Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a organizat astăzi, 9 noiembrie, începînd cu ora 11:00, ceremonia online de premiere a membrilor comunității academice, eveniment ce a deschis seria de manifestări incluse în cadrul Zilelor TUIAȘI. Au primit distincții cercetători, studenți și au fost acordate și șapte titluri de „Profesor Emerit”.

Moderatorul manifestării a fost prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, de la Catedra de Mecanică Teoretică a TUIAȘI. „În luna noiembrie, se desfășoară într-un cadru festiv, sărbătoarea școlii noastre. Sînt zile ale recunoștinței, ale amintirilor, ale comemorărilor. Este o sărbătoare specială, iar la această sărbătoare participă întreaga comunitate academică. Am demonstrat și în perioada aceasta faptul că sîntem o școală care stă bine pe picioarele ei, într-un oraș foarte special care este Iașul, care trăiește prin universitățile sale”, a subliniat, în deschiderea ceremoniei, profesorul Daniel Condurache. Acesta a mai adăugat că sărbătoarea Universității Tehnice este „în mod implicit, o sărbătoare a Iașului”.

A vorbit apoi prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, care a amintit de marii ingineri care au marcat istoria prin invențiile lor, subliniind faptul că omenirea are nevoie de creație. Creația, din punctul său de vedere, este esențială în evoluția și dezvoltarea României. „Nicio latură a paletei extrem de diversă de preocupări omenești nu a putut evolua fără creație. Însă nicio creație nu a putut exista fără suportul material specific sau cadrul mai general. De la instrumentul de scris la tiparniță, de la locuință la oraș, de la arme la cetăți, de la viaducte la autostrăzi, de la abac la computer, de la motorul cu aburi la zbor – toate au la bază principii inginerești. Toate au fost create de ingineri și arhitecți”, a mai spus rectorul TUIAȘI. 

Pe lîngă profesorii universitari și studenții de la TUIAȘI, la ceremonie a participat și secretarul de stat în Ministerul Educației Gigel Paraschiv, care a transmis mesajul ministrului Educației, Sorin Câmpeanu. „Manifestările prilejuite de Zilele Univesității reprezintă implicit și celebrarea celor care și-au legat numele de înființarea și dezvoltarea învățămîntului superior tehnic la nivel regional, național și internațional. Este un prilej de a transmite respectul nostru corpului profesoral, colaboratorilor și celor ce se ocupă de partea administrativă, care, prin eforturi deosebite, au realizat performanțe deosebite în învățămînt și cercetare”.

Premii pentru excelența în cercetare

După discursul secretarului de stat Gigel Paraschiv, a urmat un moment de recunoaștere a ,,stîlpilor școlii”, așa cum i-a numit profesorul Daniel Condurache, și de acordare a mai multe premii și titluri unora dintre cei mai buni cercetători și profesori, dar și unor studenți cu merite deosebite. Premierea celor mai bune rezultate în cercetarea științifică a fost făcută de prof. univ. dr.  ing. Carmen Loghin, cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică fiind desemnat prof. univ. dr. ing. Andrei Victor Sandu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor.

Un alt premiu special, acordat de prof. univ. dr. ing. Alina Minea, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul TUIAȘI, pentru cele mai bune rezultate în cercetarea științifică a revenit doctorandei Adelina Hrițuc, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial. „Ne mîndrim cu ei și dorim să premiem excelența în studiile doctorale, ținînd cont că studenții noștri sînt de cele mai multe ori pepiniera pentru vitorii noștri colegi. Ne dorim ca studenții să își crească sentimentul de apartenență la comunitatea TUIASI, comunitate din care eu personal sunt mîndră că fac parte”, a spus prof. univ. dr. ing. Alina Minea.

Șapte titluri de Profesor Emerit

Ceremonia de premiere a continuat cu acordarea, de către prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a șapte titluri de Profesor Emerit unora dintre profesorii TUIAȘI ajunși la apogeul carierei didactice și științifice. Printre cei ce au obținut acest titlu se numără prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fost ministru al Cercetării, dar și prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu, fost senator de Iași. Lista completă a profesorilor distinși cu titlul de Profesor Emerit poate fi consultată pe site-ul TUIAȘI.

Tot în cadrul ceremoniei au fost conferite și 25 de titluri de Profesor Senior al Politehnicii ieșene.

Cuvîntul de încheiere l-a avut prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, care a făcut o sinteză a evenimentelor din zilele următoare, organizate în cadrul Zilelor TUIAȘI, prezentînd și două definiții ale universității – una dată de Winston Churchill, fost ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care spunea că universitatea este o ,,trezorerie a viitorului națiunii”, și cea a scriitorului David Lodge, care a apreciat că universitățile sînt „noile catedrale ale umanității, care nu trebuie să își justifice prezența”.

În perioada 9-12 noiembrie, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași sînt organizate o serie de manifestări prilejuite de o nouă ediție a Zilelor Universității, eveniment devenit deja o tradiție. Din cauza situației epidemiologice, toate aceste manifestări au loc exclusiv online.