Astazi, la ora 10.00, a avut loc deschiderea evenimentului „Tu parles francais? Noi te angajam!” in Aula „Gheorghe Asachi” a Universitatii Tehnice. Invitatii deschiderii au fost directorul Insitutului Francez Alain Ramette si  prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil de relatiile internationale si imagine universitara la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI). Raphaël Bruchet, lector de franceza al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) si responsabil pentru cooperare educativa la Institutul Francez Iasi a tinut o conferinta despre atuurile francofoniei in cariera profesionala.

Conform directorului Institutului Francez, Alain Ramette, evenimentul reprezinta un „experiment chimic” care vine sa adune iubitorii de franceza si are menirea de a promova cultura franceza si bune practici in cariera. „Ne propunem sa va oferim ocazia de a vizita intreprinderi precum Dalkia sau Capgemini, sa va indrumam cum sa redactati un CV sau o scrisoarea de motivare”, a explicat Alain Ramette, subliniind ideea ca multilingvismul este o necesitate pentru cei care isi doresc o cariera intr-o companie internationala. „Totul este posibil. Puteti lucra intr-o companie francofona in Germania sau intr-o firma engleza in Franta. E util sa cunoasteti cat mai multe limbi”, a continuat directorul. Mai mult, acesta a evidentiat colaborarile dintre Iasi si spatiul francez. „Dintre firmele franceze existente in Iasi amintim Auchan, Carrefour sau Delphi. Iasiul are o lunga traditie de colaborari cu tot ceea ce inseamna Franta. Sa ne amintim de patrunderea in Romania pe filiera franceza a patiseriilor, coafurilor, dar si a gradinarilor. Scopul acestui eveniment este, dincolo de promovarea limbii si culturii franceze, cooperarea dintre colegi, dintre activitatile artistice si literare ale institutiei noastre”. Prof. univ. dr. ing Irina Lungu, prorector la TUIASI a indemnat tinerii sa exerseze limba franceza in permanenta. „Tineti limba franceza aproape, cu exercitiu si efort, ca pe ceva care va este drag”, a adaugat prorectorul.

Invitatii au accentuat ideea ca o cunoastere temeinica a limbii franceze reprezinta un atu ce deschide usi catre o cariera internationala. Lectorul de franceza al UAIC Raphaël Bruchet a prezentat date si oportunitati pentru francofoni din intreaga lume, evidentiind ca 200 de milioane de oameni vorbesc franceza, iar alte 83 de milioane sunt in proces de studiere. „Limba franceza este limba oficiala a 32 de state din lume, ceea ce permite o mobilitate profesionala nemaipomenita”, a precizat lect. Raphaël Bruchet. Alaturi de limba engleza, franceza este singura limba vorbita pe cele cinci continente. Cunoscatorii de franceza se pot angaja in organizatii precum Organizatia Natiunilor Unite, Banca Mondiala, Curtea de Justitie Europeana sau ONG-uri cum ar fi Crucea Rosie sau Amnesty, unde limba franceza este una de lucru. Numeroase tari, din cauza globalizatii si a migratiei, sunt in cautare de specialisti straini. „Quebecul este un exemplu in acest sens. Fiind in lista de specialisti in medicina, drept si IT, tara invita, prin intermediul diferitor programe, profesionisti straini francofoni”, a povestit lect. Raphaël Bruchet. Lectorul a sfatuit tinerii interesati sa se asocieze unei retele profesionale francofone, generaliste sau specializate (precum Reteaua Juristilor Francofoni), pentru a putea avea mai usor acces la diferite oportunitati.

Evenimentul va continua si maine, 28 noiembrie, si va cuprinde ateliere, conferinte si vizite ale intreprinderilor franceze din Iasi. „Tu parles francais? Noi te angajam!” se afla la a doua editie si este organizat in parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, UbiFrance, Lectoratul de Franceza al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Corporatia Studentilor Francofoni in Medicina din Iasi, Asociatia Studentilor Francofoni din Iasi si a  companiilor Dalkia, Capgemini, Veo Finances si Servunion.

Victoria Colesnic

Madalina Gheta