Candidații care vor să se înscrie anul acesta la ciclul de masterat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) pot face asta imediat după finalizarea examenului de licență, începînd cu data de 10 iulie 2019. Cei care doresc să se înscrie la studiile de doctorat o vor putea face și în perioada verii, nu doar în luna septembrie, așa cum se proceda în anii anteriori. Noutățile au fost anunțate de conducerea instituției de învățămînt superior în cadrul unei conferințe de presă vineri, 12 aprilie 2019. Metoda de admitere rămîne aceeași, adică un singur dosar și o singură taxă pentru înscrierea la oricîte facultăți sau specializări.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a precizat că modificările au fost făcute pentru a evita solicitarea tîrzie a suplimentării numărului de locuri la doctorat. „Am constatat în ultimii ani că există o creștere de solicitări de înscrieri la doctorat și ne trezeam în toamnă, în ultimele două-trei zile, că solicitam Ministerului suplimentarea locurilor la doctorat, iar această solicitare – care ne-a fost acordată întotdeauna – nu întotdeauna sosea pînă la începerea anului universitar. Acum putem preconiza din vară cam cîte locuri vor fi ocupate la doctorat și dacă este necesar sau nu să mai solicităm și altele”, a declarat rectorul TUIASI.

Conform conducerii TUIASI, în ultimii ani a crescut numărul candidaților la studiile de licență, masterat și doctorat. 154 de persoane s-au înscris la doctorat în 2018, cel mai mare număr din ultimii zece ani. Peste 700 de studenți urmează studiile doctorale în prezent la TUIASI. La programele de licență și masterat sînt înscriși aproximativ 700 de studenți străini, dintre care 600 provin din Republica Moldova, iar restul din țările Uniunii Europene, dar și din afara acesteia. Astfel, universitatea a reușit să acrediteze două programe de studii în limba engleză, ajungînd acum la un număr total de zece programe cu predare în alte limbi.

Proiecte de reabilitare

La conferință au fost prezenți și prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, și prof. univ. dr. ing. Dumitru Marcel Istrate, prorector managementul resurselor. Aceștia au punctat cîteva chestiuni legate de fondurile de care dispune universitatea, de proiectele care ar trebui să fie finalizate în acest an și de rezultatele științifice obținute de cercetătorii care activează în instituția de învățămînt superior.

În ceea ce privește proiectele de reabilitare, se lucrează de aproximativ doi ani la Proiectul Tehnic pentru Reabilitarea și Consolidarea Corpului A din Copou. „Am început anul trecut și am cheltuit 20% din suma necesară pentru realizarea proiectului tehnic, anul acesta vrem să-l finalizăm pentru a putea încerca să intrăm într-o competiție de granturi prin care să obținem finanțare. Proiectul tehnic este 70.000 de lei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dumitru Istrate. Acesta a mai adăugat că anul trecut au fost finanțate, în proporție de 70%, cîteva amenajări în Corpul C al TUIASI, aflat pe strada Lascăr Catargi. Momentan, multe dintre spațiile din acea clădire sînt închiriate, însă planul este ca pe viitor să fie folosite de studenții și profesorii de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Conducerea TUIASI are în plan și un proiect pentru reabilitarea instalației electrice din Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”. Proiectarea acestuia ar ajunge la 600.000 de lei, iar lucrările la aproximativ 4.8 milioane de lei.

Cercetare și inovare

Conform prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, în anul precedent au fost indexate aproximativ 600 de lucrări în baza de date ISI, iar la nivel de proiecte internaționale TUIASI a înregistrat o creștere numerică, cu 33 în desfășurare 33 în prezent.

Mai mult, Universitatea a inițiat scheme de granturi care se adresează exclusiv tinerilor. „Noi pentru tineri avem două tipuri de granturi interne: granturile noastre, ale Universității, și granturi ale Alianței Române a Universităților Tehnice. Sînt două linii de granturi care pot ajuta tinerii să-și formeze abilități de scriere a proiectelor și de asemenea îi pot ajuta să promoveze pînă la gradul de conferențiar”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Raportul privind starea Universității a fost prezentat de către rectorul TUIASI în fața comunității academice într-o ședință festivă a Senatului, desfășurată în Sala de Conferințe.

Sursă foto: tuiasi.ro