(GENERAL, 10.00) „CUZA” – FACULTATI – LIGI SI ORGANZATII / Jumatate dintre facultatile Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” nu au organizatii sau ligi studentesti * cele citeva incercari de a infiinta o liga au dat gres sau n-au prezentat interes pentru majoritatea studentilor.
(CUZANET, Iasi, 20 februarie) – In opt din cele 15 facultati de la universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) studentii nu au infiintat o liga sau o asociatie studenteasca care sa le reprezinte si sa le promoveze interesele. Motivele sint diverse: de la incercari esuate pina la dezinteresul studentilor, sau faptul ca o liga ar organiza mai mult baluri si alte evenimente sociale si nu s-ar dedica unor activitati (inclusiv academice) pentru studentii facultatilor.

La „Cuza”, o liga pentru doua facultati
Printre cei care au o liga, momentan fara activitate din cauza unor dispute interne, se numara studentii de la  Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor. Ei se pot inscrie in Liga Studentilor Economisti, in timp ce Liga Studentilor de la Geografie si Geologie este  organizatia studentilor de la Facultatea de Geografie si Geologie. Studentii de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport au Cercul Olimpic „Maricica Puica”, iar cei de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice se pot inscrie in Asociatia Studentilor si Absolventilor de la Facultatea de Filosofie din Iasi sau in Asociatia Studentilor si Absolventilor la Stiinte Politice Iasi.  Informaticienii pasionati de activitati culturale, sociale si sportive pot deveni membrii Asociatiei Studentilor Informaticieni . La Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei exista Asociatia Studenteasca „Societatea pentru Psihologie”, iar la Facultatea de Drept, asociatia studenteasca este intitulata The European Law Students’ Association (ELSA). La doua specializari de la Facultatea de Litere, Jurnalismul si Limba si Literatura Franceza, sint organizatii studentesti. Studentii de la Jurnalism pot intra in rindurile membrilor Asociatiei Studentilor Jurnalisti din Iasi, iar cei de la Franceza pot opta pentru Asociatia Studentilor Francofoni din Iasi.
Facultatile ramase fara ligi sau organizatii studentesti din cadrul UAIC sint cele de Biologie, Chimie, Matematica, Istorie, Fizica, unele specializari de la Facultatea de Litere, precum si Facultatile de Teologie Romano-Catolica si de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”.
 
ONG-ul national sau local, mai atragator decit o liga
Studentii de la facultatile a caror comunitate de studenti nu au constituit o asociatie studenteasca gasesc diverse motive pentru care acest demers nu este imperios. La Facultatea de Biologie, majoritatea celor inscrisi la studii, interesati de domeniul protectiei mediului inconjurator, pot deveni membri ai Asociatiei „Tinerilor Ecologi Romani” din Iasi (TERIS). „Am reusit sa le dam un spatiu la noi in facultate si sintem si mindri si bucurosi ca exista. Desfasoara activitati utile atit studentilor cit si realizeaza multe proiecte ecologice.  Nu ne simtim dezavantajati ca nu exista o liga a studentilor, pentru ca studentii din anul III organizeaza Balul Bobocilor pentru cei din anul I, dar sint de acord sa se infiinteze una. Ne-ar fi de ajutor. Totusi, este treaba studentilor, nu a noastra, a celor din conducere”, a declarat decanul Facultatii de Biologie, prof. univ. dr. Ioan Moglan. Si studentii considera ca TERIS le reprezinta interesele si ca nu este necesara infiintarea unei ligi. „O liga nu ne-ar aduce beneficii foarte mari. Noi sintem mai mult interesati de activitati care sa tina de natura, vrem sa facem ceva concret pentru natura. Ce ar face o liga? Balul Bobocilor, partea sociala, distractia. Astea nu ne prea pasioneaza. Cu toate ca cei de la Geografie fac mai mult decit atit. O parte din studenti ar dori sa se infiinteze o liga”, a motivat Lacramioara Serea, studenta in anul al II-lea la Facultatea de Biologie, specializarea Protectia si Ecologia Mediului.
O alta facultate in cadrul careia exista de asemenea o asociatie alcatuita in mare parte, dar nu numai, din studentii de la facultatea respectiva este si cea de Teologie Ortodoxa. Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR), filiala Iasi, isi are sediul chiar in blocul facultatii din curtea Mitropoliei Moldovei si a Bucovinei. Majoritatea studentilor de la Teologie sint membri ai acestei organizatii si nu considera necesara infiintarea unei asociatii studentesti distincte. „Cei de la ASCOR fac multe lucruri bune pentru noi. O liga ar organiza concerte, baluri s.a.m.d. Poate ar face si actiuni caritabile, dar si cei de la ASCOR au tot felul de proiecte interesante, educative si filantropice”, considera Oana Sirbu, studenta in anul I la master la Facultatea de Teologie Ortodoxa si membra a filialei ASCOR din Iasi.
 
Colaborare buna cu studentii in facultatile fara ligi

La alte facultati, atit decanii cit si studentii considera ca o asemenea initiativa ar fi binevenita. Un proiect de infiintare a unei asociatii de studenti exista deja la Facultatea de Teologie Romano-Catolica. „Asociatia va avea deschidere spre mai multe domenii, dar, in principal,vom implica studentii in activitati pe plan local, dar si regional. Vom urmari ca acestia sa isi puna in practica si cunostintele dobindite la facultate”, a explicat pr. Iosif Iacob, responsabil cu activitatile studentesti la Facultatea de Teologie Romano-Catolica. In prezent, responsabilitatea pentru activitatile sociale ale studentilor o au insasi studentii, impartiti pe „grupe de activitate”. Un asemenea „grup de activitate” ar fi cel alcatuit din studentii din anul II, responsabili pentru organizarea Balului Bobocilor.
Tentative esuate de infiintare a unei ligi au existat la Facultatea de Matematica. „S-a incercat in anul universitar 2007-2008 infintarea unei ligi, insa initiativa a venit din partea unui student restantier, ce dorea sa realizeze o echipa pe care sa o conduca. Ideea nu a fost bine primita in randul studentilor si prin urmare liga nu s-a mai infiintat. Nu putem spune ca este un dezavantaj. Anul trecut, in iulie 2008, s-au gasit studenti care sa organizeze sesiunea de comunicari stiintifice, apoi in cazul promovarii Facultatii de Matematica au fost colegi care au prezentat-o in randul tinerilor de liceu, intotdeauna se gasesc persoane care sa colaboreze doar ca ar trebui sa fim unite sub un nume, Liga Studentilor Facultatii de Matematica.”, considera Alexandru Negrescu, reprezentantul studentilor din anul al II-lea in Consiliul Facultatii de Matematica. Si decanul considera ca ar fi un lucru bun. „Este un lucru frumos, dar mi-e frica sa nu cada in extrema cealalta. Studentii au venit sa faca carte. As agrea constituirea unei ligi, dar asta tine de studenti. Este un atribut ce le apartine exclusiv”, a declarat decanul Facultatii de Matematica, prof. univ. dr. Ovidiu Carja.
O pozitie asemanatoare o are si decanul Facultatii de Istorie, prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, institutie in care de asemenea nu exista o liga. Studentii de la Istorie nu au incercat insa sa infiinteze o asociatie care sa le reprezinte interesele. ” Eu nu stiu nimic despre o asemenea incercare. Ar fi de dorit sa existe o asemenea asociatie reprezentativa pentru studenti, dar initiativa le apartine. Noi am colaborat mereu foarte bine cu studentii. Am fost receptivi la problemele lor legate de cazare, de tot. Nu s-au plins si nu mi s-au adresat niciodata cu cereri exprese, colective, cu probleme sociale”, a explicat decanul.

Patru pasi pentru o liga
Studentii de la UAIC pot deveni membri ai 15 ligi si asociatii studentesti, printre care se numara si organizatiile studentesti locale ce nu sint formate in mod exclusiv de studentii unei anumite facultati, Organizatia Studentilor la Studii Europene din Iasi. Conform statului, asociatiile studentesti sint organizatii neguvernamentale si non-profit. Actele necesare pentru infiintarea unei ligi sint: act constitutiv statut (2 originale si 6 copii); dovada disponibilitatii denumirii – obtinuta in prealabil de la Ministerul Justitiei; dovada de sediu si avizul ministerului in sfera de competenta a caruia urmeaza sa-si desfasoare activitatea ONG-ul. Dosarul ce contine aceste acte trebuie depus la judecatorie. Pentru a obtine avizul Ministerului Justitiei e necesara depunerea unui dosar care sa contina urmatoarele acte: cerere prin care se solicita aprobarea pentru infiintare; act constitutiv statut legalizat la un birou notarial, dovada sediu, dovada patrimoniu. Pentru constituirea unei asociatii, patrimonial necesar trebuie sa fie cel putin dublul salariului minim pe economie la data infiintarii. Valoarea patrimoniului poate fi exprimata prin bani sau prin alte obiecte. Legea in baza careia se infiinteaza ONG-urile este Ordonanta Guvernamentala (OG) 26/200 privind asociatiile si fundatiile, modificata ulterior prin OG 37/2003. / Au consemnat Andreea Raileanu si Lina Vdovii