Facultatea de Drept de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Informatică, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – Centrul Teritorial Iași şi JURIDICE.RO organizează sîmbătă, 31 octombrie, Conferința internațională ,,Perspective juridice asupra Internetului. Omniprezența dreptului în spațiul virtual”. Lucrările conferinței vor avea loc online, între orele 10.00-19.00, pe platforma Microsoft Teams.

La ediția de anul acesta s-au înscris 32 de participanți, iar la dezbateri vor participa profesori și specialiști din mediul juridic de la universitățile din Iași, București, Cluj- Napoca, dar și profesori de la universitățile din Lituania și Marea Britanie.

Scopul manifestării este de a dezbate chestiuni de actualitate din spaţiul juridic digitalizat, vizează preocupările din munca de cercetare a școlii juridice ieșene și constituie premiza unor proiecte precum crearea unui centru de cercetări juridice în domeniul e-Law.

„Conferința «Perspective juridice asupra Internetului. Omniprezența dreptului în spațiul virtual» se definește prin tradiția sa de a reuni la Iași specialiști ai Dreptului în jurul unei teme comune, și anume digitalizarea Dreptului. Conferința este unică în peisajul juridic național prin tema aleasă și prin noutatea abordărilor ei’’, a declarat conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de Drept.

Aceasta va și deschide lucrările conferinței, care cuprinde cîteva secțiuni tematice pe teme de drept public și de drept privat, reunite în jurul unor secvențe specifice ale vieții digitale: e-commerce (Provocări ale dreptului de autor pe Internet; Concurența neloială în sfera rețelelor de socializare), e-justice (Considerații cu privire la comunicarea prin e-mail a actelor de procedură în procesul civil; Scurte considerații asupra desfășurării ședințelor de judecată prin videoconferință), e-life (Impactul și limitele aplicării inteligenței artificiale în drept; Identitatea fizică vs. identitatea virtuală), e-freedoms (Internet cookies- fișiere cu răvaș juridic; Inteligența artificială, mijloc de propagare a dezinformării prin intermediul rețelelor de socializare; Libertatea de exprimare pe Facebook) și e-crime (Pandemia de Coronavirus și Criminalitatea informatică – soluții europene; Identificarea comportamentului simulat prin procesarea limbajului natural).

Lucrările științifice, care vor fi publicate în Analele Științifice ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, seria Științe Juridice, revistă indexată în bazele de date internaționale HeinOnline și CEEOL.

Această conferință internațională, care se află la cea de-a IV-a ediție, este una dintre cele peste 40 de manifestări academice organizate în cadrul Zilelor Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, eveniment anual care, în 2020, a marcat și împlinirea a 160 de ani de învățămînt universitar modern în România.

Sursă foto: laws.uaic.ro