Departamentul de Cercetare, alături de Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează, pe 17 mai 2019, cea de-a treia ediție a conferinței internaționale „Uniunea Europeană – crize și granițe în secolul XXI”. Evenimentul se adresează studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cercetătorilor din domeniile științe politice, studii de securitate, relații internaționale și studii europene, drept, sociologie, istorie, studii culturale, jurnalism, antropologie politică, geografie socială sau politică.

Fiecare dintre participanți va prezenta cîte un eseu, realizat după standardele academice, despre problemele actuale ale Uniunii Europene. Doritorii trebuie să trimită până pe 1 mai un rezumat de 200 de cuvinte al lucrării și o scurtă descriere, de maximum 100 de cuvinte, la adresa eucbXXI@gmail.com. Autorii propunerilor acceptate vor fi anunțați pînă la data de 6 mai.

„Conferința își propune să aducă împreună cercetători din România, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, precum și reprezentanți ai diverselor grupuri interesate de problematica integrării europene și de gestionarea zonelor de vecinătate ale Uniunii Europene. Ne dorim ca dezbaterile conferinței să fie incluse într-un volum și acest fapt să reprezinte începutul unei tradiții care să pună la dispoziția celor interesați reflecții și analize utile pentru decriptarea viitorului UE”, a declarat conf. univ. dr. Bogdan Ștefanachi, coordonatorul proiectului. Acesta a mai adăugat că evenimentul este cu atât mai important, avînd în vedere faptul că la momentul actual România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Comitetul științific care va analiza lucrările este format din 17 profesori și cercetători din mediul universitar. Cele mai bune lucrări vor fi indexate în bazele de date internaționale de specialitate.
În cadrul primelor două ediții, studenții, masteranzii și doctoranzii au avut ocazia de a participa la dezbateri și workshop-uri referitoare la tematici precum fenomenul migraționist, acordurile bilaterale și trilaterale dintre statele UE sau conflictele din proximitatea spațiului comunitar. Scopul acestor discuții a fost de a aduce în atenția publicului propuneri de politici publice, sociale și economice.

Sursă foto: www.farodiroma.it