(GENERAL, 8.00) UNIVERSITATI STRAINE – ADMITERE – DOSAR / Studentul roman se vrea european. Cheltuielile unui student roman pentru a invata in U.E.
(CUZANET, Iasi, 22 martie) – Statutul Romaniei ca tara membra cu drepturi depline in Uniunea Europeana (U.E.) le ofera tinerilor sansa de a studia in universitatile din celelalte state membre avind aceleasi drepturi ca si studentii nativi. In functie de ciclul de studii ales – licenta, master sau doctorat – si de universitatea la care vor sa invete, costurile pot ajunge pina la 2.500 de euro pe luna. Daca in tarile nordice invatamintul este gratuit, Franta si Marea Britanie vin cu oferte tentante in plan educational, insa costurile de scolarizare sint destul de ridicate. Pregatirea dosarului de candidatura este primul pas pe care il vor face viitorii studenti.
Traseul urmat de viitorii studenti sau masteranzi este simplu. Pentru a se inscrie la studiile de licenta,  acestia trebuie sa includa in dosar foaia matricola, diploma de bacalaureat si un certificat de competenta lingvistica (TOEFL, Cambridge, IELTS sau DALF) la care nivel minimal de cunostinte este specificat de fiecare universitate in parte. Termenul limita pina la care tinerii pot sa-si depuna dosarele variaza, din martie pina la sfirsitul lui august. Universitatile straine colaboreaza cu aplicantul prin intermediul internetului, asadar, marea parte a procesului de inscriere se face online. Candidatul va trimite documentele necesare, fie scanate, fie prin posta, avind, in ambele variante, traducerile de rigoare. De asemenea, procesul de admitere presupune de multe ori si un interviu, intervievatorul fiind fie un oficial al universitatii respective, fie un reprezentant roman.
 
Viata scumpa, invatamint gratuit

Tarile din Peninsula Scandinavica vin cu cele mai atractive oferte pentru viitorii studenti. In primul rind, invatamintul este gratuit, nu se percepe nici o taxa de scolarizare – „tuition fee” – pentru a fi admis. Limba de predare este engleza, iar cei interesati pot merge gratuit la cursuri de studiere a limbii oficiale a tarilor in care se afla.
Totusi, exista si anumite avantaje. Unul dintre acestea ar fi cazarea. Universitatile nordice nu asigura un loc de trai studentilor internationali. Tinarul trebuie sa-si caute dinainte un loc sau poate apela la serviciile de indrumare oferite de institutie. Astfel, numele lui este introuds intr-o baza de date, iar in momentul in care se elibereaza un apartament sau apar alte oferte, este anuntat. De asemenea, intrucit invatamintul este gratuit, universitatile nu ofera burse scolare studentilor inmatriculati. Astfel, tinerii trebuie sa isi acopere din propriile resurse cheltuielile pentru chirie si traiul zilnic. „Este mai dificil in ceea ce priveste acomodarea. Dar institutiile noastre te ajuta in acest sens. Exista un anumit serviciu unde tinerii se inscriu si noi ii ajutam. Le recomandam sa vina cu doua luni mai devreme, inainte de inceperea anului universitar, pentru a-si gasi o cazare mai buna si la un pret mai ieftin fata de lunile octombrie-noiembrie, care sint considerate perioada de virf. Numai ca atunci trebuie sa platesti pentru inca doua luni”, a explicat Tue Bjerl Nielsen, coordonator international la  Academia de Afaceri din Copenhaga. 
Viitorii studenti trebuie sa ia in consideratie si cheltuielile lunare pe care le vor face. Tarile nordice au un nivel de trai mai ridicat. Prin urmare, si preturile sint mai mari. Suma de care ar avea nevoie un student pentru a-si asigura traiul este de aproximativ 750 de euro pe luna. Bineinteles, acesta poate lucra pe perioada studiilor cu jumatate de norma, dar maximum 15 ore pe saptamina cit prevede legislatia europeana.
Admiterea la universitate se va face pe baza de dosar, iar interviul va fi fie prin telefon, cu oficialii institutiei de invatamint, fie cu reprezentantii universitatii din Bucuresti. Un alt criteriu de selectie, este si punctajul acumulat la testele de limba engleza. Aplicantul trebuie sa obtina nu mai putin de 575 de puncte la testului TOEFL sau 6.5 puncte pentru IELTS.
 
Visul european, de la 2.000 de euro in sus
Pentru studentii care vor sa urmeze studiile in domeniul juridic, o oferta atragatoare vine din partea „Colegiului Juridic franco-roman de Studii Europene”, subordonat Universitatii I- Paris „Pantheon-Sorbonne”. Ciclurile de licenta au o durata de trei ani, iar urmatorul an de master este obligatoriu.  Specializarea de la master este intitulata „Dreptul european si international in afaceri”.  Universitatea franceza a incheiat un parteneriat cu Facultatea de Drept din Bucuresti, iar la finalul studiilor diplomele absolventilor sint recunoscute atit de partea franceza, cit si de cea romana. Pe linga asta, cursurile sint predate de 27 de profesori francezi si 15 cadre didactice din Romania. In cei patru ani de studiu, studentii urmeaza peste 1.000 de ore de studiu. Pentru studiile de licenta, taxa de inscriere este de 250 de euro, iar termenul limita de depunere a dosarelor este pina la finele lunii august.
Studentii interesati de un master pe filiera real-tehnologica, cu specializari in Inginerie Chimica, Biotehnologie, Electronica sau Matematica aplicata, pot opta pentru ofertele grupului „n^i” Network, un program care reprezinta 71 de scoli superioare din 21 de regiuni ale tarii. „Pe linga bursa care-ti acopera toate cheltuielile, studentii mai au posibilitatea de a face practica si la firmele din Franta, ulterior pot obtine chiar si un loc de munca acolo”, a argumentat Laurence Achimcky, reprezentantul grupului. In cazul in care studentul nu a fost admis la studii, acesta poate achita taxa de scolarizare, care variaza, in functie de cursurile pe care le urmeaza, intre 2.600 si 5.000 de euro. De asemenea, ele variaza si in functie de universitate. La „Ecole des Mines” din Nantes (n.r.: Scoala de Mine din Nantes), de exemplu, costurile pentru un an de master sint de 5.000 de euro. Iar pentru a-si acoperi chelutielile zilnice, studentul are nevoie de pina la 800 de euro pe luna, in cazul in care locuieste la Paris. Un alt dezavantaj ar fi si faptul ca nici universitatile din Franta nu ofera cazare studentilor admisi pe locurile cu taxa.  Dar acestia pot apela la serviciul de indrumare a studentilor pentru a putea gasi o locuinta in timp util. „Nu exista intermediari, iar studentul isi cauta tot ce doreste si isi face inscrierea online. Pentru studiile de licenta el nu trebuie decit sa isi faca dosarul necesar, insa pentru studiile de master va trebui sa dea si un interviu. Acesta se va desfasura la Bucuresti, in prezenta reprezentantilor universitatilor respective”, a precizat Cristina Pirvu, reprezentantul organizatiei Campus France. Dosarul de admitere trebuie sa contina neaparat si un certificat care sa le ateste cunostiintele de limba franceza. Interviurile au loc la Bucuresti, la sediul organizatiei.
 
Studenti romani, la universitati renumite
In timp ce Romania a aderat la U.E. abia in 2007, tinerii romani au trecut demult granita si au inceput sa invete in diferite universitati din spatiul european, bucurindu-se de burse de studiu de diferite categorii.  Astfel, la una dintre cele mai prestigioase universitati din Marea Britanie, Universitatea din Essex, numarul aplicantilor si al studentilor romani este in continua crestere. „In fiecare an vin tot mai multi studenti din aceasta zona. In prezent, avem 38 de studenti inscrisi la cursuri de licenta, master si doctorat din Romania”, a declarat Caroline Dimbleby, reprezentant al Oficiului de Recrutare al Universitatii Essex. Numarul ridicat al studentilor romani de la universitatea britanica este determinat si de criteriile de admitere „Este foarte usor sa te inscrii la universitatea noastra. Nu trebuie decit sa o medie minima de 8.00 la examenele de bacalaureat si sa ai niste competente lingvistice demonstrate printr-un certificat obtinut la unul din testele TOEFL sau Cambridge. Romanii oricum au un nivel de cunoastere al limbii engleze avansat, asta e ceea ce am observat noi, deci, teoretic, nu ar exista probleme”.
Mai mult decit atit, studentii romani se pot bucura de o bursa speciala, de 1.000 de lire sterline pe an. Taxa de scolarizare este de 3.200 de lire, dar poate ajunge si pina la 6.000 de lire, in conditiile in care studentul opteaza pentru o serie de cursuri aditionale, care presupun o taxa individuala, speciala. De asemenea, studentii inscrisi „pot face un imprumut care sa acopere taxa de scolarizare de la Guvernul Marii Britanii, pe care sa il achite dupa absolvirea universitatii”. Alte burse oferite de institutia britanica sint destinate studentilor inscrisi la studii de master sau de doctorat. „Acestea sint de 10.000 de lire sterline pentru cercetatori si 5.000 de lire sterline sau de 2.000 de lire sterline pentru studentii de la master”, adauga Caroline Dimbleby.
Studentii care vor sa invete dupa modelul britanic, dar fara a se deplasa in Marea Britanie pot sa se inscrie la cursurile „Colegiul City” din Salonic, Grecia, institutie afiliata Universitatii din Sheffield, in cadrul careia predarea se face exclusiv in limba engleza. Admiterea se face in perioada iulie-august, iar taxele ajung la 7.500 de euro pentru studentii inscrisi la cursurile de licenta si 10.000 de euro pentru cei de la master.  Aplicantul poate merge insa chiar in Marea Britanie pentru a-si urma studiile.  „Studentul roman care ajunge in Anglia va cheltui, pe luna, in jur 600 de euro pentru cazare, intrucit aceasta nu-i este asigurata. Avem un departament de «Support Services», unde ei primesc recomandari in privinta ofertelor imobiliare. Pot locui in apartamentele unde au mai stat studentii romani, chiriasii mai degraba primesc studentii romani pentru ca nu le fac probleme”, a declarat Dana Danielescu, reprezentantul Universitatii din Sheffield. Anul trecut, la aceasta universitate s-au inscris 15 studenti romani la cursurile de  licenta si cinci, la cele de master.
 
Invatamint in regim de lux
Cei care sint interesati de managementul hotelier, reprezentantii celui mai mare Consortiu Educational Elvetian promit ca avantajele sint mult mai mari pentru un tinar sa se inscrie la una din cele trei scoli pe care le cuprinde grupul educational, decit oriunde in alta parte. Cele trei universitati sint Hotel Institute Montreaux, Swiss Hotel management School in Caux-Montreaux and Leysin si School of Hotel Management in Neuchatel. Unul dintre avantaje ar fi faptul ca tinerii vor obtine, la absolvire, doua diplome, una elvetiana si una americana sau britanica. „Vorbim de trei scoli care se diferentiaza una de cealalta prin faptul ca in afara de renumita diploma elvetiana, in urma celor trei ani de studiu studentii obtin si o diploma britanica, oferita de Derby University din Marea Britanie, care este clasata a patra in Anglia. Iar daca se duc la Hotel Institute Montreaux, alaturi de diploma elvetiana ei obtin diploma oferita de o universitate americana, si anume Northwood University. Aceasta diploma are o dubla specializare, atit in managementul hotelier, precum si in administrarea afacerilor in general”, explica Maria Burs-Popescu, reprezentantul roman al Consortiului Educational Elvetian.
Conditiile de cazare oferite: hoteluri de 4-5 stele. „Cei ce au in proprietate aceste scoli si le administreaza au investit enorm in ultimii opt-zece ani, in sensul ca au cumparat aceste hoteluri, le-au restaurat si le-au modernizat si le-au transformat in scoli. Vorbim deci, in momentul acesta, despre hoteluri-scoala, de patru stele, in care studentii simuleaza activitatile specifice vietii dintr-un hotel de lux, inca din prima zi de scoala”, adauga Maria Burs-Popescu.
Taxele de scolarizare umbresc insa conditiile de studiu oferite de Consortiul Educational Elvetian.  Acestea ajung la 15.000 de euro anual, timp de trei ani universitari, si includ taxa de cazare, masa, uniforma profesionala, manualele, asigurarea medicala si permisul de rezidenta. Mai mult decit atit, scolile ce fac parte din grup nu ofera burse.
Cu toate acestea, din 2002 incoace, numarul studentilor romani este in continua crestere. „Numarul studentilor romani a crescut semnificativ in sensul ca anul trecut am avut 16 studenti din toata tara. In total s-au strins, din 2002, in jur de 56 – 60 de studenti romani, care fie au absolvit, fie sint in curs de absolvire”, precizeaza reprezentantul roman.
Intr-adevar studentii au acum posibilitatea sa studieze unde doresc in spatiul comunitar, dar atit timp cit nu sint programe sau sisteme de ajutorare financiara din partea Ministerului Educatiei care  sa-i sprijine pe tineri multi renunta. Chiar daca Danemarca are invatamintul universitar gratuit, cheltuielile lunare sint suficient de mari pentru a-i face pe multi sa renunte. Pe de cealalta parte, programele Erasmus sau Copernic se adreseaza unui numar limitati de tineri. O ultima varianta, in ultima vreme din ce in ce mai des intilnita, o reprezinta sponsorizarile private. / George Gurescu, Lina Vdovii