Astazi, 19 mai, de la ora 14.00, in sala “Al.Dima” a Universitatii “Al.I.Cuza” (UAIC) din Iasi a avut loc lasarea romanului “Minoic” a prof. univ. dr. Caius Dobrescu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti.

“Este un roman care se joaca  cu tot felul de formule romanesti”

Lansarea a fost deschisa de catre prof. univ. dr. Bogdan Cretu, de la catedra de Literatura romana a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii UAIC. Acesta a facut o scurta descriere a autorului, precum si a cartilor sale anterioare. „Avem de-a face cu un autor foarte greu sa il descrii, autor complex care se manifesta firesc. In aceasta carte este vorba mai mult de studii culturale, nu de eseistica. Este un roman care se joaca, gandit, cu tot felul de formule romanesti, de la romanul cheie la romanul politist, parodic.  Un roman care reuseste sa fii prietenos cu cititorul”, a declarat Bogdan Cretu.Volumul este construit pe mai multe voci narative si reuneste toate subiectele prozei post-decembriste, incepand de la problema minoritatilor, detentiei, statului actual, antisemitismului sau regionalismului. „Romanul se joaca cu mitologiile americane. Avem de-a face cu cele doua lumi: pe de o parte cu Romania, pe de alta parte cu Statele Unite ale Americii, cu toate ingredientele stiute si mai putin stiute. Americanii cu a lor constiinta comunitara si romanii cu a lor capra a vecinului, care de regula trebuie sa moara”, a punctat Loredana Opariuc, de la UAIC.

Romanul pleaca de la un pariu ludic al lecturii culturale

Ultimul invitat care a luat cuvantul a fost  drd. Doris Mironescu, de la Catedra de Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere din cadrul UAIC. Acesta a descris romanul drept “foarte ludic”. „Cele 690 de pagini se citesc cu o placere anormala, lucrurile de leaga foarte bine. Structura acestui roman este una ludica pentru ca porneste de la acest pariu ludic al lecturii culturale. Nu poti citi cultural fara o doza de relativitate. Cultura nu e inradacinata cu un filament de bec electric in stratul original al fiintei natiei, cultura se reinventeaza perpetu”, a subliniat Doris Mironescu.

In incheiere, Caius Dobrescu a atras atentia asupra mirajului exercitat de istorie. „Efortul absolut real pe care trebuie sa il facem cu totii pentru de a iesi din mitologie, din legende si povesti, pentru a ne trezi din imbatatul cu apa chioara a istorie, este sa ne indoim. Pentru ca doar luciditatea si indoiala sistematica de sine sint valori care pot sa ne duca la o existenta mai suportabila”, a afirmat scriitorul.

Caius Dobrescu este autorul romanelor “Balamuc sau pionerii spatiului” si “Teza de doctorat”, precum si al unui studiu despre Mihai Eminescu, intitulat “Imaginarul sptiului privat. Imaginarul sptiului public”.

Anca POPA

Simona COSTIN

Roxana MACIUCA