Catedra de Slavistica „Petru Caraman” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi (UAIC) in parteneiat cu Ambasada Federatiei Ruse au organizat ieri, 23 octombrie a.c., o masa rotunda cu ocazia aniversarii a 135 de diplomatie romano-rusa. La evenimentul desfasurat in Corpul R au fost prezenti aproximativ 40 de studenti si profesori, precum si reprezentanti ai Ambasadei Federatiei Ruse. Discutia a fost moderata de asist. univ. drd. Marina Vraciu, de la Facultatea de Litere a UAIC.

Lectorul univ. dr. Gabriel Leanca de la Facultatea de Istorie a UAIC a pus problema demitizarii istoriei si a atacului nationalismului exacerbat. „M-am confruntat cu influenta ruseasca inca din studentie. Am fost frapat, pe de o parte, ca a existat de-a lungul timpului o adversitate fata de Rusia barbara si din afara Europei, dar, pe de alta parte, proiectele ei politice se plasau in orizontul iluminist”. Acesta a accentuat ca „desi suntem constienti de o adversitate fata de Rusia, trebuie sa realizam ca proiectele modernizatoare rusesti, alaturi de cultura rusa, ne fac sa plasam Rusia intr-un orizont iluminist si sa o consideram parte a Europei”. Conform profesorului, aceasta noua perspectiva asupra Rusiei poate favoriza intelegerea relatiilor romano-ruse. „Daca istoria diplomatiei romano-ruse nu va depasi granitele Uniunii Europene, atunci riscam sa fim cantonati in temele noastre si sa promovam niste eterne stereotipuri legate de Rusia”, a conchis lect. univ. dr. Gabriel Leanca.

In acest sens, dr. Bogdan Ceobanu, cercetator stiintific al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, a subliniat ca „imbunatatirea relatiilor romano-ruse trebuie sa se desfasoare in special pe nivelurile culturale si stiintifice”. Alaturi de acesta, dr. Paul Nistor, cercetator la acelasi institut, a vorbit despre intrevederile dintre monarhii rusi si romani, precum si despre sprijinul acordat Romaniei de catre diplomatia ruseasca.

Masa rotunda a continuat cu o runda de intrebari si raspunsuri iar la final, s-a vizitat expozitia de documente diplomatice oferite de Ambasada Rusiei. Acestea au fos dispuse pe holul Corpului R al UAIC. Evenimentul omagial face parte din seria de manifestari academice prilejuite de aniversarea a 153 de ani de la fondarea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.

Cu 135 de ani in urma, in 1878, Rusia recunoastea independenta Romaniei fiind al doilea stat, dupa Austria, care stabileste relatii diplomatice cu statul roman. In 2013, se mai implinesc 10 ani de la semnarea Tratatului privind relatiile prietenesti si de cooperare intre Romania si Federatia Rusa.

Victoria Colesnic

Alexandra Obreja

Madalina Gheta