Marți, 19 martie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a avut loc conferința „Tînărul în cetate”, susținută de conf. univ. dr. Adrian Papahagi, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj. Evenimentul a fost organizat de Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași, și a adunat peste 250 de spectatori, printre care s-au numărat elevi, studenți, cadre didactice și clerici.

Adrian Papahagi și-a început discursul prin a reflecta asupra titlului conferinței, care face aluzie la una dintre lucrările sale, și prin a li se adresa în mod direct tinerilor. „Sunteți tineri în această cetate a Ieșilor, dar trebuie să fiți tineri și în cetatea României și în cea a Europei. Cetățenia noastră este multiplă și subsidiară”, a apreciat acesta. Conferențiarul a vorbit în continuare de necesitatea coexistenței unei cetățenii „terestre” cu una „celestă”, ca sursă a valorilor morale. „Această dublă cetățenie, datoria tînărului de a fi bun cetățean și bun creștin, nu este întotdeauna lipsită de conflicte lăuntrice”, a declarat acesta. Adrian Papahagi a criticat, în continuare, concepțiile conform cărora un creștin ar trebui să nege realități negative, precum corupția sau sărăcia, și să se refugieze într-o lume proprie, bazată pe valorile moral-creștine. Acesta a apreciat că fiecare dintre noi trebuie să facem un compromis în ceea ce privește societatea contemporană. „Trebuie fim realiști, să respingem gîndirea utopică. Aceasta este lumea în care trăim și exact așa suntem și noi”, a conchis invitatul. Pentru a-și susține afirmațiile, acesta a citat, în mai multe rînduri, din Epistola către Diognet, din scrierile lui Marc Aurelius sau din opera lui Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii.

Un alt aspect atins a fost nevoia tînărului de a-și găsi, dar mai ales, de a deveni un model. „Tînărul reprezintă o specie deosebită. Este o ființă umană aflată într-un proces de învățare, el este discipol, care își dedică timpul unui sistem de învățare cu toate constrîngerile și rigorile lui”, a menționat invitatul. Acesta a subliniat necesitatea acumulării unui bagaj informațional, dar și a exersării unei discipline riguroase. „Școala ar trebui să se ocupe, în primul rînd, de formarea caracterului. Pînă la urmă, a fi tocilar, deși noi o spunem peiorativ, este o probă de caracter. În timp ce altul se foiește și pleacă, tocilarul are răbdarea de a sta și a toci, iar la finalul zilei va ști ceva în plus”, a adăugat Adrian Papahagi.
Printre exemplele oferite în expunerea acestor idei s-au numărat fragmente din jurnalele lui Titu Maiorescu și Benjamin Franklin, din care rezultă că cei doi aveau o rutină foarte bine organizată, făcîndu-și timp pentru lectură, studiul limbilor clasice și meditație.
Comparînd sistemele de învățămînt actuale cu cele din lumea veche, conferențiarul a apreciat că celui actual îi lipsește complet disciplina. „Înțelepciunea, educația veche vorbeau despre bărbăție, despre asumare, despre responsabilitate, despre maturitate. Acei oameni nu se lăsau în voia sorții și nu lăsau să treacă timpul aiurea”, a declarat acesta.

„Lumea de astăzi deturnează moderația”

În încheiere, Adrian Paphagi a remarcat că, în prezent, tinerii sunt îndemnați să fie expansivi, dar nimeni nu le vorbește despre nevoia de moderație și de echilibru. „Lumea de astăzi deturnează moderația, care era esența educației vechi. Astăzi ni se cere să fim excesivi. Nerăbdarea este caracteristică tinerilor, dar dacă este scăpată din mînă, devine o formă de imaturitate care dăunează lumii”, a concluzionat cadrul universitar clujean.

Conferința s-a încheiat cu o serie de întrebări atît din partea spectatorilor prezenți în sală, cît și a celor care au urmărit evenimentul live pe pagina de Facebook a ATOR.

Asociația Tineretului Ortodox Român este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, înființată în 2009, cu scopul de a promova credința și spiritualitatea ortodoxă în rîndul tinerilor .

Conf. univ. dr. Adrian Papahagi este licențiat în anglistică al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1999) și al Universității Paris IV-Sorbonne (1998). Este fondatorul Centrului de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX), care își propune valorificarea colecțiilor de manuscrise medievale din România, și fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe. În prezent, este cadru didactic la Catedra de engleză a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”.

Sursă foto: ATOR Iași