În Amfiteatrul „Matei Cantacuzino” al Facultății de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) s-a desfășurat vineri, 15 noiembrie 2019, conferința „Dezinformarea în drept”. Manifestarea a fost organizată de Centrul Robertianum de Drept Privat al Facultății de Drept din Iași, în parteneriat cu UAIC.

Cuvîntul introductiv a aparținut profesorului universitar Valerius M. Ciucă, titularul disciplinei Drept roman, de la Facultatea de Drept, care, pe un ton plin de umor, a spus: „Aș fi vrut, la un moment dat, să facem tot posibilul să îl aducem ca oaspete pe președintele Klaus Iohannis. Văd ca Universitatea din București e mai curajoasă și-i invită pe ambii protagoniști ai alegerilor prezidențiale la o dezbatere”. Propunerea a iscat rîsete în sală, iar atmosfera a devenit mai relaxată.

Intrînd cu adevărat în subiectul conferinței, profesorul a subliniat faptul că „juriștii sînt marii inițiați în tainele dezinformării. Cu alte cuvinte, ei învață mai mult ceea ce este aparent, lumea noastră fiind, de fapt, o lume e aparențelor”. El a vorbit apoi despre primele cazuri de dezinformare din istorie, explicînd că primele „fake-news” ale istoriei au fost date de legendele romane sau grecești și de poveștile bine cunoscute, precum cea a lui Goliat și David sau Vercingetorix (n.r. – căpetenia tribului arvernilor, care a condus o revoltă nereușită împotriva stăpînirii romane în Galia) și Caesar, în care dezinformarea a jucat un rol important în deznodămîntul istoric. În final, ca și cum ar fi divulgat un secret, prof. univ. dr. Dr. H. c. Valerius Ciucă a ținut să adauge că nu înseamnă că proiecțiile false nu sunt și proiecții contagioase.

Printre cei care au avut prelegeri în cadrul acestei conferințe s-a numărat și conf. univ. dr. Cristian Clipa, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Acesta a vorbit  despre legile care sînt în interesul public, dar și despre punerea în circulație a unor date și informații care nu sînt corespunzătoare și care corespund numai în parte cu adevărul.

De asemenea, conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu, de la Facultatea de Economie și Drept, UMFST Tîrgu Mureș, a vorbit despre concordanța dintre fake-news și viața privată. Acesta a evocat fenomenul microtargetării, care, prin intermediul tehnologiei, reușește transmiterea de informații potrivite profilului utilizatorului. De asemenea, a prezentat și poziția dintre realitate și informare. „Tu ai informația corectă, o fragmentezi și o pui într-un context, în așa fel încît publicul sa tragă o concluzie falsă. Astfel avem o suprapunere între sensul realității și concluziile receptorului”, a subliniat conf. univ. Nicolae Ploeșteanu.

Conferința s-a încheiat în același ton vesel în care a început, grație exemplului dat de drd. Vlad Barbat, de la Facultatea de Drept, legat de știrea falsă în care se specula că unul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale ar folosi o cască în timpul conferințelor și de efectul acestei fake-news.