Ieri, 21 noiembrie a.c, la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi (UMF) au debutat manifestarile festive ce marcheaza implinirea a 133 de ani de invatamant medical. Evenimentul a fost marcat prin conferinta intitulata: „UMF 2020”, care a inceput la ora 11 in Aula „George Emil Palade”. Cu aceasta ocazie, au fost prezentate 20 de proiecte care se doresc a fi implementate. S-a propus, astfel, amenajarea Pietei Natiunii, realizarea unor centre de conferinte si construirea unei parcari subterane cu 250 de locuri. De asemenea s-a anuntat intentia de a construi un campus universitar nou, centre de instruire medicala si studii aprofundate dar si un centru de testare clinica.

Prezenti la conferinta au fost prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF, conf. univ. dr. Dragos Pieptu, prorector pentru strategie institutiala, evaluare academica si relatii cu organizatiile studentesti, sindicale, ONG-uri si comunitatea locala, precum si ec. Dana Dragus, directorul general administrativ al Universitatii.

In cuvantul de inceput, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae a afirmat ca: “in acest moment impartasim un sentiment de bucurie si satisfactie datorita recunoasterii. Dupa cum spuneam si la inceputul anului , Universitatea trebuie sa coboare in cetate, trebuie sa dea un nou continut si concept. Cu aceasta ocazie, lansam programul nostrum strategic, un program ce ne arata ca valoarea adevarata se creeaza prin inteligenta. Este un program ambitios dar realist!”.

In continuare, conf. univ. dr. Dragos Pieptu a precizat ca: „acum suntem intr-un loc de unde ne permitem sa construim. Dorim sa va propunem un nou viitor pentru aceasta universitate, deoarece acum avem sansa unui mediu propice pentru noi. Asa cum Polonia trimite instalatori in toata Europa, noi putem trimite medici de elita.”

Cele 20 de proiecte au fost prezentate succint de catre ec. Dana Dragus, care a reliefat, de asemenea, si oportunitatile economice create prin demararea acestora. Prof. univ. dr. Cristian Dragomir a preluat cuvantul, precizand ca „UMF-ul resimte in mod acut nevoia unui campus universitar. In incheiere insa, as vrea sa va propun un al 21-lea proiect, cu riscul de a strica numele de 2020. Acesta este Biobaza, un proiect care ar putea facilita realizarea celorlalte idei si de asemenea ar putea aduce un beneficiu financiar.”

A urmat o dezbatere asupra proiectelor propuse, in cadrul careia, beneficiarii acestora au stabilit care sunt primele cinci proiecte prioritare. Prof. univ. dr. Vasile Astarastoae a accentuat faptul ca toate cele 20 de proiecte sunt interdependente si organizate strategic de catre echipa UMF.

In incheierea evenimentului, participantii au fost invitati sa viziteze Muzeul de Istorie Medicala din incinta Facultatii de Farmacie.

Amalia-Maria Tanasa