Miercuri, 3 decembrie a.c. va avea loc Cercul de Bioetică în Sala de Lectură a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Evenimentul, desfăşurat cu ocazia zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), se bazează pe dezbateri asupra importanţei eticii şi a responsabilităţii medicale.

Principala temă a activităţii va fi discriminarea. În urma vizionării filmului „A Class Divided”, se vor lansa polemici la care participanţii să răspundă prin argumente şi contraargumente. „Cred că Cercul de Bioetică este o modalitate interactivă şi atractivă pentru studenţi de a deprinde principii de etică medicală, care le vor fi de folos pe viitor. Ei au ocazia de a viziona un film dar şi de a învăţa”, a declarat Petronela Zaharia, studentă la Facultatea de Medicină Generală şi coordonatoarea evenimentului.

La activitate poate participa orice student. De asemenea, vor fi prezenţi prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMG, şi conf. univ. dr. Mihaela Vicol. „Scopul principal al proiectului este de a le oferi sprijin studenţilor medicinişti în înţelegerea importanţei moralităţii profesionale. Tematica filmelor diferă de la sesiune la sesiune, astfel încît nu tratăm numai subiecte legate de etica medicală, ci şi alte subiecte de interes comun. Avem, de obicei, invitaţi speciali, nu doar de la catedra de bioetică ci şi de la facultăţile de Drept sau Psihologie. Acţiunea se desfăşoară în mai multe centre universitare din ţară. Astfel, la Iaşi, se realizează vizionări de film la nivel naţional, în sincron cu oraşe precum: Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj, Sibiu sau Craiova”, a mai adăugat Petronela Zaharia.

Cercul de Bioetică este un proiect înfiinţat în 2009 ce se desfăşoară de mai multe ori pe parcursul anului universitar. A fost realizat de „Departamentul Drepturile Omului, Refugiaţi şi Pace” (SCORP) şi înfiinţat de Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) cu sprijinul catedrei de Bioetică şi Deontologie de la UMF.

Sursă foto: journalhabitation.com