Ieri, 5 noiembrie, a avut loc conferinta profesorului american de istorie Dean J. Kotlowsky intitulata „Salvarea din Holocaust”. Evenimentul a inceput la ora 16.00 si s-a desfasurat in sala Ferdinand a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Conferinta a fost organizata de Centrul de Studii Europene in colaborare cu Facultatea de Istorie a UAIC.

Prof. dr. Dean J. Kotlowsky a prezentat studiul de caz al celor peste 100 de familii de evrei care au fost adapostite de Republica Filipinelor in timpul Holocaustului. „Pe atunci, Filipinele reprezentau o colonie a Statelor Unite. Presedintele filipinez Manuel L. Quezon si inaltul comisar american Paul V. McNutt au facut posibila salvarea a circa 1300 de evrei”, a explicat prof. dr. Kotlowsky. Filipinele au reprezentat un fel de “open door” (trad. „usa deschisa”), pentru sutele de evrei carora le-a fost luata cetatenia germana sau austriaca. “Evreii au fost expropriati de bunuri, au fost denigrati din punct de vedere social. Au fost de acord sa plece in Filipine, fara a sti exact unde se afla aceasta tara”, a continuat profesorul american Kotlowsky. Conform profesorului, importanta acestui subiect rezida in „problema Holocaustului, profund dezbatuta si adanc fixata in constiinta”.

Profesorul Kotlowsky se afla pentru prima data in Romania. „Am fost invitat de universitate, dar ceea ce m-a facut sa vin este pasiunea pentru Romania a prietenului meu, profesorul James Welsh, recent trecut in nefiinta”, a marturisit acesta.

Dean J. Kotlowski este profesor de istorie la Universitatea Salisbury din Maryland, SUA si autorul cartii „Drepturile civile ale lui Nixon: politici si principii”. Volumul sau „Paul V. McNutt si epoca lui Franklin D. Roosevelt” urmeaza sa fie publicat in curand.