Miercuri, 22 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU), a avut loc conferința cu tema „România întregită la Centenar. Istoria între adevăr şi manipulare”, susţinută de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). La evenimentul organizat în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2018 au participat atît profesori și studenți din întreg centrul universitar, cît și ieșeni interesați de istorie.

Profesorul Gheorghe Iacob a ținut să precizeze încă de la început că „nu este o conferință despre Centenar, ci despre cum trebuie să privim Centenarul”. Tot el a menționat că „un individ care nu știe istorie poate fi foarte ușor manipulat”, iar „o nație care nu își știe istoria, își pierde cu timpul identitatea”.
În discursul său, istoricul a punctat importanța sărbătoririi centenarului, coordonatele Marii Uniri, provocările pentru istoriografia actuală și tipurile de manipulare la care sîntem supuși. Totodată, a apreciat că este important să sărbătorim Centenarul, chiar dacă suntem „un popor care nu știm să ne bucurăm”, completînd că „acest lucru se poate face evitînd festivismele”. El a mai evidențiat faptul că este important să știm ce s-a întîmplat acum 100 de ani și ce elită exista atunci, subliniind că este necesar ca „la 100 de ani de la întregire, să fie și o autoanaliză”.

Potrivit profesorului Iacob, în contextul epocii, România n-a fost un caz aparte, căci la 1918 s-a trasat întreaga hartă a Europei. „Este bine ca atunci cînd vorbim despre România la 1918 să o comparăm cu alte state”, a subliniat istoricul.

Un alt punct atins în cadrul conferinței a fost acela legat de importanța armatei și a elitei în timpul Marii Uniri, despre care a spus că au avut un „rol concret”. De asemenea, a completat faptul că „Biserica a avut un rol foarte important la realizarea documentelor și la citirea lor”, fiind implicată în tot procesul Unirii.

Întrebîndu-se retoric dacă România a fost norocoasă sau a trecut la vremea aceea printr-o perioadă nu prea bună, profesorul a precizat că „nu am fost nici norocoși, dar nici o victimă”, pentru că „România a fost o țară la fel ca celelalte care participau la Conferința de Pace de la Paris”.

Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob este prorectorul UAIC, „unul dintre cei mai devotați istorici ieșeni, autor, co-autor și editor a peste 40 de volume”, după cum l-a descris prof. univ. dr. Ioan Milică, directorul interimar al BCU în deschiderea conferinței.

Ultimul său volum, Istoria, între adevăr și manipulare, apărut la Editura Şcoala Ardeleană, din Cluj, în 2018, tratează tema Unirii, printr-o serie de texte autobiografice și de interviuri de presă acordate de profesorul Iacob în decursul timpului. Cartea este prefațată de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

FIE este un proiect cultural-educativ al Primăriei Municipiului Iași și cuprinde evenimente precum festivaluri de muzică, expoziții, simpozioane, lansări de carte și spectacole de teatru. Evenimentele din cadrul festivalului sînt adresate tuturor categoriilor de public.