Joi, 14 martie 2019, în amfiteatrul C3 al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea a două volume aparținînd prof. univ. dr. Emil Horomnea, expert în domeniul contabilității și Membru al Asociației Generale a Economiștilor din România. Primul volum se intitulează Viața între speranță, destin și dulcea povară a iubirii, iar cel de-al doilea Reflecții despre viață. Quo Vadis România, ambele fiind publicate la Editura Sedcom Libris.

La manifestare au fost prezenți în jur de 100 de studenți, majoritatea de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), profesori și academicieni.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, coordonator de credite al UAIC a făcut o prezentare succintă a autorului, evidențiind faptul că este foarte rar ca un profesor de contabilitate să scrie proză. A apreciat, de asemenea, că cele două volume ar părea la prima vedere greu de citit, pentru că Emil Horomnea își pune sufletul pe masă, în fața tuturor, iar ceea ce a scris poate fi interpretat din mai multe puncte de vedere.

„Evenimentul este prilejuit de ceea ce unul dintre colegii noștri, domnul profesor Emil Horomnea nu face în mod obișnuit. Pentru că noi îl știm ca fiind profesor de Contabilitate, cel care făcea promovarea specializării către boboci, atunci cînd trebuiau să opteze studenții pentru specializare, iar colegii noștri de la Contabilitate își trimiteau artileria grea, adică pe domnul Emil Horomnea. Toți studenții erau vrăjiți și toți puneau prima opțiune – Contabilitate și Informatică de Gestiune”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Potrivit prof. univ. dr. Vasile Ieșan, fost rector al UAIC, cele două volume stau sub semnul unei stări de spirit și al unui paradox, iar o parte dintre pagini sînt moralizatoare, scrise de un „atent și fin observator al moravurilor și năravurilor noastre de acum și de mai înainte”.

Vorbind despre conținut, fostul rector a subliniat că în prima parte a cărților misterul își are locul lui, iar în a doua sînt paginile memorialistice, acolo unde în copilărie, dincolo de suferințele și trăirile personajului, totuși există un univers fascinant, „altminteri nu ne-am mai întoarce mereu, cum ar spune Mircea Eliade, «veșnica reîntoarcere»”. Iar în cea de-a treia parte sînt evocate figurile tutelare, părinții, magistrul și cercetătorii de peste vreme.

Ulterior, prof. univ. dr. Dinu Airinei, decanul FEAA a precizat că este bucuros să vadă un public atît de numeros și a îndemnat studenții să parcurgă cele două cărți, pentru că vor avea ce învăța.

Cel care a continuat seria discuțiilor a fost însuși autorul, ce a recitat cîteva versuri, iar apoi a amintit de perioada comunistă, cînd sistemul de învățămînt avea mari probleme, dar, totuși, studenții manifestau un mare interes pentru cursurile sale.

„Era o perioadă în care era un act de curaj să spui lucruri firești, normale; anormalitatea era normală și atunci aveam curajul să vorbesc deschis. Aș vrea să dau vreo 30, 40 de ani în spate și să fiu din nou în anii cei cu frig, cu foame, dar să am vîrsta de atunci și puterea de a trăi viața dintîi”, a spus Emil Horomnea.

În continuare, autorul a citit un fragment din testamentul lăsat de tatăl său, care l-a marcat și după care se ghidează în orice moment al vieții sale, fapt pentru care l-a inclus în paginile uneia dintre cărți.

La finalul evenimentului, autorul a mărturisit că a scris aceste cărți pentru că-i pasă și pentru că a crezut că astfel face un bine lumii în care trăiește. Iar el nu poate fi indiferent cînd vede erori.

Emil Horomnea este profesor la FEAA, Departamentul Contabilitate, Informatică Economică și Statistică de la UAIC. Este membru al mai multor asociații profesionale și consilii editoriale. Este autorul multor cărți de contabilitate, printre care Fundamentele științifice ale contabilității, Dimensiuni Stiințifice, sociale și spirituale în contabilitate, Bazele contabilității.