Astazi, 12 noimebrie a.c., in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI) a avut loc ceremonia de deschidere a Zilelor Politehnicii. Festivitatea a marcat concomitent implinirea a 70 de ani de la infiintarea Scolii Politehnice la Iasi si a 138 de ani de la moartea lui Gheorghe Asachi – intemeietorul Scolii Superioare de Inginerie in limba romana. Invitati la eveniment au fost Ecaterina Andronescu – presedinte al Consiliului Rectorilor din Romania, Dumitru Miron – secretar de stat al Ministerului Invatamintului, Cercetarii si Tineretului, primarul Gheorghe Nichita, prefectul Nicusor Padurariu, presedintele Consiliului Judetean Lucian Flaiser, precum si rectori de la mai multe institutii de invatamint tehnic din tara si din Republica Moldova. Cu acest prilej s-au inminat o serie de diplome de onoare si de excelenta intre universitati, precum si diverse atentii cu emblema institutiei de invatamint iesene.

Rectorul Nicoale Badea, „doborit de asistenta si de semnificatie”

Pe tot parcursul desfasurarii festivitatii de deschidere, rectorul UTI, prof. univ. dr. ing. Nicolae Badea a avut un ton implicat, usor informal, dar sobru. „Ma doboara asistenta si ma doboara semnificatia. Acum 18 ani nu ma asteptam sa am o asemenea onoare, ca din respect pentru functie sa ma aculte o asemena audienta. Sint atit de impresionat, atit de plin de emotie, incit va cer iertare”, si-a justificat rectorul unele incoerente in discurs. In cadrul manifestarii s-a facut elogiul importantei invatamintului tehnic care a format oameni valorosi. Fost ministru al invatamintul si rector la Universitatea „Politehnica” din Bucuresti, Ecaterina Andronescu a afirmat ca „noi, inginerii, nu trebuie sa avem nici un fel de complex (n.r. fata de cei de formatie umanista)” intrucit „scoala de ingineri nu este usoara, dar nici viata nu este usoara, deci te pregateste numai bine pentru viata”. Absolvent si el al UTI, in prezent presedinte al Consiliului Administrativ al Politehnicii, primarul Gheorghe Nichita a sustinut ca „o societate fara ingineri este o societate care nu poate evolua”, iar „inginerii nu sint mai prejos decit oamenii de cultura”.

In aceeasi linie, prefectul Nicusor Padurariu a mentionat: „noi, inginerii, sintem mai seci si nu avem exercitiul oratoriei precum literatii sau economistii. Ne exprimam scurt si rece si sintem eficienti si taiosi cind trebuie sa se termine un discurs”. In loc de concluzie si spre lauda „tagmei”, acesta a afirmat zimbind ca „inginerii construiesc televizoare ca sa poata vorbi economistii la ele”.

„Am dormit pe mese pentru organizarea Invatamintului Politehnic la Iasi”

Invitat de onoare a fost si profesorul Ababei, participant la greva studentilor din 1937 care a dus la infiintarea Scolii Politehnice.
Revolta a venit ca raspuns la intentia guvernului de atunci de a muta intreg invatamintul politehnic la Bucuresti. „Patru zile am stat inchisi aici, in Universitatea „Cuza”, am protestat in sala Pasilor Pierduti pentru raminerea invatamintului tehnic la Iasi si organizarea lui in invatamint politehnic. Am dormit in amfiteatre, pe mese – mai ales in P6 – pina am primit de la Minister confirmarea. In trei zile ne-au trimis un ordin de infiintare”, isi aminteste profesorul Ababei despre perioada cind se afla in anul al II-lea de faculate. In acea perioada, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi erau doua sectii de Stiinte Tehnice – Chimie Industriala si Electrotehnica.

„Zburatorul” si bustul lui Asachi, noile simboluri ale Politehnicii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) nu a avut nici un reprezentant la aceasta manifestare, insa Nicolae Badea a salutat prezenta rectorilor ieseni Gerard Jitareanu, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” si Nicolae Munteanu de la Universitatea de Arte „George Enescu”. Acesta din urma a venit insotit de corul institutiei pe care o conduce si care a marcat momentele de „respiro” din cadrul festivitatii cu fragmente din „Gaudeamus”, cu „Multi ani traiasca” si, surpriza, chiar melodii traditionale romanesti. Cu acest prilej, rectorul Badea a intarit ideea bunei colaborari dintre cele doua universitati.

La final, rectorul UTI a anuntat ca de anul viitor, Politehnica ieseana va avea un bust de marmura in fata rectoratului, in memoria lui Gheorghe Asachi.

„Putina echilibristica” prin istorie

Partea de istorie a reconstituit-o profesorul Mihai Dorin de la UTI, care a facut „putina echilibristica”, dupa cum el insusi a afirmat, printre datele trecutului. Nu a ocolit partile mai putin placute, dar a subliniat rolul modelator al institutiilor de invatamint tehnic pentru societate, in contextul actual. „O parte considerabila a vechiului regim s-a experimentat cu inginerii – varianta academica a proletarilor”, insa „daca modelam istoria facem contraistorie”. Manifestarea s-a incheiat la un cocktail, in urma unor discursuri care, din spirit ingineresc, au incetat „cind trebuiau sa inceteze”. Scurt si taios.

O saptamina de manifestari stiintifice

Zilele Universitatii Tehnice, ce se desfasoara incepind de azi pina pe 18 noiembrie, vor cuprinde o serie de dezbateri, seminarii si mese rotunde, precum si de expozitii de carti si lucrari, pe diferite domenii de activitate de interes tehnic. Nu vor lipsi si o receptie la „Caraffa”, in Iulius Mall, astazi, 12 noimebrie, si, in loc de inchidere, o competitie sportiva de fotbal intre profesori si studenti. Desi deschiderea oficiala a avut loc astazi, zilele universiatatii au inceput de saptamina trecuta, odata cu manifestarea intitulata „Saptamina stiintei”, eveniment desfasurat in parteneriat cu Centrul Cultural Francez din Iasi.