Marți, 3 decembrie 2019, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a avut loc conferința „Crăciunul. De la taina Nașterii Domnului la cumpărăturile frenetice și darurile ostentative”, organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Iași (ASCOR). La eveniment, la care a fost prezent un public numeros, au fost invitați purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și pr. Constantin Sturzu, consilier eparhial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În deschiderea evenimentului, coordonatorul subdepartamentului de proiecte ASCOR, Maria Sandu, a rostit rugăciunea „Împărate Ceresc, Mîngîietorule” împreună cu publicul.

Pr. Constantin Sturzu a subliniat, de la început, că dialogul se dorește a fi unul colegial, fiind sătul de vorbele forțate, adevărurile omise și răutatea cotidiană. „Vrem să discutăm direct, concret dar în același timp atingînd elemente esențiale care privesc viața noastră”, a spus acesta.

Apoi, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a vorbit despre volumul Homo religiosus și simulacrele realității, scris împreună cu profesorul Nicu Gavriluță, în care sînt transcrise dialoguri televizate despre slăbiciunea intelectuală, morală și divertismentul regăsit mai ales de sărbători. „Despre asta este vorba de Crăciun – despre Iisus și nu despre bătrînelul cu păr alb, care bea o sticlă de Cola. Nu vedem în spațiul public simboluri cristice”, a explicat Vasile Bănescu.

A vorbit apoi și despre prostia ca păcat, ca slăbiciune de natură morală și nu de natură intelectuală. ,,E păcat să te instalezi într-o formă de lene spirituală, de lene mentală din care ai putea să ieși dacă ai face măcar un minim efort. Prostia ca pact cu lenea, cu comoditatea mentală, ca instalare într-o stare de pasivitate considerăm că este păcat”, a apreciat purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române. El a mai spus că în cazul sărbătorilor de iarnă ceea ce cu adevărat contează nu se vede, referindu-se la Hristos, care este cu noi la masa de sărbătoare, dar nu-L vedem. Nu în ultimul rînd, a amintit de moderația pe care ar trebui să o avem și despre puterea sărbătorii de a-i uni pe toți cei apropiați. ,,Creștinismul nu îndeamnă niciodată la prostie, ci la trezvie. De aceea nu trebuie să avem vreun complex intelectual în calitate de creștini”, a încheiat Vasile Bănescu.

Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, sociolog și antropolog a continuat cu un scurt discurs despre necesitatea oamenilor de a se simți fericiți de Crăciun și de a-și cumpăra lucruri de care nu au nevoie. ,,Cel mai mare dușman al omului este omul însuși. Mai exact reprezentările din mintea lui. Cum se vede el în proprii ochi contează enorm de mult. Nu e rău să ne dorim să avem mai mult decît avem, dar nu e firesc să cumpărăm ostentativ, să ne împrumutăm” a mai spus acesta, amintind și despre indiferență, despre îndepărtarea și uitarea de Dumnezeu.

În finalul conferinței, publicul a fost invitat să adreseze întrebări invitaților, iar printre curiozități s-a numărat și întrebarea asistentului social Maria Sandu: „Cum putem preîntîmpina confuzia dintre ideologii seculare și religii seculare?”, cu care s-a încheiat și conferința. Aceasta a fost urmată de lansarea cărții Homo religiosus și simulacrele realității, scrisă de prof. Nicu Gavriluță și de Vasile Bănescu. Volumul a fost prezentat de Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon din București și de profesorul Vianu Mureșan, filosof și scriitor.

Conferința cu tema „Crăciunul. De la taina Nașterii Domnului la cumpărăturile frenetice și darurile ostentative” a fost prima din seria celor trei conferințe pe care ASCOR Iași le organizează în luna decembrie.

De Carolina HARABAJIU și Maria DRAGNEA