În Sala „B. P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași s-a desfășurat miercuri, 23 octombrie, un eveniment editorial simbolic pentru anul în care marcăm trei decenii de la căderea regimului comunist – lansarea cărții Panorama comunismului în Moldova sovietică, o antologie care unește studiile de caz a 34 de autori basarabeni. Aflați în turneul de promovare a cărții, la Iași au ajuns trei dintre autori și editoarea volumului, Liliana Corobca, alături de care a fost prezent și Dorin Dobrincu, istoric și fost Director al Arhivelor Naționale, moderatorul evenimentului. În sală au fost prezente circa 25 de persoane, istorici, studenți sau simpli oameni interesați de perioada surprinsă în volum.

În deschidere a vorbit istoricul Dorin Dobrincu, care a încercat să familiarizeze publicul cu tema propusă în carte. În descrierea pe care a făcut-o, el a vorbit despre conținutul și despre profilul volumului, precizînd că „aceasta nu este o carte-roman, ci una în care fiecare text poate fi luat separat, ca o panoramă a comunismului din Moldova sovietică”. De asemenea, a amintit o bună parte dintre titlurile care alcătuiesc și dau nuanță literar-istorică antologiei. În acest fel, le-a oferit celor aflați în sală mici „felii” din carte, povestind sumar despre subiectele abordate, legate de foametea din 1946-1947, de rezistența antisovietică, de referirile la securitate, precum și la viața culturală și științifică din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, de cum s-a raportat mass-media la tot acest regim ori de rolul istoricului în timpul acelei perioade.

Povestea creării cărții a fost evocată în momentele următoare de Liliana Corobca, scriitoare, cercetăror și editor al cărții. Aceasta a rememorat în fața publicului momentele în care a contactat peste 30 de autori, cu diverse studii care vizau trecutul Republicii Moldova, și care au acceptat să publice fiecare o lucrare sau două despre ce a însemnat acest regim pentru bunicii, părinții și, de ce nu, pentru ei, dacă au trăit în epoca respectivă.

Apoi, Larisa Turea, autoarea volumului Cartea Foamei și una dintre autoarele din antologia Panorama comunismului în Moldova sovietică le-a vorbit celor aflați în sală despre disperarea cauzată de lipsa hranei, care i-a acaparat realmente pe basarabeni după sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Relatările și comentariile acesteia au subliniat urmările care se răsfrîng asupra umanității înfometate. „Foametea este un instrument de manipulare în Moldova sovietică. Ea este cea care operează cu umilirea. Iar din umilire nu putem trage nicio experiență fericită”. Tot foametea a născut fenomenul de canibalism, ca metodă de supraviețuire. „Au existat și cazuri de canibalism în locurile și vremurile despre care vorbim”, cuvinte care au trezit rumoare în rîndul publicului.

De la aceeași masă a vorbit și Lidia Prisac, reprezentantă a Institutului Patrimoniului din Chișinău, și ea autoare în volumul lansat. Relațiile interetnice din Republica Moldova și procesul de rusificare au fost subiectele despre care aceasta a scris și despre care a vorbit auditoriului.

„Dacă România poate aborda deconstrucția naționalismului, Republica Moldova nu poate”. Sînt cuvintele lui Octavian Țîcu, doctorand în relațiile Basarabiei cu Uniunea Sovietică și boxer. El a abordat în carte teme precum politica națională și sportul în RSSM. Acesta a apreciat lucrarea drept una exhaustivă și, printre altele, a vorbit despre o serie de merite care revin editoarei Liliana Corobca.

Spre final, patru persoane vîrstnice din public au dialogat cu invitații, în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, evocînd momente din perioada comunistă, pe care le-au trăit și le-au trecut prin filtrul simțurilor.

Joi, 24 octombrie, de la ora 17.30, cartea va fi din nou promovată, de aceiași autori, în cadul celei de-a doua lansări de carte din Iași, ce va avea loc la Librăria „Orest Tafrali” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.