Astazi, la ora 11.30, Senatul Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi (UAGE) a oferit regizorului Andrei Serban titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia a avut loc in Sala Eduard Caudella, Casa Bals.

Evenimentul a fost prezidat de prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul UAGE, care a tinut discursul de deschidere, precizand ca „Senatul Universitatii a decis in urma cu aproape doi ani sa acorde cea mai inalta distinctie pe care institutia noastra o poate oferi unei personalitati, titlul de Doctor Honoris Causa, prin care recunoastem meritele incontestabile in dezvoltarea culturii si artei nationale si internationale.” In continuare, prof. univ. dr. Bogdan Ulmu a prezentat personalitatea si cariera artistului in discursul de Laudatio.

In sala au fost prezenti membrii senatului UAGE, dar si Ioan Holender, fostul director al Operei de Stat din Viena, si Beatrice Rancea, managerul general al Operei Nationale Romane. Dupa momentul inmanarii diplomei, Andrei Serban s-a adresat publicului, vorbind despre rolul artei in societatea actuala si despre importanta pastrarii prospetimii spiritului, afirmand ca se simte inca inurcat de misiunea sa ca profesor de teatru, ce presupune ”sa-i invat pe atii ceea ce nici eu nu stiu, pentru ca teatrul este un Mister. Cum sa inveti un Mister?”. De asemenea, a evocat contextul in care a inceput sa se indrepte spre arta dramatica: „Toata viata mi-a placut sa calatoresc. Pot spune ca voiajul reprezinta prima mea profesiune. Tanar „fiind in Romania Comunista, drumul cel mai posibil era in imaginatie si de aceea am ales teatrul, „unde puteam calatori fara pasaport traversand zone geografice, mentale si afective, liber de „constrangeri, in cautarea unei autoritati care sa-mi serveasca drept calauza.

Ceremonia s-a incheiat dupa aproximativ o ora, cind cei prezenti au fost invitati la un scurt cocktail si-au fost semnate autografe. Andrei Srban a pus in scena spectacole de teatru si opera in 39 de țari. Intre anii 1990-1993 a fost Directorul Teatrului National Bucuresti. Este, de asemenea, profesor invitat la mai multe universitati din lume, precum Columbia University, New York Yale School of Drama, Harvard University, sau Conservatorul din Paris. In anul 1974 a primit premiul Obie, acordat artistilor din New York pentru productii care nu au fost puse in scena la Teatrul Broadway, iar in 1999 Societatea Regizorilor si Coregrafilor din Statele Unite ale Americii i-au oferit premiul George Abbott, destinat atistilor care au influentat arta dramatica in secolul XX.

Maria Cutinov