Prin intermediul Asociației Universităților, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România (ANELIS Plus), Oxford University Press (OUP) oferă, pînă pe 7 ianuarie 2023, acces gratuit la revistele electronice din colecția Full Journals Collection comunității academice din România. Printre membrii ANELIS Plus se numără și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), dar și Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU).

Materialele puse la dispoziție se adresează atît studenților, cît și cadrelor didactice și cercetătorilor. Colecția include peste 500 de reviste din domeniul științelor exacte, sociale și umaniste. Accesul la aceste documente se va face pe baza adreselor IP instituționale.

„Editura Oxford și Biblioteca Central Universitară «Mihai Eminescu» colaborează de mulți ani și sperăm că finanțarea din 2023 ne va permite să continuăm acest lucru. Colecția permite conexiunea cu cele mai noi rezultate ale cercetării mondiale. Pe lîngă accesul la revistele Oxford University Press, BCU oferă utilizatorilor săi și posibilitatea de a consulta cărți științifice în format electronic, accesibile pe site-ul editurilor. Spre deosebire de perioadele de acces liber (free trial), care au o durată limitată, cărțile rămîn permanent la dispoziția utilizatorilor noștri, atît din spațiile BCU și ale Universității «Alexandru Ioan Cuza», cît și în acces mobil, pe bază de cont personal și parolă”, a declarat dr. Ivona Olariu, șef serviciu filiale de științe exacte din cadrul BCU.

Cărțile electronice provin de la edituri precum Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), John Wiley & Sons, Cambridge University Press și American Library Association (ALA).

BCU și UAIC au mai avut acces la revistele științifice din colecția Oxford Academic în perioada 2013-2017, ca parte a unui proiect național finanțat prin Planul Național de Cercetare II. Ulterior, a fost deschisă o perioadă de acces liber la cărțile electronice editate de OUP, iar în prezent este în desfășurare o a doua perioadă.

Proiectul ANELIS Plus asigură accesul liber la resurse electronice de informare ori documentare. Prin intermediul unui campus virtual, ANELIS Plus permite accesul online la depozitul național de documente dezvoltat în cadrul proiectului, atît prin achiziția de arhive, cît și prin contribuția cu publicații științifice ale comunității academice din România.

Oxford University Press este cea mai mare editură universitară din lume, aparținînd Universității din Oxford, Marea Britanie.

Sursă foto: newsmoldova.ro