Ieri, 5 mai a.c., de la ora 17.00, in Aula Magna a Institului Teologic Romano – Catolic (ITRC) din Iasi, a avut loc conferinta cu titlul “Secularizarea intre alegere si impunere”. Invitatul evenimentului a fost mons. Benone Farcas, actual vicar general al Diecezei de Chisinau, Republica Moldova.

In deschiderea evenimentului a vorbit conf. dr. pr. Stefan Lupu, vicerectorul ITRC si moderatorul conferintei. Acesta a facut o scurta prezentare a invitatului, atrangand atentia asupra faptului ca este un fost absolvent al Facultatii de Teologie Romano-Catolica din iasi. Dupa ce a marturisit ca s-a simtit magulit de prezentarea facuta, mons. Benone Farcas si-a inceput discursul cu mentiunea ca nu va aborda strict subiectul propus, ci se va axa pe un singur spatiu, in special: “aceasta conferinta se voia o comparatie intre secularizarea din Occident si cea din Orient, insa eu voi restrange aria de expunere doar asupra spatiului sovietic.”

Primul punct atins de invitat a fost monopolul religios, pe care l-a definit si explicat, punandu-l in legatura directa cu statul, care “poate influenta sau raspandi o doctrina religioasa”. Pentru o mai buna intelegere, acesta a dat drept exemplu cazul Statelor Unite ale Americii, despre care a mentionat ca “nu are o legislatie in ceea ce priveste religia, singura lege clara fiind cea legata de finante”. Atingand subiectul principal – secularizarea in spatiul sovietic – mons. Benone Farcas a facut o scurta istorie a reformelor religioase din Imperiul Tarist, punand accent pe trecerea de la monopolul absolut al religiei ortodoxe la ateismul general. “Aceasta trecere – mentioneaza invitatul – a fost facuta prin teroare, persecutie, raspandirea informatiilor false cu privire la ritualurile religioase, oprirea educatiei religioase si promovarea ateismului.”

De asemenea, acesta a mentionat faptul ca religia, in perioada comunista, a fost marcata de o represiune salbatica si de propagarea ateismului stiintific. Nemultumit de aceasta sintagma, mons. Benone Farcas explica faptul ca, desi se numea ateism stiintific, nici un om de stiinta nu s-a ocupat de aceasta tema, ba chiar a fost evitata si “nu a fost publicata nici o carte in ceea ce priveste ateismul stiintific” – spune acesta.

Conferinta s-a incheiat cu o sesiune de intrebari adresate de public invitatului.
Acest eveniment face parte din seria de conferinte “Biserica si secularizarea. Provocari si strategii pastorale”, tema abordata pe tot parcursul acestui an universitar

Alina – Andreea Hliban

Teodora Mereuta