(GENERAL, 08.00) AGRONMIE – BURSE – DOSAR / Studentii de la Agronomie au la dispozitie programe alternative de burse.
(CUZANET, Iasi, 7 martie) – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” din Iasi are in momentul de fata are numeroase stimulente financiare pentru studentii universitatii. In afara de cele  „traditionale”, Agronomia ofera bursa rectorului, bursele decanului si, de asemenea, bursele ISFRADA, pentru cei dornici de a se specializa la Lille, in Franta. Conform planuui operational al institutiei de invatamint, acum sint 684 de studenti bursieri si 2242 studenti nebursieri.

Bonificatii interne

In afara de bursele sociale si cele de merit, oferite prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, USAMV mai ofera si alte „premii” pentru performanta in studii a studentilor. Bursa rectorului a fost initiata de actualul secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, prof. univ. dr. Gerard Jitareanu, valoarea acesteaia ridicindu-se acum la 200 de lei. Printre criteriile care stau la baza selectarii studentului se numara situatia notelor luate, dar si situatia sociala a acestuia. „Doi ani consecutivi l-am avut pe  Costica Covasa de la Medicina Veterinara, care a luat aceasta bursa. Acum doi ani a fost o studenta de la Horticultura care primea acesti bani, iar acum ea lucreaza la Cotnari. De fiecare data cind s-a oferit bursa, ea s-a acordat unui student care, pe linga notele bune, povenea si dintr-o familie nevoiasa”, a declarat prof. univ. dr. Gerard Jitareanu.
Pe linga aceasta,s-au acordat si asa zisele bursele decanului, fondul venind tot din cistigurile personale ale acestora. Printre facultatile care ofera aceasta bonificatie se numara Facultatea de Agricultura si cea de Horticultura. „Nu este vorba de bursa decanului, ci e vorba de o ajutorare a studentilor cu probleme. Sint eu si doamna prodecan Lucia Draghia si ii ajutam si pe cei de la Casa de Copii. Ei nu au nici un ban si astfel ii  ajutam cum putem”, a declarat prof. univ. dr. Gica Gradinariu, decanul Facultatii de Horticultura. Suma pe care dumnealui o ofera se ridica la cinci sute de lei, iar de banii acestia beneficiaza acum trei tineri.
In 2008 s-a creat la USAMV o alta bursa, finantata de presedintele de onoare al institutiei, Dimitrie Sturdza. Acesta a oferit suma de 50 000 de euro pentru a fi impartita sub forma de bonificatie studentilor. Initial s-a propus esalonarea banilor in 20 de burse de 200 de euro, zece burse de 300d e euro si una de 5000 de euro, dar pina in momentul de fata nu s-au stabilit detaliile finale, iar studentii nu au primit inca o parte din suma promisa.Bursa, loc de munca in strainatate
Agronomia a incheiat numeroase parteneriate cu alte institutii de invatamint din Europa. Printre beneficiile oferite in cadrul cercetarii, se numara si posibilitatea studentilor de a pleca in alte tari, pentru a putea studia sau face practica in diversele centre ale universitatilor. Un program cu vechime este programul „ISFRADA”. A fost infiintat in anul 2000, iar acordul a fost semnat intre partea romana (USAMV) si  Institutul Superior de Agricultura (ISA) Lille din Franta. Practic prin acest acord, studentii  urmeaza anumite cursuri postuniversitare de specializare. Acestia sint impartite in trei module, cu o durata de 12 luni per total. Primul modul, care este in trunchi comun, are o durata de patru luni, urmeaza al doilea care se va desfasura la ISA din Lille (in perioada ianuarie- aprilie), iar al treilea este stadiul practic in intreprinderile din Franta sau alte tari din Europa de Est, unde se gasesc firme cu capital francez. Finantarea vine prin ISFRADA din partea intreprinderii. Din 2001 si pina in prezent, acest program a pregatit 104 studenti. Examenul final consta intr-un „Memoriu” sustinut de student la sfirsitul celor trei semestre. Diploma „Mastere specialise” este aprobata si de  „Conference de Grandes
Ecoles” , bineinteles va fi recunoscuta si de USAMV si de Ministerul Educatiei. In anul universitar 2008-2009, de la Agronomie au plecat cinci studenti la specializarea „Dezvoltarea Agricola si rurala”. Acestia vor face practica in firme din Franta precum: Metro,  BRD Societe, Generale sau Carrefour.
Un alt parteneriat incheiat de USAMV si este cel cu firma HOPS. Este un contract in care studentii pot pleca sa faca practica platita, pentru o perioada determinata in fermele din Regatul Unit al Marii Britanii. Pina in acest moment, pe intreg centrul universitar iesean, s-au pus la dispozitie peste 100 de locuri. Pe acelasi sistem, se gaseste si programul IASTE (The International Association for the Exchange of Students for Tehnical Experience) care trimite studentii in fermele din Ungaria pe o perioada de 26 de saptamini. In urma acceptarii acestora pe posturile respective, suma primita poate ajunge si la 27 000 de forinti pe saptamina.
Datorita programului Leonardo, USAMV a incheiat alte parteneriate cu diverse institutii de invatamint unde studentii pot face practica. Un astfel de contract este incheiat si cu institutiile din Germania: „Osteuropazentrum der Universität Hohenheim” din Stuttgart,  Agrarkontakt International Landes din Baden, Wurtenberg.
Dincolo de aceste oferte educationale, studentii pot apela si la cele devenite deja clasice, iar pentru cei care s`nt dornici pentru o mobilitate, pot opta chiar si pentru bursa Erasmus. Pentru semestrul al doilea nu s-au ocupat in totalitate locurile, fiind necesara o a doua preselectie. In momentul de fata sint 15 studenti de la Agronomie care au decis sa isi „imbogateasca” orizonturile la o universitate din Europa. / George Gurescu