Astazi, 27 octombrie, de la ora 8.00, au inceput Zilele Muzeului Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Ceremonia de deschidere i-a avut drept invitati pe rectorul universitatii, prof. univ. dr. Vasile Isan, pe viceprimarul Marius Sorin Danga si pe directorul muzeului conf. univ. dr. Bogdan – Petru Maleon. La eveniment au participat si profesori si studenti ai Facultatii de Istorie si membri ai Institutului de Istorie “A. D. Xenopol” din Iasi.

Rectorul UAIC, Vasile Isan, a deschis seria prelegerilor cu un mesaj de bun venit din partea Universitatii. „Nu o sa va aburesc spunandu-va ce contributie mare are Universitatea in intretinerea acestui muzeu, pentru ca nu este adevarat. Recunoscatori trebuie sa fim celor care fac posibila functionarea acestei institutii, profesori iesiti la pensie, masteranzi si chiar administratorului”, a specificat acesta. In discursul sau, rectorul a punctat si cateva aspecte ale spatiului academic care-l nemultumesc. Acestea vizeaza presupusa istorie academica pe care si-o insusesc universitatile romanesti, dar si tendinta de transformare a acestora in universitati-fabrica. „Aparitia universitatilor fabrica, a absolventilor de studii mai curand vocationale, si a profesorilor ingineri de suflete este inevitabila. Aceste tendinte indezirabile se vor produce si Universitatea se va adapta”, a explicat acesta.

Nu doar o simpla vitrina

Directorul muzeului, conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, a prezentat un raport despre functionarea muzeului in anul universitar precedent, 2012-2013. Acesta a amintit de activitatile principale desfasurate de aceasta institutie, muzeografice si de cercetare. Gazda a vorbit si despre faptul ca muzeul este singura institutie culturala in care accesul este gratuit si de aceea multi tineri, cu precadere din mediul rural au avut ocazia de a-l vizita prin intermediul proiectului educational “Saptamana altfel”. Mai mult decat atat, Bogdan Petru Maleon a precizat ca muzeul pastreaza o permanenta colaborare cu facultatile si a fost gazda unor concursuri si evenimente desfasurate in anii precedenti, ca de exemplu Concursul de Chimie Magda Petrovanu, desfasurat pe 27 aprilie 2013. “In afara de concursuri, avem si expozitii permanente si temporare cu personalitati feminine ale universitatii iesene ce pot fi vizitate zilnic. Consider ca un muzeu nu trebuie sa fie doar o simpla vitrina, ci un spatiu animat de oameni din toata lumea”, a mai spus gazda.

Invitatii au mai evidentiat si faptul ca institutia a fost implicata si in dezbaterea “Cum va arata Iasul in 2021”, desfasurata pe 15 noiembrie 2013 in care s-a vorbit despre posibilitatea ca orasul sa devina capitala culturala. “Acest eveniment tinde sa devina o frumoasa traditie a acestei universitati in incercarea de tezaurizare a existentei noastre colective. Universitatea este o institutie medievala ce a pastrat multe caracteristici, de la imnul Gaudeamus pana la robele folosite de studenti. Iar muzeul devine un spatiu al cunoasterii istoriei academice”, a precizat rectorul UAIC, Vasile Isan, care a subliniat lupta actuala a istoriilor academice.

Directorul institutiei a evidentiat faptul ca Zilele Muzeului au „un program ce dureaza o zi jumatate. Astazi vor fi trei ateliere numite «Istorie universitara si viata academica» ce contine doua parti si «Muzeologie si biblioteconomie». Maine va fi al patrulea atelier numit «Memoria spatiului academic» care consta in evocarea unor mari personalitati si profesori ai Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Pentru noi este foarte importanta aceasta intalnire deoarece muzeul este oglinda universitatii si trebuie sa functioneze cu oameni care au ocazia de a se specializa – masteranzi si tineri absolventi”.

În cadrul evenimentului a avut loc si lansarea tomului III al revistei Muzeului intitulata “Historia Universitatis Iassiensis”, editata in colaborare cu conf. univ. dr. Florea Ioncioaia ce urmeaza a fi idnexata in bazele de date internationale.

Manifestarea se afla la a treia editie si este organizata de Muzeul UAIC, Fundatia Alumni si Centrul de Informare Turistica Iasi. Muzeul a fost fondat in urma cu patru ani cu sprijinul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Alexandra Obreja

Madalina Gheta