Luni, 29 aprilie, la ora 16.00, în sala S1 „Vespasian Pella” de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a avut loc evenimentul „Împreună pentru o democrație la noi acasă!”, în cadrul căruia s-a discutat despre alegerile europene de pe 9 iunie și despre cît de importantă este implicarea tinerilor și prezența lor la vot.

Întîlnirea a fost organizată de Asociația Studenților de la Drept (ASD) și au fost invitați lect. univ. dr. Codrin Codrea, asist. univ. dr. Aura-Elena Amironesei, cadre didactice la Facultatea de Drept a UAIC, Ioana Cotos și Cosmin Țugui, studenți coordonatori din anul al II-lea. Acest eveniment face parte din proiectul „#GenerationEU: Promotori ai democrației Europene” care este coordonat de de Biroul Parlamentului European în România și susținut de EUROPE DIRECT Iași.

În deschidere, lectorul Codrin Codrea a vorbit despre situația actuală a democrației în Europa și despre felul în care aceasta este privită de către societate, făcînd referire la revoluția din anii ’90 și dificultatea cu care statele au revenit la un sistem democratic în urma căderii regimului totalitar. De asemenea, a fost pusă în discuție sintagma de „sindrom al democrației obosite”, care înseamnă scăderea eficienței sistemului de guvernare democratic în rîndul populației și pierderea legitimității acestuia (care poate fi observată prin prezența la vot).

„Puterea votului este individuală, din acest motiv am decis să îi informăm pe tineri cu privire la propriul lor drept de a se reprezenta pe ei înșiși. Mulți consideră că votul lor nu ar schimba nimic în cadrul societății, dar toți acești tineri au, în majoritate, aceleași interese și aspirații. Astfel, dacă șansa și dreptul la vot sînt ignorate, altă clasă de vîrstă va decide în locul lor. Ca urmare, societatea va rămîne la același nivel, cu același fel de gîndire”, a spus lect. univ. dr. Codrin Codrea.

În continuare, au fost expuse motivele pentru care majoritatea oamenilor nu merg la vot și cîteva soluții pentru această problemă. Lipsa de informare sau informarea greșită sînt motivele de bază pentru care în special tinerii aleg să nu participe la vot. Informarea greșită este cauzată de mediul cultural și social, cum ar fi prietenii, familia și lipsa educației civice în școli. De asemenea, nepăsarea este un alt motiv pentru care oamenii refuză să se prezinte la vot, deoarece aceștia consideră că votul lor este „irosit”.

„S-ar considera că democrația este pe moarte, iar un regim mai agresiv ar fi soluția. Însă, în realitate, nepăsarea este cea care face ca democrația și încrederea în aceasta să moară. Rolul votului nu este doar unul formal, ci unul de a te reprezenta pe tine. Consider că o educație corespunzătoare în școli este necesară și o informare din surse sigure, ușor accesibile”, a adăugat asist. univ. dr. Aura-Elena Amironesei.

Acest eveniment este al patrulea și ultimul din cadrul proiectului „#GenerationEU: Promotori ai democrației Europene”, care are în componența sa 30 de promotori. Alte conferințe care au dezbătut subiecte asemnănătoare au avut loc la Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și la Eramus Cafe. Proiectul se va încheia pe data de 15 mai.