(GENERAL, 10.00) „CUZA” – DEZBATERE – COD ETIC / Codul Etic de la „Cuza”, din nou in dezbatere publica.
(CUZANET, Iasi, 21 februarie) – Noul Cod de Etica al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), adoptat in decembrie 2008, inca mai stirneste discutii contradictorii si nemultumiri. Ieri, de la ora 16.00, in Sala Senat a UAIC, a avut loc dezbaterea „Universitatea din Iasi si dilemele sale etice”, organizata de Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR) impreuna cu universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) si Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului din cadrul Facultatii de Istorie.

Moderatorul discutiei, dr. Bogdan Petru-Maleon, directorul Societatii de Studii Istorice, a explicat, in deschidere, pretextul organizarii intilnirii. „Dezbaterea porneste de la necesitatea de a crea un spatiu de dezbatere dincolo de forurile de conducere ale universitatii. Am luat drept reper noul Cod Etic adoptat de Senatul Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» pentru ca acesta a depasit cadrul institutional, creind senzatia ca nu mai apartine doar cadrului academic”, a spus acesta.

Vasile Isan: „Riscam sa devenim un sistem inchis”
Primul care a luat cuvintul a fost chiar initiatorul celor trei modificari din Codul Etic al UAIC care au fost contestate in nenumarate rinduri, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan. Acesta a explicat contextul care a generat modificarea Codului de Etica al Universitatii „Cuza”: „Riscam sa devenim un sistem inchis, o comunitate bazata doar pe influente si relatii personale. Uneori e bine sa ne mai deschidem, sa devenim competitivi pe baza de relatii impersonale”, a spus Vasile Isan. Rectorul a mai adaugat ca este ingrijorat de faptul ca atit reprezentantii mass-media, precum si unii membri ai comunitatii academice nu au inteles necesitatea modificarilor din Codul de Etica. ” Nu este ingrijoratoare manifestarea majoritatii participantilor la o discutie, ingrijoratoare este degradarea intelectuala a «locuitorilor cetatii». Ma mai ingrijoreaza faptul ca o masura fireasca intr-un moment de maturizare a universitatii noastre este ridiculizata in mass-media”, a mai precizat rectorul Isan.
Conf. univ. dr. Florea Ioncioaia de la Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a observat ca expresiile si termenii folositi in redactarea textului Codului Etic fac parte dintr-un limbaj de lemn. „Am observatii de doua categorii: nu imi place cum a fost formulat textul, pare a avea legatura cu Codul Eticii Socialiste, o exprimare similara limbii de lemn; iar cea de-a doua observatie este legata de termenii utilizati. Acestia ar trebui clarificati. De exemplu, ce inseamna «Conflicte de erori»? Este sau nu obligatoriu codul?”, a intrebat Florea Ioncioaia.

Alte probleme etice, in dezbatere
Un alt subiect abordat in cadrul discutiei a fost nivelul de pregatire al societatii romanesti pentru asemenea principii etice. A intervenit decanul Facultatii de Istorie, prof. univ. dr. Florin Platon. „Referintele etice in universitatile din Occident sint un reper constant al vietii. La noi in societate lucrul acesta nu a fost niciodata un reper la nivel individual, personal. Salut aceasta masura, dar reusita depinde de schimbarea mai multor componente la nivelul atitudinii noastre”, a apreciat decanul.
In cadrul dezbaterii invitatii au discutat si despre alte probleme etice ale universitatii, precum selectia sau evaluarea profesorilor, dar rectorul Vasile Isan a precizat, in finalul dezbaterii, ca nepotismul nu este decit „o mica problema”, cele mai importante fiind „meschinaria umana si nemultumirile profesorilor legate de coeficienti, sporuri salariale si altele”./ Lina Vdovii