Astazi, 17 noiembrie, de la ora 11.30, a avut loc gala „Decernarea premiilor de excelenta pentru 2011”, eveniment organizat de Colegiul Medicilor din Iasi, in sala „Iustin Moisescu” a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

„Anul acesta, la cea-a dea 11a editie, vom avea 5 personalitati ale vietii medicale care vor primi premii si  diplome de excelenta oferite de catre Colegiul Medicilor din Iasi”, a declarat, in deschidere, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iasi, Vasile Astarastoae. Prorectorul UMF, Gabriel Ungureanu, l-a prezentat, in absenta, pe primul nominalizat al premiilor, doctorul Vasile Costescu. „Personal, il cunosc din timpul liceului. Doctorul Vasile Costinescu este un chirurg de mare valoare, un coleg cu care am avut o colaborare excelenta si probabil una dintre persoanele cele mai agreabile si mai simpatice din corpul medical”, a declarat acesta.

Rectorul UMF a tinut in mod deosebit sa ii faca prezentarea urmatorului premiat, Mircea Covic. „E simplu sa te uiti in CV-ul lui Mircea Covic ca sa intelegi de ce l-am nominalizat. Argumentul este ca stiam care sunt rezultatele alegerilor, si intr-o parte, si in alta, si am vrut in mod obligatoriu ca eu sa vi-l prezint pe Mircea Covic. Trebuie precizat ca Mircea Covic a scos <<Tratatul de Genetica Medicala Primara>>, care in acest domeniu este o adevarata Biblie. Si tot profesorul Covic a fost unul dintre cei care a salvat Universitatea de Medicina din declinul in care s-a aruncat. Personal, ii sunt dator”, a declarat Vasile Astarastoae.

In replica, profesorul Mircea Covic i-a multumit pentru cuvintele de apreciere. „Trebuie sa lupti pentru principiile tale. Dati-mi voie sa ma refer la aceasta fateta mai putin cunoscuta a vietii mele si sa multumesc celor care m-au ajutat. Printre reusite au fost externatul, internatul si absolvirea facultatii. Am luptat pentru o himera: genetica medicala in care am crezut cu entuziasmul tineretii. Profesorul care m-a calauzit cu inteligenta si tactul sau a fost Nicolae Zaharia. Lui pot sa ii dedic tot ce am realizat. Am fost printre cei care s-au ridicat impotriva dictaturii unui rector. Am reusit sa aducem democratia universitara. Dupa cum vedeti, realizarile unui om tin si de altii, de colaboratori, de circumstantele favorabile sau nu. Rectorul Astarastoae a primit diploma de excelenta a increderii comunitatii universitare care l-a reales ieri”, a declarat Mircea Covic.

Urmatorul premiat a fost profesorul Ostin Mungiu, care si-a inceput discursul intr-un spirit de gluma, spunand ca „acesti distinsi domni au aflat de cei 50 de ani de casnicie pe care ii implinesc si au vrut sa imi dea un premiu de consolare”. „Mi-am dedicat o parte din viata studiului durerii. Noi, doctorii, suntem niste oameni care facem ce-am invatat, care incercam sa ajutam. Am vrut sa sensibilizam corpul medical sa se aplece mai mult asupra durerii pacientului. In domeniul medicamentelor, trebuie sa imi fac o critica aspra pentru ca, in calitate de farmacolog, nu am fost in stare sa gasesc un medicament pentru prostie si invidie. Am 47 de ani de serviciu, 47 de generatii de medici pe care i-am format”, a declarat profesorul Ostin Mungiu.

Doctorul Statescu Coca Maria, de la Medicina Interna, a fost caracterizat de prorectorul UMF, Gabriel Ungureanu, ca fiind „o consumatoare de poezie si de muzica”. „Doresc sa multumesc asistentelor medicale si celor care m-au ajutat la capul bolnavului. Am avut nenorocul sa asist la stingerea unor vieti omenesti in mainile mele, dar ma bucur si de satisfactia ca am fost invitata in casele umile ale bolnavilor mei”, a marturisit doctorul Statescu.

Prof. univ. dr. Dimitriu Alexandru, specialist in medicina interna si cardiologie, a fost cel de-al V-lea nominalizat la premiile acordate de Colegiul Medicilor din Iasi in acest an.

Adelina Fulga