Ieri, 15 aprilie, incepand cu ora 10.00, prof. univ. Victor Hugo Ramirez Lavalle din Mexic a sustinut o conferinta pe tema „Relatiile Mexicului cu Statele Unite ale Americii in secolul XXI”. Evenimentul s-a desfasurat in Sala 306 din corpul R al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

Claudiu Topor, lector la UAIC si moderator al conferintei a facut o scurta biografie a invitatului ce si-a propus sa elucideze „temele controversate si disputate ale relatiei Mexicului cu puternicul sau vecin”.  Un vecin pe care Victor Hugo Ramirez Lavalle il vede ca pe „un monstru” alaturi de care „nu e usor sa traiesti”. „Din pacate noi mexicanii nu putem sa ne despartim de SUA asa cum romanii au reusit sa se separe de sovietici”, a apreciat acesta.

Pornind de la diferentele de principii si doctrinele pe care isi bazeaza fiecare din cele doua state politica externa, Victor Ramirez a precizat ca „tensiunile sunt constante si din ce in ce mai frecvente”. In aceasta privinta, profesorul arata ca „au existat o serie de momente in care cele doua tari s-au incapatanat sa nu se inteleaga si alte etape scurte in care au fost de acord si au ajuns la un consens, insa doar in anumite conjuncturi specifice date de contextul international”.

America Latina, curtea din spate a Statelor Unite

Acesta considera ca evenimentele de pe 11 septembrie 2001 au influentat relatia Mexicului cu Statele Unite, in contextul in care „a avut loc o redimensionare a politicii traditionale privind apararea si securitatea in spatiul SUA”. „In functie de interesele proprii Statele Unite minimizeaza orice fel de pareri pe care le-ar putea avea statul sau statele unde au decis sa actioneze. Interesele nationale ale SUA prevaleaza in fata oricaror consideratii internationale”, a subliniat Victor Ramirez Lavalle, atragand totodata atentia asupra „omniprezentei Statelor Unite in toate zonele lumii”. Potrivit acestuia, „pentru Mexic este practic imposibil sa se opuna dorintelor Statelor Unite, pentru ca opinia Mexicului nu are nicio valoare in fata deciziilor SUA”. Diplomatul a aratat ca „SUA considera ca America Latina reprezinta curtea lor din spate in domeniu politic, economic si social”. Totusi, acest lucru nu se intampla in domeniu militar, SUA avand 33 de baze militare in America de Sud.

In ceea ce priveste politica externa a Mexicului, Ramirez a precizat ca „aceasta se bazeaza pe dreptul international, care este singurul nostru mijloc de aparare”. Insa, „dreptul international a fost calcat in picioare de multe ori in ultima vreme”, motiv pentru care Hugo Ramirez este de parere ca „lumea are nevoie de o noua structura juridica internationala. Cartea Natiunilor Unite nu a suferit nici o modificare, nu fost actualizata. Din punctul meu de vedere nu mai poate fi utila pentru secolul XXI”.

3141 de probleme la frontiera

Un alt aspect dezbatut de diplomatul mexican a fost cel al frontierei comune intre cele doua state. „Exista o frontiera cu o lungime 3141 de km, adica 3141 de probleme in fiecare zi” a apreciat Ramirez. In timp ce SUA  crede ca exista „o amenintare constanta a unei puteri din ce in ce mai mari venita din partea cartelurilor de traficanti de droguri si a criminalitatii organizate” si a crescut presiunile in directia exterminarii acestor pericole la granita cu Mexic, Victor Ramirez considera ca „SUA nu fac nimic din ceea ce ar fi necesar pentru a aborda problema in cadrul teritoriului propriu”. Acesta a atras atentia asupra faptului ca „SUA reprezinta unul dintre principalii, daca nu chiar cel mai mare consumator de droguri din lume, insa nu iau masuri impotriva acestora. Sunt principalul stat exportator de arme din lume, insa vanzarea de armament nu este controlata, iar aceste arme patrund si in Mexic in mod ilegal. De asemenea, SUA nu-si controleaza problemele cu spalarea banilor din teritoriul propriu”.

In final, Victor Ramirez a vorbit despre puterea mijloacelor de comunicare in cadrul politicilor externe, dand ca exemplu cazul cel mai recent al Libiei: „Presa occidentala informa si informeaza in continuare despre reusitele Aliantei. Pe de alta parte Guvernul lui Gaddafi informeaza despre reusitele pe care le au ei pe campul de lupta. Astfel ajungem la o alta batalie, cea a publicitatii. Practic cel care dispune de mai multe mijloace de comunicare poata castiga aceasta batalie”. Profesorul a explicat cum „balanta poate fi inclinata de catre mijloacele de comunicare” si i-a indemnat pe cei prezenti sa apeleze la alte mijloace de comunicare, „altele decat cele occidentale”. „Va asigur ca exista o cantitate mare de informatii care nu reuseste sa treaca, informatii strategice fara analize punctuale de stanga sau de dreapta. Trebuie sa invatati sa cititi printre randuri pentru ca de multe ori numeroase stiri reprezinta doar gunoaie ” a conchis Ramirez.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural al Americii Latine si Caraibelor din Iasi. Victor Hugo Ramirez Lavalle a fost sef al Departamentelor pentru America Centrala si Caraibe in cadrul Ministerului Afacerilor Externe intre anii 1982-1984 si membru al corpului diplomatic mexican in diferite state europene. De asemenea, a activat ca profesor invitat la Institutul latino-american din San Petersburg si la o universitate din Suedia.

Simona Tutu