Ministerul Sănătăţii a promis încă din ianuarie ca fiecare tînăr medic cu venitul mai mic de 3000 de lei să primească o bursă lunară de 150 de euro. Luna februarie a marcat cel de-al doilea val de promisiuni făcute. Medicii rezidenți au fost asigurați că vor primi în martie banii pentru primele două luni ale anului și că „nu există nici un fel emoție că ele nu vor fi plătite”, așa cum a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași și președintele Colegiului Medicilor din România.

În ciuda asigurărilor, 1 martie a trecut, iar banii pentru prima lună din an încă nu au fost virați. „Fiind criză, Ministerul Sănătății nu a fost abilitat la timp cu o hotărîre de guvern pentru a putea plăti bursele. Hotărîrea a fost înaintată miercurea trecută (n. red: 26 februarie a.c) și a trecut pe la masa guvernanților. Urmează ca plata burselor să intre în normalitate, odată cu plata lor retroactiv acum în martie.”, a adăugat rectorul universității de stat.

Rezidenților nu li s-a comunicat o dată precisă, pentru plata burselor. Aceasta va fi stabilită de Trezoreria Centrală și va fi aceeași pentru tinerii medici din întreaga țară.

În România sînt 14.000 de medici rezidenți, iar în Iași, 2.000. Dintre aceștia, 1.980 ar trebui să primească bursa de rezidențiat care le-ar completa salariile. Foarte mulți optează să lucreze în străinătate, unde salariile pentru rezidenți ajung și la 1.700 de euro, cum este cazul Belgiei. Comparativ, în România, un medic aflat la început de drum poate primi maxim 1.400 de lei.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, doar anul trecut au plecat din țară aproximativ 3.000 de medici, iar în ultimii șase ani, 14.000 au cerut certificate profesionale curente pentru a lucra în străinătate. „Vorbim despre un exod al medicilor, care este și normal, avînd în vedere situația actuală. Bursele sînt poate un prim pas pe care l-am făcut pentru a stopa fenomenul, dar trebuie luate mult mai multe măsuri în așa fel încît medicii români, nu numai rezidenții, să fie determinați să rămînă să lucreze în țară”, a mai adăugat Vasile Astărăstoae.

Sursă imagine:http://abpworldgroup.com/