Sîmbătă, 14 decembrie, în amfiteatrul „Marțian Cotrău” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF) s-a desfășurat un dublu eveniment. Începînd cu ora 9.00 a avut loc workshop-ul intitulat „Oportunități de mobilitate academică pentru studentul farmacist-experiențe personale”, urmat de conferința cu tema „Alimentația – o provocare pentru mileniul III”.

În debutul evenimentului, la care au participat studenți și profesori mediciniști, conf. univ. dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie, a ținut un mic discurs în carea precizat faptul că vîrsta de 140 de ani pe care UMF o celebrează în perioada 13-16 decembrie nu este și vîrsta Facultății de Farmacie, care s-a înființat mai tîrziu.

Workshop-ul „Oportunități de mobilitate academică pentru studentul farmacist-experiențe personale” a avut ca scop prezentarea, de către studenți, a proiectului „Erasmus+”. Trei studente de la Facultatea de Farmacie, din ani diferiți de studiu, au vorbit, pe rînd, despre ce înseamnă să pleci cu bursă Erasmus și să realizezi un stagiu de practică într-o altă țară decît cea natală. Acestea au explicat noțiuni generale referitoare la durata stagiului, care poate dura de la două săptămîni, pînă la cîteva luni, sau la burse, cu o valoare de 500 euro/lună.  Ulterior, Teodora Sandu, una dintre studentele de la Facultatea de Farmacie prezente la workshop, a povestit experiența sa. „De ce merită să mergeți într-o astfel de mobilitate? Sînt foarte multe avantaje, atît pe plan profesional, cît și personal. Pentru mine a fost un factor important faptul că am avut acces la niște echipamente de laborator pe care poate le are și UMF, dar care sînt rezervate cadrelor didactice, pentru că sînt scumpe și nu se dau în folosința studenților”, a explicat tînăra.

Teodora Sandu și-a prezentat experiența Erasmus pentru a le arăta celorlalți studenți cîte beneficii poți obține în urma unei astfel de etape, dar și pentru a-i lămuri în legătură cu marile lor dubii. Ea i-a îndemnat pe cei prezenți să fie atenți ce facultăți aleg să urmeze în alte țări, pentru a nu întîmpina probleme cu materiile studiate și echivalarea lor.

Conferință despre alimentația corectă

În continuarea evenimentului a avut loc conferința cu tema „Alimentația – o provocare a mileniului III”, susținută de prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu. Prelegerea a început cu întrebarea „Trăim ca sa mîncăm sau mîncăm ca să trăim?”

„Ministerul Sănătății din România a publicat «Ghidul Alimentației Sănătoase» în anul 2006; acest ghid este revizuit anual. În general, recomandările incluse în modelul alimentar adoptat de ghidul nostru merge spre o alimentație sănătoasă”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu.

Aceasta a vorbit despre importanța diversității în meniul oricărui om, despre cît de necesar este consumul de fructe, legume și cereale integrale. Calea cea mai corectă pentru un stil de viață sănătos este, după cum a explicat și Rodica Cuciureanu, „consumul de alimente din toate categoriile, dar în cantități limitate, pentru a ne încadra în necesarul energetic”.

De asemenea, și dieta mediteraneană, bazată pe consumul de uleiuri vegetale, fructe, legume și produse din cereale integrale, ca și cea omnivoră, care are la bază piramida alimentelor, consolidată pe consumul de carne, pește, ouă, lactate, fructe, legume și cereale integrale, au fost subiecte atinse de către Rodica Cuciureanu. În cadrul prelegerii, aceasta a pomenit și despre dieta vegetariană, în privința căreia „nu există studii care să arate că este sănătoasă”.

În final, cei prezenți la conferință au putut afla care sînt obiectivele Planului European de acțiune pentru alimentație și nutriție 2015-2020. Printre acestea numără: crearea de alimente și băuturi sănătoase, adoptarea unei diete sănătoase de-a lungul vieții și promovarea acesteia. „Pentru o greutate ideală, cea mai simplă abordare ar fi schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare”, a adăugat Rodica Cuciureanu.

În perioada 13-16 decembrie UMF Iași celebrează 140 de ani de excelență în educația medicală, ocazie cu care se organizează o serie de evenimente precum conferințe, lansări de carte, workshop-uri sau premierea profesorilor emeriți și onorifici ai universității.