În Aula ,,George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc joi, 5 mai, conferința „Bătălia pentru Ucraina. Cauzele, desfășurarea și posibilele consecințe ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, susținută de istoricul Armand Goșu.

În deschiderea manifestării, rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu l-a prezentat pe profesorul Goșu și a menționat că această conferință este prima susținută în format fizic, după doi ani, în seria „Conferințele UMF”.

Invitatul a început prin a sublinia că va răspunde la întrebările din titlul conferinței: cauzele, desfășurarea și consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina. Profesorul a vorbit despre consecințele interne ale războiului, despre care nu se vorbește în presă și nu sînt mediatizate. „Putin a dezlănțuit acest război și din rațiuni de politică internă, pentru a-și consolida regimul. Din 24 februarie, de cînd a început campania, putem spune că regimul politic din Rusia este o dictatură, care și din punct de vedere juridic devine dictatură prin pachetul de legi adoptat și promulgat la 5 martie, iar potrivit acelor legi, doar pentru faptul că afirmi că Rusia este în război și că se desfășoară Rusia în Ucraina, poți să primești 15 ani de închisoare”. Profesorul a mai adăugat că „Rusia e total nemulțumită de aranjamentul postbelic, e dezamăgită că are un singur pol de putere – Statele Unite” și că în viziunea proprie „lumea trebuie să aibă cinci poli de putere, iar unul dintre cei cinci poli de putere trebuie să fie Rusia”.

Prelegerea a continuat cu o serie de considerații legate de desfășurarea războiului, menționînd cele două etape „amîndouă eșuate”. „Prima etapă avea ca țintă Kievul. Cele mai dificile zile au fost primele două, în care echipele speciale rusești au acționat în centrul orașului. În aprilie începe a doua operație, trupele sînt aduse în zona estică, pentru a ocupa regiunile Donețk și Lugansk”.

În opinia lui Armand Goșu, „cea mai importantă consecință (a războiului, n.r.) este că Ucraina nu va accepta pace și prietenie, după toate lucrurile care s-au întîmplat. Putin crede în victoria lui și va lupta pînă la capăt, iar ucrainenii cred în victoria lor. Ca tectonică, (situația de azi, n.r.) duce spre cel de-al Doilea Război Mondial”, a subliniat istoricul.

Au urmat, imediat după încheierea prelegerii, întrebările venite din partea publicului. O întrebare de actualitate a fost adresată de rectorul UMF, Viorel Scripcariu, care a dorit să știe cum apreciază profesorul Goșu  poziția Ungariei în acest conflict. „Dacă se dovedesc a fi reale ultimele informații care au apărut, Ungaria va trebui să plătească. Dacă Putin l-a înștiințat pe Orban de ziua atacului și dacă au pregătit împreună împărțirea Ucrainei, e foarte grav și de-a dreptul dramatic. Într-un astfel de vecin mă întreb România ce încredere poate să aibă”, a spus Armand Goșu.

La finalul conferinței, rectorul UMF i-a înmînat o plachetă care să îi amintească de această conferință, iar evenimentul a continuat  cu lansarea volumelor  Rusia, o ecuație complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu. Ediţia a II-a adăugită, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina și Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei. Ambele sînt semnate de Armand Goșu și au apărut în acest an la Editura Polirom. Despre primul volum a vorbit pe larg istoricul Florea Ioncioaia, profesor la Specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării, apreciind cartea ca „o lucrare de istorie, dar care poate fi citită și ca o lucrare de metodologie”.

Rusia, o ecuație complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu. Ediţia a II-a adăugită a fost prezentată de istoricul Dorin Dobrincu, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, care a menționat, printre altele, că „este o carte de interviuri, provocate de un om modest, care este cunoscut de cei care au mai publicat pe platforma Contributors, Lucian Popescu. Lucian Popescu i-a adresat aceste întrebări, precedate de alte discuții, iar interviurile au curs unul după altul pe parcursul a patru ani jumătate”.

Armand Goșu este conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității Bucureşti. Între 2010-2012 a fost consilier al ministrului de Externe pentru fostul spaţiu sovietic și corespondent la Moscova al Radio BBC (1995-1998 şi 1999-2000). Este apreciat ca cel mai bun cunoscător al spațiului ex-sovietic, specialist în istoria Rusiei imperialiste, a Rusiei comuniste, dar și bun cunoscător al situației actuale din Rusia.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, fondată în 1879, este unul din cele mai vechi așezăminte de învățămînt superior medical din România.