Vineri, 8 noiembrie 2019, de la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași s-a desfășurat conferința intitulată „Cititorul contemporan și ceremonia lecturii”, susținută de scriitorul Valeriu Gherghel, eveniment care a deschis Zilele BCU. În cadrul conferinței s-a vorbit despre interacțiunea scriitorului cu biblioteca, despre femei și cărți, dar și despre ceremonia lecturii. Prelegerea a fost urmărită de numeroși studenți, dar și profesori și utilizatori ai BCU.

În deschiderea evenimentului a vorbit conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul general al BCU. „La aproape două secole de la fondarea Bibliotecii Academiei Mihăilene, Biblioteca Centrală Universitară a cîștigat, pe lîngă nenumăratele generații de cititori tradiționali, și o altă categorie de cititori – cititorii digitali”, a spus conf. univ. dr. Ioan Milică. Directorul BCU a oferit apoi diplome partenerilor bibliotecii, printre care s-au numărat Primăria Iași, Filarmonica de Stat Moldova din Iași, Complexul Național Muzeal „Moldova”, British Council, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Editura Polirom.

Acest moment a fost urmat de lansarea numărului omagial al Revistei „Biblos”, la 25 de ani de la apariție. „Revista este rodul unor strădanii susținute. A strîns în paginile ei articole semnate de oameni din lumea bibliotecii. De asemenea, avem articole scrise și de profesori din universitatea noastră, dar și de profesori din alte țări”, a spus prof. univ. Dan Stoica, coordonatorul revistei.

Scriitorul Valeriu Gherghel, invitatul special din acest an pentru susținerea conferinței inaugurale din cadrul Zilelor BCU, a vorbit apoi despre cititorul contemporan și despre faptul că oamenii nu mai citesc, pentru că au ajuns să considere cititul o maladie. Și-a amintit cu nostalgie de momentul în care a pășit pentru prima dată în Biblioteca Centrală Universitară, de Sala profesorilor, în care mergea să citească împreună cu un prieten și de o doamnă bibliotecară ce îl privea mereu „cu o privire străbătătoare, pe care numai doamnele bibliotecare o au”. „Mergeam la anticariat și vedeam oameni cu ochii injectați de lectură, care mă împingeau, luau toate cărțile. Iar eu, la final, rămîneam doar cu cărțile de poezie”, a evocat, cu umor, acele momente Valeriu Gherghel.

Vorbind despre lectură și femei, invitatul a mai spus că portretul robot al cititorului contemporan este de sex feminin, întrucît bărbații nu citesc și nu au citit niciodată în ritmul, cu vigoarea și entuziasmul femeii. ,,Femeia îl ține în viață pe scriitor. Fără femei degeaba am scrie”, a accentuat acesta. ,,Cărțile pe care le-am citit de cele mai multe ori sînt romanele și nu cărțile de filosofie. Romanele. Această otravă pentru femei”, a mărturisit scriitorul, stîrnind zîmbete largi în sală. Apoi a amintit despre atitudinea misogină a anticilor (Platon, Iuvenal, Plinius cel Tînăr) cu privire la femeia care citește, despre boli și maladiile pe care le poate contracta un cititor care citește cărți fără multă grijă.

Scriitorul și-a încheiat prelegerea într-o notă veselă: „Despre Don Quijote se știe că citea zi și noapte și, de la atîta citit și insomnie, i s-a uscat creierul. Dacă citești prea mult, se usucă”.

La final, a urmat o sesiune de autografe oferite de Valeriu Gherghel pe volumul Roata plăcerilor, publicată la editura Polirom, în 2018.

Scriitorul Valeriu Gherghel a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Între anii 1983 şi 1990, a fost redactor-şef adjunct al revistei „Opinia studenţească”. Este doctor în Filosofie cu o teză despre neo-platonism. În prezent este conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În acest an, Zilele Bibliotecii Centrale Universitare, manifestare devenită deja o tradiție, au loc în perioada 8 – 10 noiembrie. Printre activitățile organizate în aceste zile sînt incluse vizite ghidate în bibliotecă, premierea celor mai activi cititori, premierea cîștigătorilor concursului de fotografie organizat de BCU, dar și o proiecție în premieră a filmului documentar ,,Jurnaliști în linia întîi (1916 – 1918).

De Bianca GHEORGHIAN și Carolina HARABAJIU