Marți, 31 mai, începînd cu ora 19.00, Cvartetul Ad Libitum al Filarmonicii „Moldova” din Iași va susține, în sala „Eduard Caudella”, un concert cameral cuprinzînd două cvartete din cele 17 ale marelui compozitor german Ludwig van Beethoven. Cvartetul în do minor, op. 18 nr. 4 și cvartetul în si bemol major, op. 130 redau perioada tinereții și perioada tîrzie a compozitorului german.

„Beethoven are trei perioade de creație – perioda de tinerețe, perioada mijlocie și perioada cvartetelor tîrzii. Noi cîntăm o lucrare în do minor din perioada tinereții și o lucrare din perioada cvartetelor tîrzii. Pentru că muzica de cameră este foarte puțin reprezentată, noi, Cvartetul Ad Libitum o reprezentăm la cel mai înalt nivel și o aducem ca un element foarte important în cultura muzicală universală. Nivelul la care se va interpreta această muzică și acel concert va fi cu totul diferit de tot felul de alte spectacole care se întîmplă în orașele din România”, a declarat Filip Papa, violoncelistul Cvartetului Ad Libitum.

Printre invitații speciali la concert se numără prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul general al Filarmonicii de Stat ,,Moldova” din Iași și mentorul formației, prof. univ. dr. Dan Prelipcean și rectorul Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” (UNAGE) din Iași, Aurelian Bălăiță.

Cvartetul de coarde Ad Libitum a fost fondat în anul 1988, la UNAGE, de Adrian Berescu (vioara I), Șerban Mereuță (vioara a II‑a), Bogdan Bișoc (violă), Filip Papa (violoncel). Încă de la începutul activității, Cvartetul Ad Libitum a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, cu care lucrează și în prezent.

În 1997, Cvartetul Ad Libitum a cîștigat  Marele Premiu, Premiul Presei și Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiție de gen din lume. Ad Libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri iar începând din aprilie 2008, Ad Libitum este numit cvartet de stat al Filarmonicii ,,Moldova” din Iași.

Filarmonica „Moldova” din Iași a fost inaugurată la 9 octombrie 1942, printr-un concert susținut sub bagheta lui George Enescu, în sala Teatrului Național din Iași. Sala de concerte și sediul actual al Filarmonicii, de pe strada Cuza Vodă nr. 29, au fost inaugurate abia în anul 1957.

Sursă foto: www.facebook.com