80 de voluntari LSI au fost premiati in cadrul primei Gale a Voluntarului organizata de biroul de conducere al ligii. Evenimentul a avut loc ieri, 31 octombrie, in sala H1 a Casei Catargi, incepand cu ora 19.00. Invitatii Galei au fost prof. univ. dr. Laurentiu Radvan, Alexandru Bindar (vicepresedinte al Uniunii Studentilor din Romania), Razvan Timofciuc (fondator LSI), precum si reprezentanti ai diferitor asociatii studentesti.

Gala Voluntarului a marcat sfarsitul mandatului actualului birou de conducere. In cateva saptamani, membrii LSI vor vota un nou „board”. „In acest mod, incercam sa aratam recunostinta noastra celor 80 de voluntari ce au organizat si au desfasurat activitati de amploare pe parcursul anilor 2009-2013″, a declarat Paul Valentin Beldiman, presedintele LSI.

Voluntarii premiati au primit o diploma si o adeverinta de membru, semnata de prof. univ. dr. Petronel Zaharciuc, decanul Facultatii de Istorie de la Universitatea Cuza. In acest sens, Alexandru Bindar a mentionat ca activitatea de voluntariat trebuie luata in considerare in procesul de calcul al reusitei academice. „Momentan, Uniunea Studentilor din Romania (USR) se afla in discutie cu Ministerul Educatiei pentru a putea certifica intr-un fel abilitatile dobandite ca voluntar. Ne dorim sa existe o metodologie prin care voluntariatul va putea fi cuantificat in credite”, a explicat vicepresedintele USR.

Peste 200 de voluntari au devenit membri LSI de-a lungul ultimilor patru ani. Conform prof. univ. dr. Laurentiu Radvan, „Liga Studentilor de la Istorie este una dintre cele mai active asociatii ai Universitatii Cuza. Ea a aparut imediat dupa revolutie, implicata mai mult politic decat social ca astazi sa devina o adevarata voce a studentilor”, a completat profesorul.

O parte din cei 80 de voluntari premiati studiaza in strainatate, iar cei prezenti au primit o diploma recunoscuta de universitate si o adeverinta semnata de catre decanul Facultatii de Istorie: „Aceasta adeverinta atesta calitatea de membru al ligii si arata implicarea lor. In comparatie cu anii precedenti, activitatea de voluntariat este mai apreciata. Oricum, voluntariatul i-a ajutat pe studenti sa obtina anumite posturi precum consilieri parlamentari, directori, profesori deoarece le atesta capacitatea de lider . De asemenea, actiunile de voluntariat ii ajuta la interviuri, sa obtina diverse burse sau sa fie admisi la universitati din strainatate unde se cere voluntariat”, a mai precizat Paul Valentin Beldiman.

Liga Studentilor de la Istorie a fost refondata in 2009 si este membra a Uniunii Studentilor din Romania. Printre cele mai importante proiecte ale asociatiei regasim festivalul UNIFEST, cenaclul LSI, concursul „Istorie in licee”, activitatea caritabila „Daruieste o carte de Craciun”, seri de film istoric, dezbateri si conferinte.

Victoria Colesnic

Alexandra Obreja