Joi, 1 noiembrie, în amfiteatrul B2 al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași” (UAIC), a avut loc o dezbatere pe tema viitorului digital și a oportunităților pe care digitalizarea le oferă.

Întîlnirea a fost organizată de comunitatea Digital Citizens România, cu sprijinul instituțional al Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale – România și al Parlamentului European, Biroul de Informare în România, dar și în parteneriat cu Asociația CIVICA, Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi de la UAIC și Liga Studenților Economiști de la UAIC.
La dezbatere au participat conf. univ. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică de la UAIC, Corina Buruiană, expert în date deschise la Comisia Europeană, Radu Puchiu, expert în date deschise, fost Secretar de Stat în Guvernul României, Cătălin Ivan, deputat european, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Cătălin Boghiu, responsabil Smart City la Primăria Municipiului Iași, Eugen Boșoiu, fondator IAȘI AI, Gabriel Marc, Oana Olariu, expert în guvernare deschisă la Asociația CIVICA și George Anghel, director general Digitax.

Invitații au discutat despre ceea ce oferă piața digitală în acest moment, despre e-guvernare, date deschise și guvernanță deschisă. De asemenea, au abordat și tema oportunității oferite de Președinția Consiliului UE pentru poziționarea României ca un centru de excelență în sectorul digital, dar au vorbit și despre prioritățile digitale în contextul alegerilor europene de anul viitor.

„Atunci cînd vorbim despre tehnologie și digital, totul trebuie să pornească din mediul academic, pentru că acest subiect de discuție nu poate fi abordat fără cei mai tineri”, a subliniat Veronica Ștefan, coordonatorul „Digital Citizens România”, moderatorul întîlnirii. Aceasta a menționat că este deosebit de important să știm ce se întîmplă cu viitorul nostru digital, mai ales în contextul în care, în 2019, România va prelua președinția Consiliului UE, jumătate de an, timp în care trebuie să arătăm ca «o voce» în domeniul digital.

Digitalizarea, posibilă soluție pentru o Românie „mai corectă administrativ”

Conf. univ. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică de la UAIC, a atras atenția asupra faptului că „România stă pe loc la digitalizare, dar în același timp noi îi ajutăm pe alții să ne depășească, de aceea, numărul studenților care vin spre domeniul informaticii scade treptat”. Soluția pe care profesorul o propune este aceea a maximei implicări în propria evoluție digitală, așa încît, pentru a schimba realitatea actuală trebuie să ne implicăm cu toții, indiferent din care cerc profesional am face parte.

Corina Buruiană, expert în date deschise la Comisia Europeană, a vorbit despre conceptul de open data, subliniind că aceste date „sînt gratuite și pot genera creșteri economice, dar și o îmbunătățire a vieții de zi cu zi”.
Dezbaterea a continuat cu intervenția lui Radu Puchiu, fost Secretar de Stat în Guvernul României, despre e-guvernare și despre avantajele sale. „Ne gîndim la e-guvernare ca la niște servicii pe care le dorim să fie digitale, însă nu este despre asta, este despre regîndirea unei relații cu administrația publică, cu ajutorul instrumentelor digitale”. Tot pe această temă a vorbit și europarlamentarul Cătălin Ivan. El a analizat situația funcționarilor publici din România, încă adepți ai „dosarului cu șină”, susținînd că vinovată în acest caz este clasa politică, deoarece nu ne adaptăm condițiilor și vieții digitale care ar putea face din România actuală o Românie „mai corectă administrativ, cel puțin”.

Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache a amintit de clasificarea pe care Andrei Pleșu a făcut-o privind nivelul de aptitudini digitale, existînd astfel nativii digitali, analfabeții digitali și imigranții digitali. Totodată, aceasta a ținut să amintească și de impactul pe care digitalizarea l-a avut asupra comunicării media, în special asupra ziarelor. „Din păcate, în peisajul media din România, ziarele de tip quality aproape au dispărut, predominante fiind cele de tip tabloid, și sînt înlocuite cu complementele online. Nu știm ce e news și ce e fake news, iar nativii digitali se mișcă mai natural în această zonă. Cred că suntem în Iad; rămîne să vedem cum reglăm temperatura”.

Cătălin Boghiu, responsabil Smart City la Primăria Municipiului Iași a vorbit despre modul în care digitalizarea poate deveni un instrument util în relația dintre administrație și cetățean. Acesta a menționat că cea mai recentă inovație digitală la nivel de oraș este site-ului ghiseu.ro, care va permite efectuarea unor programări la instituțiile publice ale municipiului sau a site-ului iasicityreport.ro, care permite cetățenilor să sesizeze problemele existente în oraș.

O interesantă privire asupra conceptelor de guvernare deschisă și digitalizare a avut și Oana Olariu, de la Asociația CIVICA. Aceasta a făcut și distincția dintre potențialul la care este folosită digitalizarea în țări precum Serbia și potențialul în spațiul românesc, afirmînd că în afara granițelor României digitalizarea este cu adevărat valorificată.

În continuarea întîlnirii, cei prezenți au luat parte la un atelier de competențe digitale, gratuit, persoanele interesate avînd posibilitatea de a-și perfecționa competențele de utilizare a instrumentelor online.

Digital Citizens România este primul Digital Think-Tank din țara noastră – o rețea de expertiză care reunește experți în politici, inovatori digitali și cercetători. Seria dezbaterilor, începută la Iași, va continua și în orașe precum Cluj, Timișoara și București.