care sa ne individualizeze pe noi si creatia noastra, care de altfel, va convietuii cu noi mai bine de doua saptamani. Toate elementele prezentate se imbina pentru a crea imaginea ideala si de neinteles, gentila, frivola, senzuala, cu aspect transparent dar care isi mentine amprenta de contemporaneitate. In primul rand bradul se orneaza in seara de ajun alaturi de cei dragiEste o traditie veche pastrata pana in zilele noastre si care da caminului o alta stare. Creativa, cu posibilitati diverse de ornare. Perlele sunt in tendinte in acest sezon in combinatie cu materialele usoare, precum matasea naturala. Penele, sticla transparenta confera bradului un aspect sensibil, elegant si translucid. Luminile instalatiilor trebuie sa fie de preferat albe sau bleu, asezate aleatoriu sau simetric, iar varfurile reprezinta pata de culoare din decor, care ofera o feerie de vis si un aspect plin.

Un sfat important si demn de luat in seama este acela ca nu se mai poarta clovnii si pausile in brad, fiindca sunt violente si de prost gust si riscati sa aveti un brad jenant care sa va strice atat dispozitia personala cat si acelor care va vor invada casa in momentele magice de Craciun. Sarbatorile trebuie sa aminteasca de linistea interioara, de taramul fermecat al mosului si nu deo atmosfera obositoare si extenuanta de circ. O alta precizare este aceea ca simbolistica pe care vrem sa o surprindem o putem face doar cu un brad natural. Copiile ieftine si fidele, cei drept, nu fac altceva decat sa stirbeasca din magie. Acum s-a inventat si spray-ul cu miros de brad, dar ce e mai minunat decat sa simti acea aroma in casa in diminetile de Craciun, sa se inalte cu crengile sale in fiecare sufragerie si inspire puritate.

Romantismul poate fi surprins prin materialele folosite care includ sticla de cristal, perlele aurii si crem, portelanul. Expresiile bine conturate se regasesc in desenele fine, liniare, florile delicate gravuri si efecte de umbracu aspect deschis si accente de crem, roz, gri sau alb.

Indiferent de bugetul pe care il atasam dorintei de a avea un brad pe placul inimii si simturilor noastre estetice, cu siguranta deja stiti ori ati observat ca exista atat solutii pentru un calcul modest, dar si minunatii costisitoare cu iz de lux. Bineinteles exista si idei de impodobire a bradului de Craciun care nu pot fi de prisos nici celui mai impatimit ori talentat decorator! Toate acestea pentru a introduce in caminul dumneavostra esenta perfecta a Craciunului.

Expresia calitatii si a simtului estetic

Vorbind de idei pentru impodobirea bradului, vom dezvolta unele care se pot mula cu usurinta atat unui buget restrans cat si unui calcul mai generos.

Vom incepe cu un exemplu care poate starni suprindere. Ornamentele mari au un mare impact vizual, in special globurile si stelele argintii. Exista insa si o regula, si anume respectarea unei singure culori pentru a evita obtinerea unui rezultat incomfortabil simtului estetic. Daca veti opta pentru aceasta idee, 12-15 ornamente mari sunt suficiente pentru impodobirea unui brad de dimensiuni normale. Intr-adevar, ornamentele de dimensiuni considerabile sunt mai scumpe, dar putem respecta un buget mai redus cumparand mai putin decat am fi cumparat in mod obisnuit. Precizam ca in cazul optarii pentru aceasta idee, nu aveti nevoie de ghirlande.

Vorbind despre respectarea unei singure palete cromatice, va mai oferim inca o idee. Achizitionati ornamente intr-o singura culoare, dar de dimensiuni diferite si eventual cu mici desene ori cu un design mai sofisticat, indreptandu-va atentia spre texturi si finisaje. Este foarte usor de impodobit un brad intr-o singura culoare, rezultatul fiind simplu, dar perfect.
Cu siguranta, multi doresc un brad cu aspect „de revista”, dar trebuie sa stiti ca un astfel de look costa mai multi bani, dar si mai mult timp. Daca veti stagna pe aceasta idee, atunci investiti in decoratiuni stralucitoare precum cele din cristal pe care le puteti plasa in apropierea bulbilor de lumina pentru un aspect cu totul deosebit. Puteti opta si pentru ornamente cu finisaj mat-stralucitor, dar secretul consta in jocul de dimensiuni la care adaugati ghirlande subtiri, care sa inconjoare bradul in zig-zag. In acest caz, inlocuiti cristalul cu turturi de sticla.

Un alt exemplu care se poate mula atat unui buget restrans, cat si unei cheltuieli generoase este dat de alegerea unui singure teme sau scheme de culori. Puteti alege rosu-argintiu, rosu-auriu, argintiu-albastru sau teme precum dulciuri si fructe, natura, figurine. Exista si in acest caz o regula si anume respectarea intrutotul a temei sau schemei cromatice alese pentru a evita obtinerea unui brad foarte incarcat.

Pentru ca in randurile anterioare am pomenit de texturi sau finisaje, va impartasim inca un secret. Incercati sa obtineti un brad deosebit, investind in decoratiuni si ornamente cu texturi diferite. Puteti opta pentru globuri stralucitoare si mate, ornamente din panza, turturi de cristal, stele sau inimioare de metal.

Bineinteles, oferim o idee si celor atasati de ideea impodobirii bradului cu decoratiuni „home-made”. Pe aceasta lista se inscriu atat decoratiuni inspirate din natura precum ramuri aurii sau argintii, flori sau frunze artificiale (nu vorbim neaparat de material, ci si de hartie). Puteti opta pentru impodobirea bradului cu origami, mai ales daca sunteti talentati si puteti confectiona diferite modele precum libelule sau fluturasi. Rezultatul nu va fi ciudat, daca asa in considerati in faza in faza incipienta, ci special, perfect incadrat in trendurile sezonului. Daca ideea folosirii hartiei nu va surade, atunci investiti in panglici. Puteti opta pentru dantela, organza ori plasa. Daca pasiunea dumneavoastra este crosetatul si daca aveti suficient timp, puteti croseta globuri, stelute, ingerasi sau clopotei, apretarea lor fiind obligatorie. Si pentru ca aveti nevoie de materiale pentru a va pune talentul si creativitatea la munca, va sfatuim sa nu achizitionati cele necesare din merceriile din cadrul Mall-urilor, cele din cartier va pun la dispozitie aceleasi produse, dar la un pret mai mic.

Astfel pentru un brad rafinat cu materiale costisitoare si calitative, pretul final ar putea ajunge in jurul sumei de 600-700 de lei. Alternativa va sta la dispozitie. In consecinta, pentru cei cu buget limitat care prefera sa „investeasca” in cadouri, sarmale si alte acareturi, care prefera home-made si linii simple, vor scoate din buget aproximativ 100-200 de lei.

Un brad natural poate ajunge si la 200 de lei pentru cei de provenienta din Romania. Cei straini sunt, paradoxal, mai ieftini, pornind de la 50 de lei pana la 150 de lei in functie de marime, soi si consitenta.

Indiferent de ideea pentru care optati, investiti intr-o instalatie de calitate. Incercati sa obtineti in caminul dumneavoastra frumusetea stelelor care stralucesc printre ramurile brazilor, precum a incercat Martin Luther, el impodobind bradul cu lumanari in secolul XVI, dorind astfel sa sugereze copiilor sai atmosfera imbietoare a Craciunului si a stelelor de pe cer.

Craciunul reprezinta visare si fragilitate. Asa trebuie sa ne fie si bradul indiferent de ideea si ornamentele abordate. Important este sa avem alaturi de noi ceea ce ne-am dorit de-alungul intregului an. Pana la urma asta reprezinta aceasta perioada invaluita intr-o aura de mister indecis, simplitate, poveste fara de sfarsit incununata de stil atitudine si rafinament, in glas de dorinta si ritm de credinta. Crestini Craciunul soseste… !

Andreea Rosu

Narcis Avadanei