Miercuri, 14 noiembrie, în Aula „George Emil Palade” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași (UMF) scriitorul Mihai Neamțu a susținut conferința „Povara libertății. Sfinți, genii și eroi”. În cadrul manifestării s-a discutat despre libertate, religie și despre viitorul civilizației euro-atlantice. La conferință a fost prezent și rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, dar și profesori și studenți ai universităților ieșene.

Evenimentul a început cu un discurs scurt, aparținînd moderatorului, dr. Richard Constantinescu, care a precizat că este o onoare să-l aibă alături, în cadrul seriei conferințelor propuse la UMF Iași tocmai pe scriitorul Mihai Neamțu, acesta fiind, în același timp, și cel mai tînăr dintre invitații pe care i-a avut pînă în prezent.

Apoi, rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, l-a prezentat pe invitat, amintind de studiile sale, dar și de cărțile pe care le-a scris. „Crezul său este să lupte mai departe pentru o Românie deșteaptă, adică pentru o națiune sănătoasă trupește, trează spiritual, prosperă economic, puternică militar și tînără demographic”, a apreciat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Mihai Neamțu a început conferința prin a vorbi despre conceptul de libertate, despre busola pe care trebuie s-o ai mereu ca să alegi bine și care vine din tradiția morală. „Eu am descoperit Occidentul și povara libertății de a alege cînd eram un tînăr avid de cunoaștere și dornic să aflu ce este dincolo de țarcul numit România comunistă”, a subliniat Mihai Neamțu. Totodată, acesta a evocat experiența sa de șapte ani în străinătate, a povestit despre întîmplările care i-au schimbat viața și care l-au determinat să se întoarcă în România.

În continuare, a relatat o discuție pe care a avut-o cu o studentă doctorandă, în cadrul unui Revelion Multicultural, în Canada. „Era 31 decembrie, iar a doua zi urma să fie 1 ianuarie. I-am spus tinerei «Știi că mîine este ziua în care Biserica Răsăriteană serbează numele lui Iisus?» Atît mi-a trebuit. Simpla trimitere laudativă a schimbat atmosfera și PH-ul discuției s-a alterat, iar ea m-a întrebat. «Dar ce-i de lăudat în mutilarea unui băiețel?» Eu îi vorbeam de una, ea înțelegea alta. Eu i-am spus că nu-i vorba de mutilare, ci de un semn al legămîntului vechi, pe care Dumnezeu l-a dat și ea a spus că e prostie. A fost un moment în care am privit spre fereastră. Vîrstele istoriei mi se succedau prin fața ochilor minții, istoria comunismului, istoria bunicilor mei, istoria tatălui meu, istoria mea, admirația pe care am avut-o pentru Occident, toată lumea aceasta plină de noblețe și virtute părea să se zdruncine și eram dezvrăjit. Simțeam că sunt într-o iarnă a vrajbei care nu se mai termină, iar visul libertății părea să se risipească. Teza serii a fost însă afirmația următoare: «Christianity is the murderest religion on the Earth». (Creștinismul este cea mai criminală religie de pe Pământ). Atunci mi-am dat seama că trebuie să cedez”, a concluzionat Mihai Neamțu.

Raportîndu-se la povestea care a stat la baza conferinței, Mihai Neamțu a apreciat că este o poveste „despre lumea noastră”, nu doar despre America. Globalizarea a făcut posibilă răspîndirea acestor ideologii, iar noi trebuie să fim pregătiți să avem răspunsuri la aceste întrebări.

În final, scriitorul Mihai Neamțu le-a atras atenția celor prezenți că, pentru a alege bine, e „nevoie de un mentor și de o călăuză. Această pledoarie a fost nu doar ca să alegeți, ci să alegeți bine”.

Conferința s-a încheiat cu acordarea unei plachete oferită scriitorului Mihai Neamțu de către rectorul UMF, prof. univ. dr Viorel Scripcariu, care să-i amintească de Universitatea de Medicină și de conferința pe care acesta a susținut-o la Iași, la mijloc de noiembrie.

Mihai Neamțu este om politic și intelectual român de dreapta. A fondat Partidul Noua Republică și, actualmente, este membru al Partidului Național Liberal. Este autorul volumelor Bufnița din dărîmături, Vîrstele iubirii, Fenomenul Trump și Povara Libertății.