(GENERAL, 12.00) IASI – CCF – SAPTAMINA MEMORIEI / Astazi a inceput „Saptamina memoriei” la Centrul Cultural Francez din Iasi.
(CUZANET, Iasi, 27 ianuarie) - Prima zi din „Saptamina Memoriei”, evenimentul organizat de Centrul Cultural Francez, a demarat cu filmul documentar „Culianu in tara lui Ceausescu”. Este un serial cu doua episoade „Culianu in tara lui Ceausescu” si „Moartea la Chicago”, realizate de Televiziunea Romana impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Filmul face parte dintr-o serie de documentare cu intitulate „Reconstruiri”, realizate cu ideea de a elucida dosare din perioada comunista din Romania, a caror ancheta nu a fost finalizata. Proiectia filmului a avut loc luni, 26 ianuarie, la ora 15.30 in Aula Magna a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. In sala au fost prezenti sora tinarului savant, Tereza Culianu Petrescu, si Stejarel Olaru, naratorul filmului si directorul IICCR .
 
„Culianu in tara lui Ceausescu”
Prima parte a documentarului, „Culianu in tara lui Ceausescu”, l-a prezentat pe „protagonist”. Nascut in Iasi, Ioan Petre Culianu a plecat la Bucuresti pentru a-si continua studiile de licenta la Universitatea din Bucuresti. Acolo este „racolat” de unul din oamenii Securitatii si intrebat daca este de acord sa colaboreze cu Securitatea. Raspunsul sau negativ a dus la exilul sau in Italia si,  mai tirziu, in Olanda. In Italia are loc „o adevarata renastere” a tinarului indragostit de istoria religiilor. Studiaza istoria religiilor la „Universita Catolica del Sacro Cuore” din Milano, dupa care se stabileste in Olanda, unde se casatoreste pentru prima data.
In SUA este invitat ca visiting professor la „Divinity School” din Chicago, la recomandarea savantului Mircea Eliade. O viata aparent linistita, „in tara in care ma sint cel mai liber”, in tara in care l-a cunoscut pe Regele Mihai I si incepe sa simta lipsa celor dragi din Romania. Casa din Iasi era, pentru Culianu, „cea mai simpla modalitate de a fugi din spatiul comunist”, iar despartirea de „frumosul oras natal” fusese „prima lui traum”. Dorul i se intoarce in transe, dar statutul pe care l-a obtinut (ajunsese profesor titular la aceeasi universitate din Chicago) si, mai ales, frica de a nu i se intimpla ceva rau, l-a tinut pe meleagurile „pamintului fagaduintei”. Se logodise cu o americanca si incepuse sa critice vehement, in toate publicatiile romanesti din America, regimul comunist si cel de dupa 1989 din Romania.
 
„Moartea la Chicago”
Amenintarile pe care le primeste nu reusesc sa ii schimbe comportamentul si, mai ales, gindirea. Din contra, Culianu incepe sa-si „reformeze” optiunile politice legate de Romania si crede tot mai mult intr-o monarhie conctitutionala. Discuta mult cu Regele Mihai I si atunci primeste ultima amenintare: „Pe glontul nostru scrie numele tau”. Nu scria. Cel putin pe ala care a fost gasit linga trupul sau neinsufletit in toaleta din „Divinity School”. S-a intimplat intr-o zi frumoasa de primavara. Tirgul de Carte de la Parterul universitatii era in toi, iar ucigasul a avut timp sa se ascunda in a doua cabina din toaleta si sa traga in profesor. Nimeni nu stie nici pina astazi cine l-a ucis pe Ioan Petru Culianu.  Politia din Chicago a demarat o ancheta „dar e unul din cazurile in care ucigasul ramine in umbra”. Dosarul lui Culianu de la Securitate nu a putut fi gasit. Nici un amfiteatru nu a primit numele lui. In plina forta creatoare, tinarul profesor Ioan Petru Culianu de la „Divinity School” a fost asasinat in modul cel mai umilitor. Numele celor cinci suspecti ai politistilor din Chicago au ramas nerostite. / Lina Vdovii