Ieri, 24 ianuarie a.c., dupa ora 16.00 a fost facuta publica lista cu noii membri ai Senatului Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

Din 51 de senatori pentru fiecare din cele 15 facultati ale UAIC, 32 sunt membri noi ai Senatului, iar restul de 19 sunt profesori care au mai fost in Senat. Surprize intalnim la Facultatile de Chimie si Drept, unde toti cei trei reprezentanti sunt pentru prima oara in Senatul UAIC, si tot trei membri noi din sase, va avea si Facultatea de Litere in viitorul Senat.

“Va fi primul meu mandat de senator din partea facultatii, cred ca am fost votata datorita colaborarilor foarte bune pe care le am atat cu profesorii de la Facultatea de Biologie, cat si cu celelalte cadre didactice de la «Cuza», in special cu cele de la istorie, deoarece am pe aceasta ramura un domeniu interdisciplinar. Cu siguranta sistemul acesta de votare este mai mai bun decat precedentul si mai democratic, dar este ceva mai greoi. A trebuit sa votam o data pentru facultate si apoi inca o data pentru toata Universitatea. Faptul ca nu ne cunoastem bine, intre noi, cadrele didactice si de cercetare, face mai grea decizia votarii unora sau altora. Insa, dat fiind ca este prima oara cand se aplica, eu sper ca in viitor va fi mai bine”, a declarat conf.univ.dr. Luminita Bejenaru, cadru didactic la Facultatea de Biologie.

La Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), din sase, numai prof.univ.dr. Ion Pohoata a fost membru in Senatul 2008-2012, ceilalti cinci fiind la primul mandat. Printre ei nu se numara si prof.univ.dr. Dumitru Oprea care se astepta sa fie in Senat si dorea sa candideze pentru functia de Presedinte.

“Cei care sunt foarte cunoscuti, care au o anumita notorietate, au obtinut mai multe voturi”

In viitorul Senat Universitar vor mai fi cate un membru vechi in Senat si doi nou-veniti de la Facultatile de Biologie, Educatie Fizica si Sport, Geografie si Geologie, Informatica si Matematica. Cu doi fosti membri in Senat si unul nou sunt Facultatile de Filosofie si Stiinte Social Politice, Fizica, Istorie si Teologie Ortodoxa. Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei va avea o egalitate intre numarul senatorilor vechi, si noi, cate doi de fiecare, Facultatea de Teologie Romano-Catolica are un singur membru, la primul mandat, iar in Senat Departamentul Socio-Uman al UAIC va fi reprezentat de Oana Beldianu.

“Consider ca voturile pe care le-am primit sunt o expresie a increderii colegilor mei de la istorie care au crezut ca le pot apara interesele in Senatul Universitatii, dar si datorita activitatii mele administrative, in ceea ce priveste voturile de la cadrele didactice ale celorlalte facultati, care nu ma cunosc de la catedra. Cred ca toti cei care au votat au respectat optiunile fiecarei facultati, pentru ca cei alesi pe 23 ianuarie sunt, de fapt, cei care au obtinut cele mai multe voturi in cadrul facultatii la care predau. In plus, cei care sunt foarte cunoscuti, care au o anumita notorietate, au obtinut mai multe voturi, de exemplu domnul decan, prof.univ. dr. Alexandru-Florin Platon, este imposibil sa ne cunoastem cu totii unii pe altii. Este adevarat ca mai sunt si exceptii, de persoane cunoscute care nu au avut voturi multe, dar in general s-a pastrat ordinea data de fiecare facultate”, a declarat conf.univ.dr. Bogdan-Petru Maleon, de la Facultatea de Istorie a UAIC si directorul Muzeului Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”

Validarea alegerilor pentru Senatul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, va avea loc in sedinta Biroului Senat de joi, 9 februarie a.c., de la ora 12. Tot atunci se va alege si Presedintele Senatului UAIC. Iin acest an modalitatea de alegere a membrilor Senatului a fost prin votul universal, direct si secret al tuturor celor aproximativ 900 de cadre didactice si de cercetare ale UAIC.

Laura-Elena Bejinariu