Între 13-15 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) va sărbători 140 de ani de învățămînt superior medical la Iași. Pe parcursul celor trei zile, UMF Iași va organiza mai multe evenimente, la care sînt așteptate personalități din domeniul medical. Cu acest prilej, vor fi premiați profesorii emeriți și profesorii onorifici ai Senatului UMF Iași, vor avea loc vernisaje, lansări de carte și conferințe cu tematică specifică domeniului medical.

Evenimentele încep vineri, de la ora 10.00 în Aula „Alexandru Brăescu”, din Clădirea „Nicolae Leon”, unde va avea loc deschiderea festivă a Zilelor UMF Iași. În aceeași zi, o expoziție a pictorilor ieșeni Bogdan Bârleanu și Viorica Toporaș va putea fi vizitată la etajele cinci și șase ale aceleiași clădiri. Tot vineri, de la ora 14.00, scriitorul Radu Paraschivescu va susține, în Aula „George Emil Palade”, conferința „Boli româneşti de tranziţie. O privire în urmă după trei decenii de libertate”, iar de la ora 18.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” va avea loc ceremonia de premiere a profesorilor emeriți și a profesorilor onorifici ai Senatului UMF Iași, urmată de piesa de teatru „Opt femei”, de Robert Thomas.

„Am pregătit un program pe măsură. Vom găzdui, în aceeași perioadă, întrunirea Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Rectori ai universităților din România, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu – președintele CNR, care este și Doctor Honoris Causa al UMF Iași, doamna ministru Monica Anisie și domnul ministru Victor Costache vor fi oaspeții universității la festivitatea de deschidere”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Zilele UMF Iași vor continua sîmbătă, 14 decembrie, de la ora 9.00, în Aula „George Emil Palade”, unde prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu Cercetarea Științifică va susține prelegerea „Considerații despre conceptul medicinei bazate pe dovezi sau Parabola Parașutei”. De la ora 10.30, tot în Aula „George Emil Palade”, prof. Viorica Scutaru, directorul Bibliotecii UMF Iași va prezenta lansarea unor cărți de specialitate apărute la Editura „Grigore T. Popa”.

Tot de la ora 9.00, în Amfiteatrul „Marțian Cotrău”, cei interesați vor putea participa la workshop-ul cu tema „Oportunități de mobilitate academică pentru studentul farmacist – experiențe personale”. Acesta va fi urmat de conferința susținută de prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu, intitulată „Alimentația – o provocare pentru mileniul III”.

De la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade, Clubul de Literatură și Arte „V. Voiculescu” o va avea ca invitat pe Laura Mareș, medic și alpinist.

Ultima zi a evenimentului „Zilele UMF”, duminică, 15 decembrie, va începe cu un vernisaj, desfășurat între 10.00 – 10.30, la Muzeul de Istorie a Medicinei, care va fi moderat de prof. Nicolae Busuioc. În intervalul 10.30 – 12.00, prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu și dr. Richard Constantinescu vor modera, în Aula „George Emil Palade”, lansarea unor volume cu tematică medicală, printre care Farmacologia universitară (oameni, locuri și fapte), de Ostin C. Mungiu, Societatea de Medici și Naturaliști – 1833 (ed.II), de Dana Baran și Din amintirile și activitatea mea de chirurg, scrisă de Victor Strat.

Tot duminică, în intervalul 12.00 – 14.00, în aceeași aulă va avea loc conferința „Strigoiul lui Ceaușescu, după 30 de ani”, susținută de istoricul Florin Cîntic.

Anul trecut, cînd UMF Iași a împlinit 139 de ani de existență, „Zilele UMF” au fost marcate în perioada 7-9 decembrie. Printre invitații ediției 2018 s-au numărat doctorul Vasi Rădulescu, dar și profesori și istorici, care au susținut conferințe și prelegeri.

Sursă foto: news.umfiasi.ro