Ieri, 7 noiembrie, a avut loc conferinta intitulata „Statul de drept – Reforma in justitie” sustinuta de  Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania, Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) si a avut loc in amfiteatrul Paul Demetrescu (I.1) incepand cu ora 14.30. Peste 100 de studenti ai Facultatii de Drept si profesori au participat la aceasta conferinta sustinuta in limba romana. Moderatorul conferintei a fost prof. univ. Horatiu Radu, Agent Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

La inceputul discursului sau, Martin Harris a felicitat Universitatea pentru implinirea celor 150 de ani de la infiintare, specificand faptul ca a trait o perioada in Iasi unde a invatat limba romana, istoria si cultura Romaniei. Tema centrala a discursului a fost statul de drept analizat cu toate aspectele sale si reforma juridica prin care Romania trece in prezent. S-a vorbit despre combaterea coruptiei prin intermediul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si a procurorilor, despre confiscarea averilor ilicite, reducerea de crima organizata, gestionarea mai buna a resurselor Uniunii Europene (UE) si rolul institutiilor publice in Romania: „Romania face progrese importante in combaterea coruptiei. Ea are nevoie sa isi asigure toate instrumentele legale pentru a prospera. Insa, problema tarii o reprezinta modul in care genereaza cresterea economica. Este nevoie de investitii in cadrul institutional, in justitie, sanatate si educatie. Romania ocupa locul 76 din 148 de tari in ceea ce priveste competitivitatea si de aceea apare intrebarea de ce unele state prospera si altele stagneaza. Noi, cetatenii, trebuie sa actionam in favoarea statului de drept deoarece acesta garanteaza drepturile individului”, a precizat Martin Harris.

Acesta a vorbit si despre sprijinul pe care trebuie sa il acorde institutiile reciproc si echilibrul pe care puterile statului trebuie sa il pastreze. Un alt subiect a reprezentat contextul geo-politic al tarilor membre UE: „Relatii dintre tarile membre UE sunt diferite fata de relatiile celorlalte tari. Spre exemplu, Marea Britanie este mai deschisa. Dupa 1 ianuarie 2014, vom avea o piata unica de munca. Este important ca piata unica sa functioneze pe baza statului de drept.  Statul este condus de lege, dar nu de rege”, a explicat invitatul.

Problema somajului atat in Romania, cat si in Marea Britanie a constituit un subiect la care studentii au pus intrebari invitatului. „Multi tineri cauta alternative si tind sa isi construiasca o cariera peste hotare. Inainte de aderarea noilor tari in UE (Polonia, Cehia), a fost facuta o prognoza in Anglia ce estima 160 de mii de imigranti. Insa, rezultatul a aratat un million de imigranti, un adevarat beneficiu pentru intreaga tara. Asta pentru ca noi nu impunem restrictii pe piata muncii si sunt putine tari ce nu o fac (Suedia, Irlanda si Danemarca). Totusi, nivelul de somaj in Romania nu este atat de inalt, fata de alte tari in UE. Aveti o piata de munca mult mai flexibila, fata de Spania sau Franta. In urmatorii ani, situatia economica se va imbunatati in Europa Centrala si de Est, nu doar in Europa de Vest, cum a fost pana acum”, a raspuns Ambasadorul Marii Britanii in Romania.

Martin Harris este originar din Scotia si este Ambasadorul Marii Britanii in Romania din anul 2010, reprezentand in trecut Ambasadele Britanice in Moscova, intre anii 1999 – 2003 si in Kiev in perioada 2003 -2008.

Alexandra Obreja

Madalina Gheta

Victoria Colesnic

Anca Scutelnicu