Astazi, la ora 14.00 a inceput Conferinta intitulata „Criminalitatea juvenila” “sfarsitul copilariei?”. Evenimentul a avut loc in amfiteatrul I.1 al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a fost organizat de Asociatia Europeana a Studentilor la Drept (ELSA). La conferinta au participant asist.dr.univ. Mihai Dunea, psihologul Mihaela Ghircolas si lectorul dr. preot Dan Sandu.

Asist. univ. dr. Mihai Dunea a vorbit studentilor despre delicventa juvenila din punct de vedere juridic. Astfel, pana ce implinesc 14 ani, delicventii minori nu pot fi trasi la raspundere, indiferent de gravitatea actiunilor acestora. „Tinerilor cu varsta cuprinsa intre 14-16 ani li se vor putea aplica pedepse, insa respectand anumite rezerve.  Minorii ce depasesc varsta de 16 ani si savarsesc infractiuni, risca pedepse”, a explicat asist.univ.dr. Mihai Dunea. Intrucat de pe 1 februarie 2014, intra in vigoare un nou Cod Penal, profesorul subliniat noutatile pe care le aduce noul legiuitor. „Noul Cod penal va aduce o noua viziune. Documentul va presupune mai multe masuri educative. Astfel, delicventii minori vor avea sansa de a se reintegra in societate”, a continuat asist.univ.dr. Mihai Dunea. Potrivit noului Cod Penal, tinerii delicventi vor parcurge stagii de formare civica. De supravegherea sau asistenta zilnica a acestora se vor ocupa consilierii de probatiune de pe langa tribunale. „Problema e ca Serviciile de probatiune nu sunt deloc numeroase (cate unul per judet) si risca sa nu poata acoperi necesitatile. Atunci ne vom confrunta cu un blocaj”, a conchis asist.univ.dr. Mihai Dunea.

Despre impactul personalitatii si educatiei asupra comportamentelor antisociale a vorbit psihologul Mihaela Ghircolas, care si-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Spitalul de Pediatrie „Sfanta Maria” din Iasi. Psihologul a povestit studentilor ce probleme intampina minorii ce devin infractori juvenili. „Copiii ce au parintii plecati in strainatate savarsesc infractiuni pentru a le atrage atentia si pentru a-i face sa le poarte de grija. Tinerii din familii destramate deseori de simt respinsi si risca sa o ia pe o cale gresita. Bolile sau infirmitatile ii fac pe copii sa se simta frustrati”, a explicat psihologul. Solutia pe care o propune Mihaela Ghircolas e consilierea psihologica, ce va ajuta tanarul sa-si regaseasca stabilitatea.

Din punct de vedere teologic, Biserica recunoaste raul naturii umane. „Preotii au rolul de a impartasi iertarea credinciosului cu Dumnezeu si sa-l ajute sa constietizeze cele savarsite. Este o anomalie ca preotul sa stabileasca pedepse”, a afirmat lect.dr. preot Dan Sandu.

ELSA a mai organizat o conferinta similara in mai 2012, avand ca tema criminalitatea informatica.

Filiala din Romania a fost infiintata in 1990 si reprezinta singura asociatie a studentilor la Drept, pe plan national. Organizatia reuneste peste 700 de membri din 10 orase ale tarii.

Victoria Colesnic

Madalina Gheta

Anca Scutelnicu