Joi, 17 decembrie, a avut loc dezbaterea on-line „Repere Istoriografice”, organizată de Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași alături de Centrul de Istorie a secolului al XX-lea (CIS-20), în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). La discuții au participat conf. univ. dr. Adrian Vițalaru, de la Facultatea de Istorie, cercetătorul Bogdan Schipor de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, lector univ. dr. Cristina Preutu, de la Facultatea de Istorie din Iași și prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, fost decan al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, dar și studenți ai Facultății de Istorie. Conferința s-a desfășurat pe platforma Zoom și a fost moderată de prof. univ. dr. Lucian Leuștean.

Dezbaterea a fost structurată în două părți și a avut la bază prezentarea a două cărți: Misterul Leilor, scrisă de dr. Vitalie Văratic și Fațete ale comunismului în România și în R(A)SS Moldovenească: politică, societate și economie, scrisă Cristina Preutu și Anatol Petrencu.

Conf. univ. dr. Adrian Vițalaru a vorbit despre volumul Misterul Leilor, lucrare care cuprinde documente despre istoria banilor, intereselor de stat, drame umane și victorii ale regimului de ocupație sovietic din Basarabia și partea de nord a Bucovinei, realizări și ratări, dar și confruntări între sisteme social-politice diferite. „Această lucrare este un volum de documente ce cuprinde 120 de piese documentare, alături de alte cinci anexe. O parte importantă a lucrării este un amplu studiu introductiv în care domnul Văratic explică misterul leilor, și anume ce s-a întîmplat cu masa monetară românească de lei aflată în circulație în Basarabia și în nordul Bucovnei în momentul în care aceste două teritorii au intrat sub stăpînire sovietică în 1940”.

Cîteva observații asupra lucrării a făcut și cercetătorul Bogdan Schipor, care a subliniat că „asemenea săpături în arhivele românești, așa cum sînt ele, implică timp și o ambiție pe măsură. Lucrarea nu este doar despre bani și politică, ci și despre modul în care o mare putere a fost conștientă de forța sa și a știut să își gestioneze avantajele, dar și dezavantajele celuilalt”.

A doua parte a conferinței s-a axat pe volumul Fațete ale comunismului în România și în R(A)SS Moldovenească: politică, societate și economie. Cartea cuprinde studii despre politica deportărilor forțate, despre politica de colectivizare și industrializare, despre istoria și acțiunile serviciilor secrete, turism și învățămînt. „Am inițiat acest proiect din nevoia și dorința aprofundării unui dialog în plan istoriografic și academic între România și Republica Moldova. În cadrul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași se desfășoară mai multe proiecte care sunt calibrate pe acest obiectiv, dar în domeniul istoriei contemporane formatul pe care l-am propus este unul singular în România: aducerea în cadrul unei conferințe și într-un volum colectiv a istoricilor din cele două state care analizează și se ocupă în cercetările lor de istoria comunismului”, a declarat lector univ. dr. Cristina Preutu, unul dintre coordonatorii volumului.

La finalul conferinței, dar și pe parcursul acesteia, participanții au putut interveni cu întrebări, discuția fiind interactivă.

Centrul de Istorie a Secolului XX oferă, ca parte a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, programe educaţionale (cursuri de masterat interdisciplinare) şi de cercetare axate pe cunoaşterea ştiinţifică a istoriei româneşti, europene şi internaţionale a secolului al XX-lea, în principal după 1918. Centrul îşi propune să acţioneze ca un element de legătură între mediul universitar – academic şi diferitele structuri guvernamentale sau non-guvernamentale.

Sursă foto: adevarul.ro