Luni, începînd cu ora 16:00, în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus România a avut loc lansarea ultimelor apariții din colecția Sophia a Editurii Universității „Alexandru Ioan-Cuza” (UAIC) din Iași, colecție coordonată de prof. univ. dr. George Bondor. 


Lansarea a avut loc online, pe platforma Zoom, și a fost moderată de Adrian Acatrinei, reprezentantul Editurii UAIC. Invitați la eveniment au fost prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, cercetător științific dr. Mihaela Mocanu, prof. univ. dr. Cristinel Munteanu, lect. univ. dr. Ramona Ardelean, asistent asociat dr. Eugenia Zaițev, lect. univ. dr. Horia Vicențiu Pătrașcu, cercetător științific dr. Florin Crîșmăreanu și prof. univ. dr. George Bondor.

În deschidere, academicianul Ștefan Afloroaei a vorbit despre volumul Ideea europeană în filosofia românească, realizat împreună cu George Bondor. „Ne-am gîndit mereu că e foarte important să vedem maniera în care filosofia românească se raportează la cultura europeană, maniera în care se deschide sau în care preia unele teme sau probleme”, a explicat acesta. „Studiile semnate de cei care au contribuit în acest volum au în vedere conștiința proprii situații lingvistice, culturale sau istorice. Sînt în atenție și unele schimbări care au intervenit în discursul filosofic, evoluția unor cercetări filosofice românești, de la Cantemir și pînă în secolul nostru, dar și deschiderea unor filosofi români față de cultura europeană”, a mai adăugat el.


Cercetătoarea Mihaela Mocanu a prezentat cartea Semiotica, de la teorie la practică, explicînd că „aceasta se înscrie în siajul studiilor doctorale”. „Este o lucrare pe care eu am gîndit-o cu o structură bipartită, cuprinde o primă secțiune care realizează o retrospectivă  a semioticii, a conceptelor și a teoriilor elaborate de-a lungul timpului asupra semnului și a procesului de semnificare. Cea de-a doua secțiune prezintă o recenzare a principalelor direcții de dezvoltare ale metodei semiotice”, a spus aceasta. 

A urmat prezentarea volumului John Dewey și problema sensului, de către profesorul Cristinel Munteanu, carte care a stat la baza unei teze de doctorat elaborată în 2017. „John Dewey era cunoscut în cultura noastră, în mediul universitar mai ales pentru contribuțiile sale aduse la teoria educației, la teoria pedagogiei. M-a interesat să arăt că este un profund filosof al limbajului. De aceea, în carte veți găsi, mai întîi, o prezentare în ceea ce privește concepția despre limbaj, limbajul general, apoi, despre sensul general. Și apoi vorbesc despre teoria investigației”. Ultimul capitol prezintă hermeneutica integrală „felul în care se articulează sensul în opinia lui Dewey”, a subliniat acesta.

Lector univ. dr. Ramona Ardelean a făcut apoi o prezentare a cărții Eul și fragmentarea conștiinței umane, spunînd că „în ceea ce privește cartea consider că noutatea este dată tocmai de acest fenomen al fragmentării care este atît de prezent în viețile noastre”. „Un alt element de noutate este că vine cu o distincție fundamentală între două noțiuni care se confundă, respectiv conștiința și eul”, a mai precizat ea.

În încheiere, coordonatorul Colecției Sophia, prof. univ. dr. George Bondor, a prezentat volumul Ordine și libertate, explicînd că „e important să explorăm originile ideilor pe care noi le avem astăzi despre libertate în spațiul social politic, iar originile acestori idei se află în dezbateri filosofice mai vechi”. De asemenea, a explicat și conceptul de libertate, atît de frecvent uzitat în ultima vreme în spațiul public, subliniind că „aspirația către libertate nu se realizează de la sine, ci activarea libertății presupune depășirea mai multor obstacole”. 

Profesor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, George Bondor este coordonatorul Colecţiei Sophia a Editurii Universităţii „Alexandru Ioan- Cuza” Iaşi din anul 2008. Concepută ca o platformă de promovare a școlii de filosofie de la Iași, colecția SOPHIA a devenit, cu timpul, un reper al domeniului, statut recunoscut și de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) la evaluarea editurilor din anul 2020.

Sursă foto: www.facebook.com/center.hermeneutics